strategy

De juiste strategie voor jouw bedrijfsovername

Het bepalen van de aankoopstrategie is een belangrijke stap bij het overnemen van een bedrijf. Goede voorbereiding en een doordachte aanpak zorgen voor een soepel en succesvol overnameproces. Met meer dan 25 jaar ervaring in bedrijfsovernames, begeleidt Marktlink jou tijdens het maken deze strategische keuze.

Bepaal uw aankoopstrategie

De strategie voor het aankopen van een onderneming is gebaseerd op uw beweegredenen en de toekomstplannen. Een bedrijf kopen moet een absolute meerwaarde zijn voor u als ondernemer. Maak daarom de juiste keuze in welke richting u wil gaan aankopen.

Strategische overname: een concurrent overnemen

Elke succesvolle ondernemer met een eigen bedrijf houdt de concurrentie aandachtig in het oog. Het is namelijk altijd goed om te leren van uw concurrenten en dan vooral van hun sterke punten. Maar het wordt nóg interessanter voor uw bedrijf als u een concurrent overkoopt. Op die manier versterkt u namelijk de eigen marktpositie, realiseert u synergieën en hebt u bovendien toegang tot nieuwe klanten en markten, terwijl u in een klap ook de directe concurrentie vermindert.

Strategische overname: een bedrijf uit een andere sector overnemen

Als u een nieuwe markt wilt betreden met uw huidig bedrijf, is een bedrijfsovername binnen die markt een slimme zet. Nieuwe markten kennen namelijk vaak hoge toetredingsdrempels voor bestaande bedrijven. Door een bedrijf uit een nieuwe sector over te nemen, hoeft u niet vanaf nul te beginnen. Zo moet u niet meedingen naar zowel klanten, omzet als marktaandeel. In tegenstelling tot de overname van een concurrent, vraagt de integratie van zo’n bedrijf wel wat meer tijd, gezien er een volledig nieuwe markt voor u opengaat.

Een strategische overname met behulp van een investeerder

Investeerders tonen meestal interesse in bedrijven met een duidelijk groeipotentieel. Voor kmo’s gaat dit vaak over investeringsmaatschappijen, gefinancierd door informal investors, grote particuliere beleggers en beleggingsfondsen. Investeerders nemen doorgaans niet de dagelijkse leiding over, maar bieden wel financiële ondersteuning en geven advies op de achtergrond. U als ondernemer blijft het bedrijf leiden terwijl de investeerder u op de achtergrond adviseert en begeleidt.

Starten als ondernemer

Naast een strategische overname kunt u ook een bedrijf kopen via een management buy-in (MBI). Hierbij neemt u als externe manager/ondernemer een bedrijf over waar u nog nooit eerder betrokken bij was. Dit kunt u zelfstandig doen of samen met andere externen die nog niet bij het bedrijf betrokken waren.

Door de juiste aankoopstrategie te kiezen, in combinatie met de uitwerking van een uitgebreid koopprofiel, werkt u stelselmatig aan de verwezenlijking van uw volgende ondernemersdroom. Marktlink zet zich al meer dan 25 jaar in als initiator, begeleider en bewaker van het totale overnameproces: van de eerste oriënterende gesprekken tot en met de akte bij de notaris. Met onze ondernemende aanpak garanderen wij het beste resultaat bij het kopen van een bedrijf.

''We zagen kansen om onze groeiambities nog sneller te realiseren.''
- Ricardo Giele, Managing Director Magion
Bedrijfsprofielen Welke bedrijven staan te koop?

Onze specialisten hebben een groot netwerk en spreken ondernemers dagelijks. Zij vinden een bedrijf dat aansluit op uw wensen en helpen u bij het complete aankoopproces. We hebben een actueel aanbod van bedrijven die momenteel te koop staan. Deze staan niet allemaal online. Daarom plant u best een afspraak in met een van onze specialisten.

Bekijk het aanbod
1.200 +
Deals totaal
60.000 +
Actieve kopers/verkopers
300 +
Collega's

Wij komen graag met u in contact

Verstuur uw gegevens en we nemen zo snel mogelijk contact met u op