Een bedrijf kopen: het aankoopproces

Welke stappen horen bij bedrijfsovername?

Een bedrijf overnemen doet u over het algemeen maar één keer in uw leven, dus dan wil u het ook goed doen. Het aankoopproces is complex en het inschakelen van een goede adviseur is daarom aan te raden. Met ruim 25 jaar ervaring in bedrijfsovernames zijn wij dé specialist die voor u een soepele en succesvolle bedrijfsovername realiseert.

Stap 1: kennismaking en voorbereiding

Bij Marktlink vinden we het belangrijk dat het gevoel goed is voordat we samen het aankoopproces ingaan. We plannen daarom eerst een uitgebreide kennismaking en bespreken een aantal zaken ter voorbereiding. Gedurende het gehele proces nemen wij de rol van initiator, begeleider en bewaker aan. Van de eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris. Tijdens ons eerste gesprek bespreken we uw beweegredenen om te kopen, bepalen we de strategie en stellen we een koopprofiel op.

Kennismaken

Een eerste indruk is belangrijk. Wij maken daarom duidelijk wat we voor u kunnen betekenen en hoe we samen dit traject aangaan.

Beweegredenen in kaart brengen

Waarom wilt u een bedrijf overnemen? Een belangrijke vraag die u zichzelf moet stellen voordat u daadwerkelijk tot aankoop overgaat. We brengen uw beweegredenen in kaart om zo de juiste vervolgstappen te zetten.

Strategie bepalen

We bepalen op welke wijze de aankoop plaatsvindt, denk bijvoorbeeld aan een management buy-in of een strategische overname.

Koopprofiel opstellen

Het opstellen van een koopprofiel maakt inzichtelijk wat uw wensen zijn en waar een potentieel overnamebedrijf aan moet voldoen. Vanuit daar kunnen we verder bouwen.

Stap 2: het zoeken en benaderen van kandidaten

Na het opstellen van de profielschets is het tijd om op zoek te gaan naar potentiële overnamebedrijven die we kunnen benaderen. We zetten onze uitgebreide database in en doorlopen ons huidige aanbod van bedrijven die te koop staan.

Het opstellen van een longlist

We gaan gezamenlijk op zoek naar bedrijven die bij u passen. We stellen een longlist op met diversiteit aan opties, zodat u alle smaken kunt proeven.

Van longlist naar shortlist

U maakt een selectie van de bedrijven die uw voorkeur hebben. Zo maken we van de eerder opgestelde longlist een shortlist.

Potentiële overnamebedrijven benaderen

Na het opstellen van de shortlist, is het aan ons de taak om deze bedrijven te benaderen. We zetten een sterke presentatie in elkaar waarin we onder meer vertellen waarom jij als koper goed bij het bedrijf past en vice versa en wat uw toekomstplannen voor het bedrijf zijn.

Meer weten over aankoopstrategieën?

Het bepalen van de aankoopstrategie is een belangrijke stap bij het overnemen van een bedrijf. Welke strategie past bij u?

Meer informatie
Stap 3: bedrijfsanalyse en waardebepaling

We maken een uitgebreide analyse van de bedrijven op de shortlist om te achterhalen welke het best in het profiel past. Naar aanleiding van deze uitgebreide analyse bepalen we met welke partij u het vervolgtraject ingaat. We adviseren u tijdens de analyse over:

Hoe het bedrijf ervoor staat

Denk bijvoorbeeld aan de financiële situatie, positie ten opzichte van de concurrenten en het personeel.

De markt waarin het bedrijf opereert

Wellicht is dit een markt waar u al bekend mee bent en weet u hier zelf al alles vanaf, maar zodra u een bedrijf in een onbekende branche overneemt, is het fijn om een uitgebreide analyse te hebben van de voor uw onbekende markt.

De waarde van het bedrijf

We brengen de bedrijfswaarde in kaart om ervoor te zorgen dat u niet teveel betaalt tijdens de aankoop.

De toekomstverwachtingen van het bedrijf

Hierbij kijken we naar bepaalde technologische ontwikkelingen in de markt en of die effect hebben op het bestaan van het bedrijf, maar we kijken bijvoorbeeld ook naar de groeipotentie.

De organisatiestructuur

Wat is momenteel de omvang van het bedrijf, hoeveel personeel is er werkzaam en wat is de opbouw?

De benodigde financiële middelen om het bedrijf te kopen

We geven een schatting van het benodigde aankoopbedrag en kijken hierbij naar uw persoonlijke beschikbare vermogen, maar we adviseren u ook over andere opties. Denk aan het afsluiten van een lening of het samenwerken met een investeerder.

Stap 4: het onderhandelingstraject

Het onderhandelingstraject is een belangrijke fase. Hierin worden namelijk overeenkomsten gemaakt tussen u en de verkopende partij. Het is belangrijk dat alles wordt vastgelegd op papier.

Onderhandeling tussen koper en verkoper

Wij brengen u in contact met de verkoper van het over te nemen bedrijf, zodat de onderhandelingen kunnen starten. Het is belangrijk dat jullie op één lijn komen te liggen over bijvoorbeeld de overnamesom, het personeel, de toekomst van het bedrijf en de transactievorm.

Het opstellen van een intentieovereenkomst

Alle gemaakte afspraken moeten worden opgenomen in een intentieovereenkomst. Dit wordt ook wel het voorlopige koopcontract genoemd. Hierin staan ook afspraken over de geheimhoudingsplicht, het concurrentiebeding en de eventuele rol van de verkoper na de overname.

Due diligence-onderzoek

Wij zetten een uitgebreid due diligence-onderzoek in gang om te achterhalen of het bedrijf de juridische en financiële zaken op orde heeft.

‘’Het dealteam van Marktlink heeft voor ons de markt in kaart gebracht, waarop we gewoon het gesprek zijn aangegaan met potentiële bedrijven.’’
- Jesse Mostert, PLNTS

Stap 5: de financiering in orde maken

Wellicht wilt u de aankoop betalen door middel van uw eigen vermogen, een lening afsluiten via de bank of hulp van een investeerder inschakelen. Welke optie u ook kiest, wij adviseren u hierover en helpen u verder tijdens de vervolgstappen.

Stap 6: closing en overdracht

Als de resultaten van het due diligence-onderzoek een positieve uitkomst hebben, stellen we de definitieve koopovereenkomst op en ronden we de aankoop af.

Afhandeling bij de notaris

De officiële koopovereenkomst ondertekent u bij de notaris. Daar rond u de transactie dan ook officieel af.

Afronding van de overdracht

De aandelen worden overgedragen en de belangrijkste stakeholders van het bedrijf worden ingelicht over de overname. Tot slot is het tijd om met elkaar te proosten op een mooie toekomst voor het bedrijf en voor jullie zelf.

Doorloop het aankoopproces met een specialist

Deze vele stappen maken het overnemen van een bedrijf een zeer complex proces. Wij dragen zorg voor het uitwerken van het proces en nemen u bij de hand mee. Onze rol is zowel inhoudelijk (opstellen ondernemingsanalyse en financieringsaanvraag, onderhandelen, opstellen van de intentieovereenkomst), bemiddelend (samenbrengen van u als koper met verkoper), bewakend (due diligence-onderzoek) én begeleidend (overdracht bij de notaris). Zo zorgen we voor een soepel aankoopproces met een mooi eindresultaat. We ontzorgen u zoveel mogelijk en houden u tegelijkertijd overal bij betrokken.

150 +
Deals per jaar
300 +
Collega's
60.000 +
Actieve kopers/verkopers

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.