Eigenaren EFKA verkopen aandelen aan Zweedse investeerder Lifco

Company Name EFKA
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Industrie & Productie
Tags Internationaal, Investeerders, Pensioen, Private equity, Strategisch

Bij toeval kwamen Henk Lever, op dat moment al eigenaar van een leverancier voor schilderij- en fotolijsten, en Hans de Vet elkaar na jaren weer eens tegen. Ze kenden elkaar, besloten hun krachten te bundelen bij EFKA en brachten unieke textielframes op de internationale markt. Inmiddels naderen ze de pensioengerechtigde leeftijd en vonden ze in het Zweedse Lifco de koper waarmee de continuïteit is gewaarborgd en de groeikansen gerealiseerd kunnen worden.

De opdracht voor Marktlink was bij aanvang van het traject helder, herinnert Koen Rutten zich. Samen met collega’s Okkie den Boon, Teije Hiltermann en Alex Blekkink begeleidde hij de transactie. “Henk en Hans gaven ons volledig vertrouwen in het verkooptraject. Zij wensten overname van al hun aandelen en wilden zo snel mogelijk een stap terug doen. Gedurende het proces nam de interesse toe, en bleek ook het bedrijf beter te presteren dan verwacht. Deze combinatie van factoren zorgde ervoor dat we een erg mooi en gestructureerd proces hebben gedraaid met een buitengewoon resultaat tot gevolg.”

Gerichte keuzes ter voorbereiding

Het soepele verloop van het verkooptraject kwam deels ook omdat Henk en Hans goed voorbereid waren. Okkie: “Een paar jaar geleden hebben ze al gericht keuzes gemaakt ter voorbereiding op deze stap. De heren stelden Ids Boersma aan als nieuwe CEO waarmee hij de verantwoordelijkheid kreeg over alle operationele zaken. Die rol blijft Ids ook vervullen in de nieuwe situatie, waarbij Lifco met name ondersteunt in de verdere professionalisering en internationalisering.”

“Een combinatie van factoren zorgde ervoor dat we een erg mooi proces hebben gedraaid met een buitengewoon resultaat.”
- Koen Rutten, Marktlink

Dat betekent nog meer groei voor het Friese bedrijf, dat ook na de overname verder gaat onder de naam EFKA. “Behalve een nieuwe eigenaar en nog meer groeimogelijkheden, verandert er niet zoveel”, weet Teije. “Fluctuerende grondstofprijzen hebben de laatste tijd een groot effect gehad op veel maakbedrijven. Het valt voor EFKA echter reuze mee omdat zij veel meer doen dan alleen maar frames produceren. Het is een heel servicegerichte onderneming waarbij de klant volledig wordt ontzorgd.” Marktlink ten zeerste aan bij de verkoop van uw MKB bedrijf!”

Wonderbaarlijk goed geslaagd

Henk Lever kijkt tevreden terug op het hele proces: “Onze opdracht aan Marktlink was duidelijk: een partner zoeken die niet alleen goed is voor de eigenaren, maar ook goed is voor de toekomst van het bedrijf. Het team van Marktlink in Drachten is daar wonderbaarlijk goed in geslaagd. Betrokken, kennis van zaken, professioneel en transparant. Kortom, echt value for money. Ik beveel Marktlink ten zeerste aan bij de verkoop van uw MKB bedrijf!”

Deal team voor deze transactie:
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.