Met Scandinavische transactie slaat AXXE een nieuwe weg in en krijgt kapitaal om de groei voort te zetten

Company Name AXXE
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Industrie & Productie
Tags Strategisch

Met de verkoop van de Noorse elektronicaproducent AXXE aan het Zweedse Inission AB, is het bedrijf erin geslaagd om een partner te vinden die niet alleen de middelen heeft, maar zich ook bereid toont om te investeren in de toekomst van het bedrijf, waarbij broodnodige banen in de lokale gemeenschap worden veiliggesteld.

AXXE is een fabrikant van elektronica (EMS) en speelt al meer dan 40 jaar een belangrijke rol in het Zuid-Noorse stadje Halden. Het bedrijf met 55 werknemers richt zich op het testen en produceren van geavanceerde printplaten (PCB’s), box-buildapparatuur. De producten afkomstig van de AXXE fabriek in Halden staan bekend om hun hoge kwaliteit en worden voornamelijk gebruikt voor elektronische apparatuur waar precisie, robuustheid en betrouwbaarheid een vereiste is. AXXE produceert alles van veemonitoringsystemen tot off-shore gasdetectiesystemen, die onder extreme omstandigheden stabiel moeten kunnen presteren. En, in lijn met de trend van home-sourcing, is AXXE ook goed op weg om zichzelf te positioneren als groot-volumeproducent.

Benodigde investeringen

CEO Øystein Back had de leiding over de verkoop van AXXE aan het grotere EMS Inission, met het hoofdkantoor in Zweden en dochterondernemingen in Noorwegen, Finland, Estland, Italië, de VS en Tunesië. Øystein Back werkt al sinds 1995 bij het elektronicabedrijf in Halden, dat pas bekend werd als AXXE na een management buy-out (waar Øystein Back deel van uitmaakte) in 2007. Het volgende decennium was echter geen pretje. Øystein Back: “Er volgden een aantal moeilijke jaren, tot 2019; het bedrijf ondervond uitdagingen in het aantrekken van vakkundig talent en we waren niet concurrerend. Intern waren we het niet eens over hoe we verder moesten.” In 2020 vatte Øystein Back de koe bij de horens door een meerderheidsbelang in AXXE te verwerven en aan te treden als CEO. In een korte tijd – sneller dan voor mogelijk werd gehouden – slaagde hij erin om het bedrijf op de rails te krijgen.

Het is dus een gezond, groeiend bedrijf dat nu onderdeel is geworden van Inission. Over de achtergrond van de verkoop zegt Øystein Back het volgende: “Het doel van de verkoop is om ons momentum te behouden. We hebben goede resultaten behaald, maar hebben apparatuur en automatisering nodig om te blijven concurreren. Het zou ons meer tijd hebben gekost om zelf de middelen daarvoor bij elkaar te krijgen. Met Inission als partner kunnen we nu al alle nodige investeringen doen om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen en broodnodige banen te behouden in een gebied waar ze hard nodig zijn."

Meerdere geïnteresseerde kopers

Toen het voor Øystein Back duidelijk werd dat een verkoop van AXXE dé stimulans kon zijn die het bedrijf nodig had, ging hij op zoek naar een overnamespecialist die hem in het proces kon helpen. “Online stuitte ik al snel op Marktlink en de communicatie via hun website beviel me wel. Ik zag dat ze een kantoor hadden in Kopenhagen en nam contact op. We hadden op maandag online een meeting en op dinsdag kwamen ze naar Halden. Het was ‘liefde op het eerste gezicht’ en we doken direct samen het proces in”, lacht hij.

De taak van Marktlink als vertegenwoordiger van AXXE was het voorbereiden van de verkoopdocumentatie, het organiseren van het proces, het binnenhalen van potentiële kopers en het bemiddelen bij de onderhandelingen. Jesper Fogh Duelund, van het Deense Marktlink-team, zegt: “Het belangrijkste was natuurlijk om de juiste koper te vinden. Het is een proces van eliminatie geweest, waarbij uiteindelijk de ideale partner overbleef. Voor Øystein is dit waarschijnlijk een lastig proces geweest, maar het feit dat hij meer dan één potentiële koper achter de hand had, gaf hem de onderhandelingskracht die uiteindelijk heeft geleid tot een optimaal resultaat.”

"Met Inission als onze partner kunnen we de benodigde investeringen versnellen.”
- Øystein Back, CEO AXXE

De toekomst van het bedrijf veiliggesteld

Voor Øystein Back was het belangrijkste punt tijdens de onderhandelingen dat de koper bereid zou zijn om in AXXE te investeren. “Marktlink begreep al snel wat ik wou bereiken”, zegt hij. “In onderhandelingen kan ik wat koppig zijn, maar Marktlink, als bemiddelaar, vond het juiste niveau en balans tussen beide partijen. We hebben alles uit deze verkoop gekregen wat we graag wilden vastleggen in het contract, en ik had een veilig gevoel tijdens het hele proces. Ik ben erg blij met Jesper en zijn team, ik kan me niet voorstellen wat ze nog beter hadden kunnen doen.”

In de komende drie jaar zal Øystein Back doorgaan in zijn rol als CEO van AXXE, dat ook haar naam en merk in deze periode nog zal behouden. Daarna zal het bedrijf waarschijnlijk een nieuwe naam krijgen, in lijn met de andere bedrijven van Inission, en zal Øystein Back terugkeren naar zijn rol als Head of Sales en Business Development – een rol die veel beter bij hem past: “Ik heb destijds de rol van CEO op me genomen omdat dat toen nodig was, maar niet omdat ik het echt wou. Door onze nieuwe partner zal ik uiteindelijk weer kunnen gaan doen wat ik het liefst doe,” besluit Øystein Back.

Met de overeenkomst gesloten in januari 2024, kijkt Jesper Duelund terug op een spannend en positief proces tussen de Scandinavische partijen: “Dit is een voorbeeld van een authentieke Scandinavische transactie tussen een Noorse verkoper, een Zweedse koper en een Deense adviseur, waar we elkaar allemaal konden begrijpen, ook al spraken we allemaal onze eigen taal. Ik ben ook onder de indruk van hoe Øystein altijd de belangen van de lokale gemeenschap, werknemers en klanten voorop heeft gesteld bij het vinden van de juiste partner.”

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.