Bedrijf kopen

Begint u met ondernemen of wilt u verder groeien?

Start u als ondernemer of wilt u verder groeien met uw huidige bedrijf? Dan is een bedrijfsovername de volgende stap in uw carrière. Onze specialisten beschikken over een groot netwerk van potentiële bedrijven en begeleiden u van A tot Z tijdens dit proces.

Het opstellen van een koopprofiel

Bij een bedrijfsovername is een goed koopprofiel het belangrijkst. Dat is de leidraad in uw zoektocht: u bepaalt daarin welke criteria voor u belangrijk zijn. Is een stabiele financiële situatie belangrijk voor u? Of focust u eerder op groeipotentie? En hoe weet u of het over te nemen bedrijf wel bij u past? Bij al deze vragen staan onze adviseurs u bij. Samen bepalen we de toenaderingsstrategie, stellen we een zoekprofiel op en benaderen we mogelijke kandidaten. Vervolgens voeren we een uitgebreide bedrijfsanalyse uit van het doelbedrijf. Vaak neemt de tegenpartij ook een adviseur onder de arm, waardoor een uitgebreide berekening van de bedrijfswaarde en een due diligence-onderzoek onderdeel zijn van het proces. Al meer dan 25 jaar staat Marktlink ondernemers bij in het aankopen van bedrijven. Door de vele transacties kennen onze adviseurs de markt en staan zij dagelijks in contact met ondernemers van kmo’s.

Een bedrijf overnemen

Er zijn verschillende beweegredenen om een bedrijf over te nemen. Op basis van uw persoonlijke situatie, uw huidige onderneming en toekomstplannen bepaalt u de koopintentie. Wij maken een onderscheid in de volgende bedrijfsovernames.

Strategische bedrijfsovername

Hebt u een eigen bedrijf en wilt u dat verder laten groeien of het marktaandeel ervan vergroten? Dan is het interessant om een strategische overname van een concurrent of bedrijf uit een andere sector te overwegen. Daarnaast kunt u een strategische overname samen met een investeerder doen, terwijl die de leiding aan u overlaat. Een bedrijf overnemen zorgt dat u onder meer snel marktaandeel kan vergroten, nieuwe klanten en markten kan bereiken, synergieën kan creëren, waardevolle middelen en talenten kan aantrekken en concurrentievoordeel kan behalen.

Buy-and-build

Als u uw eigen bedrijf snel wilt laten groeien, kunt u kiezen voor een buy-and-buildstrategie. Hierbij gaat het niet enkel om het overnemen van bedrijven (buy), maar ook om het bundelen van krachten (build). Zo kunt u snel het marktaandeel vergroten, synergieën realiseren en de operationele efficiëntie vergroten.

Een internationaal bedrijf kopen

Wilt u internationale groei verwezenlijken? Dan is het overnemen van een bedrijf in het buitenland een goede stap.

Management buy-in (MBI)

U hebt een ondernemersdroom en wilt graag een bedrijf overnemen waar u ervoor nog niet actief was. Dat noemen we een management buy-in (MBI). Of het nu gaat om een gedeeltelijk of volledig aandelenbelang, de MBI’er krijgt dan meestal een directiefunctie. In de praktijk trekken koper en verkoper na de transactie nog een tijd samen op. Een persoonlijke klik is daarom erg belangrijk als u voor deze strategie kiest.

Bereid je voor met een specialist

Voor alle strategieën is een goede voorbereiding belangrijk. Dat proces vraagt vakkundigheid en ervaring op financieel, juridisch en persoonlijk vlak. De specialisten van Marktlink zetten zich dan ook in als initiator, begeleider en bewaker tijdens het hele overnameproces. Van bij de eerste gesprekken tot en met de overdracht bij de notaris. Met onze ondernemende aanpak zorgen wij voor het beste resultaat bij het kopen van een bedrijf.

Company profiles Which businesses are for sale?

Marktlink offers a current list of businesses currently up for sale. Not all the businesses we have for sale are listed online. We maintain an extensive database of potential sellers, buyers and investors and we interact with entrepreneurs daily. Your future business might be among them!

View the offer
Hoe koopt u een bedrijf?

Het kopen of overnemen van een bedrijf is een complex proces dat rekent op zorgvuldige planning, due diligence en uitvoering. Hierbij moet u onder meer rekening houden met het bepalen van doelstellingen, onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden, het regelen van de financiering en het bepalen van de bedrijfswaarde. Daarom is het aangewezen om dit traject samen met een overnamespecialist te doorlopen. Bij Marktlink staan onze specialisten u graag bij tijdens het hele proces. Samen gaan we voor het beste resultaat.

Hoe kan ik de waarde van een bedrijf beoordelen voordat ik het koop?

Het is verstandig om een uitgebreide analyse te doen van de financiële documenten, activa, inkomsten, winstgevendheid, markttrends en vergelijkbare transacties in de betreffende sector. Onze specialisten regelen dit voor u. Zij nemen contact op met geschikte partijen en bepalen de bedrijfswaarde. Zo weet u waarvoor u staat en met welk budget u rekening moet houden.

Hoe zorg ik ervoor dat de overname soepel verloopt en het bedrijf succesvol blijft na de overname?

Om een succesvolle overname te bekomen, is niet enkel een uitgebreide voorbereiding nodig, maar ook een betrouwbare integratie na de overname. Zorg daarom voor een goed uitgewerkte planning om de overgang voor personeel en klanten vlekkeloos te laten lopen. Betrek daarnaast het bestaande managementteam, bepaal duidelijke doelen voor de toekomst en zorg voor financiële controle en efficiënte operationele processen. Marktlink helpt u hierbij.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.