Bent u klaar voor de volgende stap in ondernemerschap?

De verkoop van uw bedrijf gebeurt vaak maar een keer in een carrière. De adviseurs van Marktlink begeleiden al meer dan 25 jaar ondernemers bij hun bedrijfsverkoop. Ondernemerschap is de kern van alles wat we doen, met als doel waarde creëren voor ondernemers.

Het juiste moment om uw bedrijf te verkopen

Als u uw bedrijf gaat verkopen, wilt u hier het hoogste financiële voordeel uit halen. Welke timing hanteert u voor de bedrijfsverkoop? Wat is daarin het beste moment om uw onderneming te verkopen en hoe vindt u de beste opvolger? Bij de ene ondernemer gaat het om het einde van een lange carrière, terwijl het voor de andere het begin van een nieuwe uitdaging inluid. Een aantal voorbeelden van ideale momenten:

  • Uw bedrijf is groeiende.
  • De groei stagneert.
  • U bent koploper in uw marktsegment.
  • U beschikt over een interessant klantenbestand.
  • Er is kapitaal beschikbaar.

Het groeipotentieel van een onderneming is cruciaal in de overnamemarkt. Als de toekomst er naar verwachting rooskleurig uitziet, dan maakt dat uw bedrijf uiteraard een stuk aantrekkelijker. Toch zijn veel ondernemers bang om het te vroeg te verkopen. In de praktijk gebeurt het maar al te vaak dat er te lang gewacht wordt, waardoor de groei vertraagd. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om uw bedrijf te verkopen voordat het terechtkomt in een zogenaamde verzadigingsfase. Een stijgende omzet en constante winstmarges tonen de gezondheid van uw bedrijf aan, wat het aantrekkelijk maakt voor mogelijke kopers en investeerders.

De verkoop van je bedrijf voorbereiden

Op den duur krijgt iedere ondernemer ermee te maken: bedrijfsverkoop. Over het algemeen is het lastig inschatten wat er bij een overnametraject komt kijken en met welk tijdsbestek je rekening moet houden. Het verkoopklaar maken van de onderneming kan namelijk zomaar 2 tot 5 jaar tijd in beslag nemen. Des te belangrijker dat je op tijd begint met het proces. Een goede voorbereiding is immers het halve werk en dat is niet anders in de overnamewereld. Het verkoopklaar maken van je bedrijf is essentieel voordat je de stap naar verkoop zet. In dit proces zijn er verschillende aspecten die aandacht vragen. Denk hierbij onder andere aan een schone balans, het beperken van onderlinge rekening-courantverhoudingen, zorgen dat er geen incourante voorraad is en het risicoprofiel laag houden.

Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf ervoor staat, vul dan de verkoopklaartest in. Aan de hand van een aantal vragen over je persoonlijke situatie, je bedrijfsprofiel, de financiële huishouding en het toekomstperspectief, krijg je binnen een paar minuten inzicht in hoe verkoopklaar jij en het bedrijf zijn. Ook ontvang je tips over hoe je de bedrijfswaarde met 10 tot 30% verhoogt. De adviseurs van Marktlink begrijpen welke parameters potentiële kopers belangrijk vinden en hoe je ze positief beïnvloedt.

Ontdek of uw bedrijf verkoopklaar is

De beste bedrijfsopvolging voor uw situatie

Bij een bedrijfsovername zijn er meerdere strategieën mogelijk. Het is belangrijk om na te denken over welke bedrijfsopvolging en exit-strategie het beste bij u passen. Wilt u alle of een deel van uw aandelen verkopen? Overweegt u een gedeeltelijke verkoop of een pre-exit met verdere groeiambities via een investeerder? Is er sprake van een interne opvolger, familiale betrokkenheid of zoekt u extern ondernemerstalent? Zijn het individuele of strategische kopers, of eerder financiële partijen? Elk scenario vereist een aanpak op maat. Afhankelijk van uw onderneming en de situatie bepalen we samen het profiel van de ideale match en zoeken we naar potentiële kopers.

Door onze datagedreven werkwijze en een groot (inter)nationaal netwerk van kopers en investeerders, vinden wij gemiddeld 6 tot 10 mogelijke overnamekandidaten. Daarmee plaatsen wij u in de meest optimale onderhandelingspositie.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.