Ensys vol ambitie om te groeien onder de vleugels van ExtraPower

Company Name Ensys
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Duurzaamheid +1
Tags Bedrijfswaardering, Buy-and-build, Strategisch

Het Antwerpse Ensys fuseert als B2C-installateur van zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen met ExtraPower dat zich vanuit West-Vlaanderen focust op het B2B-segment in de sector van duurzame energietechnieken. Na de overname zal de geconsolideerde ExtraPower groep jaarlijks voor een equivalent van 120 voetbalvelden aan zonnepaneelparken installeren, met de ambitie om samen nog verder te groeien. Marktlink Fusies & Overnames begeleidde en realiseerde mee het partnership tussen Ensys en ExtraPower. Opvallend is dat Marktlink vorig jaar ook de deal met succes afrondde waarbij Essers Family Office (EFO) meerderheidsaandeelhouder werd van ExtraPower.

De ondernemers en aandeelhouders achter Ensys blikken met positieve gevoelens terug op de zes maanden lange weg die ze samen met Marktlink aflegden richting fusie met grotere partner ExtraPower van Jannes Soutaer en Tineke Serru.

Bart Talpe, Kim Corten, Jan Viroux en Daniël Talpe zijn het er roerend over eens dat Marktlink de geschikte partner was om tot een mooie en veelbelovende overnamedeal te komen. “Ze kennen de markt als hun broekzak. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Marktlink zelf was dat enkele jaren geleden met ons contact opnam gezien de bekende consolidatie in onze branche”, vertelt Bart Talpe, co-CEO bij Ensys. Zijn collega Kim Corten sluit daar onmiddellijk bij aan. “Ik ben er zeker van dat we tijdens het traject 1001 domme vragen hebben gesteld waarbij zij altijd met een antwoord klaarstonden. We hebben ook op de meest onmogelijke momenten overlegd en vergaderd. In het weekend, op zondag, ’s avonds laat, zelfs op 31 december. Ze hebben nooit gezegd dat het niet paste. ”

"Het voelde goed aan bij Marktlink. Ze hebben de vinger aan de pols en hebben een groot netwerk mochten we ervaren."
- Kim Corten, Ensys

Ensys biedt als specialist een uitgebreid gamma duurzaamheidsoplossingen aan. Het bedrijf is een gevestigde waarde in de zonnepanelenindustrie en groeide ook uit tot een expert in thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen. De oprichters bouwden Ensys de voorbij jaren uit tot een bedrijf met een team van 30 medewerkers en een omzet van nagenoeg €20 miljoen in 2023. Samen met ExtraPower als nieuwe partner hebben ze de ambitie de groei de komende jaren stevig verder te zetten zowel in binnen- en buitenland. Op dit ogenblik heeft ExtraPower dan weer een omzet van meer dan €50 miljoen en telt het 75 medewerkers. Samen hebben ExtraPower en Ensys de ambitie om snel richting de €100 miljoen te kunnen groeien.

Talpe en Corten staan er, naar eigen zeggen, van versteld dat Marktlink bijzonder nauwkeurig de waarde van hun bedrijf kon inschatten. “Het is allemaal begonnen met een vraag van ons aan hen om een ruwe schatting te geven van wat ons bedrijf potentieel waard zou kunnen zijn. Die schatting bleek nadien heel dicht te liggen bij het uiteindelijke bedrag”, stelt Kim Corten vast. Volgens Talpe en Corten siert het Marktlink-team ook dat het zijn grenzen kent en dat het op tijd specialisten zoals advocaten of fiscalisten inschakelt bij een concreet issue. “Ze aarzelen niet om derden te raadplegen indien nodig, als ze voelen dat ze over een bepaald onderwerp niet voldoende deskundigheid in huis hebben”, zegt Bart Talpe.

Nieuwsgierig naar uw bedrijfswaarde?

Op basis van slimme data, brede sectorkennis en onze praktijkervaring hebben wij een unieke tool ontwikkeld. Hiermee berekent u binnen 1 minuut de waarde van uw bedrijf.

Bereken nu uw bedrijfswaarde

Samen met zijn co-CEO Kim Corten vond hij het een grote troef dat Marktlink tal van referenties kon voorleggen in hun sector. “Het is bekend dat er een consolidatiegolf bezig is in onze sector. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat we ook nog door diverse andere bedrijven, gelijkaardig aan Marktlink, werden gecontacteerd, maar door hun kennis van de markt stonden de mensen van Marktlink nu eenmaal als eerste bij ons aan de deur”, blikt Talpe terug op een fijne samenwerking. “Het ligt niet in onze aard om met het oog op een fusie of overname bij diverse partners te gaan aankloppen, te gaan shoppen. Het voelde goed aan bij Marktlink. Ze hebben de vinger aan de pols en hebben een groot netwerk mochten we ervaren. Ze bewijzen dat een adviseur toch iets meer is en breder gaat dan een partner die twee partijen met elkaar in contact brengt”, besluit Kim Corten.

Deal team voor deze transactie:
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.