Redenen om een bedrijf over te nemen

Waarom wilt u een bedrijf overnemen?

Heeft u ambitie om een bedrijf over te nemen? Vraag uzelf dan eerst af waaróm u dit overweegt en welke doelen u daarmee wilt bereiken. Wanneer u dat helder heeft, kunt u vervolgstappen zetten om het juiste bedrijf te vinden en tot aankoop over te gaan. Met 25 jaar ervaring in bedrijfsovernames staat Marktlink u graag bij gedurende deze belangrijke fase in uw leven.

Redenen voor bedrijfsovername als startende ondernemer

Loopt u al een tijd rond met die ondernemersdroom? Dan kan het overnemen van een bedrijf een mooie stap zijn om die droom werkelijkheid te laten worden. Hieronder zetten we de redenen om een bedrijf over te nemen als startende ondernemer voor u op een rij.

Goed inzicht in kosten en omzet

Het bedrijf draait al een tijdje en heeft daarom al omzet, naamsbekendheid en reputatie opgebouwd. U weet op voorhand welke inkomsten u kunt verwachten, maar ook welke kosten erbij komen kijken. Door naar de behaalde resultaten uit het verleden te kijken, kunt u goed inschatten of de onderneming winstgevend wordt of zal blijven.

Maak gebruik van een bestaand klantenbestand

Een bestaand bedrijf heeft al een eigen klantenkring waar u direct gebruik van kunt maken. Deze klanten zorgen voor een solide basis, waardoor u direct inkomsten hebt waarmee u verder kunt groeien.

Het verkrijgen van financiering is eenvoudiger

Het verkrijgen van financiering voor een bestaand bedrijf is vaak eenvoudiger dan voor een nieuw bedrijf. Een bestaand bedrijf heeft namelijk een verleden waarin het zich al heeft bewezen. Investeerders nemen het liefst geen grote risico’s en voelen zich comfortabeler bij het financieren van een bedrijf dat kan aantonen dat het in staat is om inkomsten te genereren en dat groeipotentie heeft.

Praktische zaken zijn al geregeld

Zodra u een onderneming overneemt, hoeft u niet meer te denken aan de praktische zaken. Als het goed is zijn deze namelijk allemaal al geregeld. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen, bestaande contracten en zaken omtrent het bedrijfspand.

Meer tijd om te focussen op de groei van het bedrijf

Als u ervoor kiest om een eigen bedrijf te starten, gaat er veel tijd en moeite zitten in het opbouwen hiervan. Vaak duurt het jaren voordat u daadwerkelijk winstgevend bent. Als u een bedrijf overneemt kunt u zicht daarentegen veel meer richten op de groei. U hebt meer tijd over om te focussen op concrete doelen en er hierdoor een succesvol bedrijf van te maken.

Minder risico

Bij de overname van een bedrijf loopt u minder risico dan tijdens het opstarten van een nieuwe onderneming. Was het over te nemen bedrijf succesvol in het verleden? Dan is er hoogstwaarschijnlijk veel groeipotentie. Dit geeft u als nieuwe ondernemer meer (financiële) zekerheid.

Ervaren werknemers

Het over te nemen bedrijf beschikt al over werknemers die het bedrijf als geen ander kennen. U kunt gebruikmaken van de kennis en ervaring die zij in huis hebben. Op die manier raakt u snel bekend met onder andere alle processen, strategieën en de bedrijfscultuur.

Redenen voor bedrijfsovername als bestaande ondernemer

Heeft u al een eigen onderneming? Dan kan het overnemen en integreren van een ander bedrijf een goede stap zijn om uw huidige onderneming te laten groeien. Hieronder bespreken we de redenen om een bedrijf over te nemen.

Toegang tot nieuwe markten

De overname van een ander bedrijf kan toegang bieden tot nieuwe geografische markten, doelgroepen of klantsegmenten waar u met uw huidige bedrijf mogelijk geen of moeilijk toegang toe hebt. Ook dit vergroot uiteraard de groeikansen van uw bedrijf.

Diversificatie

Het overnemen van een ander bedrijf kan uw onderneming diversifiëren. Mogelijk bent u minder afhankelijk van één markt of product. Dit zorgt ervoor dat uw bedrijf beter bestand is tegen economische schommelingen.

Toegang tot talent en expertise

Door een bedrijf over te nemen, kunt u direct gebruikmaken van getalenteerde medewerkers die alle ins en outs van het bedrijf kennen. Door deze medewerkers te integreren in uw huidige bedrijf, kunt u hun kennis en ervaring gebruiken om uw bedrijf te laten groeien. Daarnaast heeft u direct toegang tot het bestaande klantenbestand die u bij uw eigen klantenbestand kunt voegen.

Merkversterking

Het overnemen van een goedlopend bedrijf kan de merkidentiteit van uw eigen bedrijf versterken en mogelijk ook uw positie op de markt ten opzichte van concurrenten.

Betere financiële prestaties

Als het overgenomen bedrijf beter presteert dan uw eigen bedrijf, kan de overname de algehele financiële gezondheid en winstgevendheid verbeteren.

Schakel de juiste overnamespecialist in

Het overnemen van een bedrijf is een lang en ingewikkeld traject. Het is daarom aan te raden om een overnamespecialist in te schakelen. Met meer dan 25 jaar ervaring in bedrijfsovernames staat Marktlink voor u klaar. We gaan met u om de tafel zitten en brengen uw beweegredenen, wensen en toekomstplannen in kaart. Op die manier vinden we een over te nemen bedrijf dat perfect bij u past. Daarnaast weten onze specialisten precies waar ze op moeten letten tijdens het aankoopproces. Daardoor zorgen ze ervoor dat u de beste deal sluit met de verkopende partij.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.