Bedrijf verkopen aan investeerders

Bedrijf verkopen aan investeerders?

Private equity is niet meer weg te denken als mogelijke koper en financieringsmogelijkheid voor een bedrijfsovername. Maar wat is private equity nou eigenlijk, en wanneer is het voor u als ondernemer een geschikte optie? Wij nemen u mee in de belangrijkste feiten die u moet weten over private equity.

Wat is private equity?

Kort gezegd staat private equity voor privaat vermogen, maar we gebruiken het ook als beschrijving van een groep beleggers en investeerders die buiten de aandelenbeurs om in bedrijven participeren. Dit doen zij meestal voor een bepaald aantal jaren, waarna de investeerder de participatie verkoopt tegen de marktwaarde.

Wanneer kiest u voor private equity?

De aanwezigheid van investeringsmaatschappijen in bedrijfsovernames heeft de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Verschillende factoren liggen hieraan ten grondslag. Denk bijvoorbeeld aan gebrek aan opvolging, tekort aan groeikapitaal en ondersteuning bij internationalisering. Bovendien is het een stuk lastiger om via de bank financiering rond te krijgen. Parallel daaraan speelt de lage rente een rol, waardoor investeren in bedrijven een aantrekkelijkere manier is om vermogen te laten renderen.

Voor u als ondernemer betekent dit dat een private equity-partij een goede optie is bij de verkoop van uw bedrijf. Door aandelen te verkopen aan private equity blijft uw eigen vermogen op peil en profiteert u van een breder netwerk aan kennis, kunde en ervaring. Ook heeft het vaak effect op de uitbreiding van het dienstenaanbod en de geografische spreiding. Private equity biedt dus een oplossing om de gewenste groei te realiseren. Dit kan door in een keer volledig te verkopen, of door samen een groeiplan op te stellen om uw bedrijf robuuster te maken. Via een pre-exit stelt u dan alvast een deel van uw vermogen veilig en verkoopt u gefaseerd uw aandelen.

Voordelen van private equity

  • Aantrekken van investeerders zonder beursgenoteerd te zijn
  • Toegang tot kennis en vakbekwaamheid vanuit het private equity-fonds
  • Kapitaal ter beschikking om snel doelen en ambities waar te maken
  • Het succes van uw bedrijf is het gezamenlijke belang
  • Uitbreiding van het eigen netwerk

Samenwerken met een investeringsfonds

Overweegt u om te participeren met private equity, dan bent u ongetwijfeld benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet. Er is geen sluitend beeld te schetsen omdat elke investeringsmaatschappij eigen redenen en belangen heeft om te investeren. Kort gezegd onderscheiden wij in private equity investeerders die “hands-on” of “hands-off” zijn, wat veel zegt over de mate van betrokkenheid. Welke vorm het beste past bij uw persoonlijke situatie en of dit aansluit bij de potentiële koper, tasten wij zorgvuldig in verschillende gesprekken met elkaar af.

Speelt u met een overnamevraagstuk?

Overweegt u uw bedrijf te verkopen en wilt u weten of private equity voor u een geschikte optie is? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Al meer dan 25 jaar is Marktlink dé M&A-specialist voor ondernemers in het hogere mkb-segment. Met negen vestigingen in vijf Europese landen beschikken wij over een uitgebreid internationaal netwerk én lokale marktkennis. Onze M&A-specialisten begeleiden u met betrokkenheid en passie naar de deal van uw leven. Bij Marktlink staat u als ondernemer centraal, wij streven naar het beste resultaat voor u.

150 +
Deals per jaar
60.000
Actieve kopers/verkopers
17
Kantoren

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.