Redenen om uw bedrijf te verkopen

Waarom wilt u het bedrijf verkopen?

Iedere ondernemer krijgt ermee te maken: de verkoop van het bedrijf. Om te groeien of omdat u net een stap terug wilt doen. De adviseurs van Marktlink helpen u graag met het in kaart brengen van uw persoonlijke beweegredenen en het bepalen van de ideale exit-strategie.

Is uw bedrijf klaar voor de volgende stap?

Uw bedrijf naar een hoger niveau krijgen is voor heel wat ondernemers een belangrijke beweegreden om hun bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen. Er zijn tal van redenen om die stap te zetten, afhankelijk van uw ambities. Wanneer het bedrijf al enkele succesvolle jaren achter de rug heeft en goede resultaten heeft behaald, is zeker een geschikt moment om naar een koper te zoeken. Natuurlijk blijft het spannend, want waar vindt u de ideale koper en wat levert het u op?

Toegang tot kapitaal om groei te realiseren

Er zijn meerdere opties om kapitaal aan te trekken. Afhankelijk van uw toekomstige ambities kan dat bijvoorbeeld door toetreding van een krachtige partner, private equity, growth equity of andere investeringsmaatschappijen.

Strategische partner voor de toekomst

Hiermee creëert u continuïteit en duurzaamheid voor uw bedrijf. Dat is natuurlijk aangenaam als u denkt aan stoppen, maar het kan ook voor een toename aan professionalisering zorgen waarmee u de bedrijfswaarde verhoogt.

Versterken van de concurrentiepositie

U hebt uw eigen overtuiging rond ondernemerschap, maar wat doen uw concurrenten? Hoe onderscheiden zij zich en wat betekent dit voor u? Het is belangrijk om te weten waar u staat met uw bedrijf en wat uw aandachtspunten zijn.

Internationale expansie realiseren

Het vraagt enorm veel inzet en middelen om zomaar vanuit het niets uit te breiden naar het buitenland. Vaak is het een stuk eenvoudiger om een potentiële koper te zoeken. Dit zorgt voor een win-winsituatie voor alle partijen, gezien succesvolle bedrijven elkaar op meerdere vlakken versterken.

Professionalisering van de organisatie

Een succesvol ondernemer zijn, wil niet altijd zeggen dat het bedrijfsbeleid up-to-date en gemoderniseerd is. Aansluiten bij een andere partij betekent vaak ook een professionelere aanpak in hr, boekhouding, marketing en soortgelijke afdelingen.

Groeimogelijkheden huidige medewerkers

Als uw bedrijf op maximale capaciteit draait - en misschien zelfs wel erboven - dan is er amper ruimte voor bijscholing en ontwikkeling. Voor uw medewerkers betekent een verkoop vaak dat er nieuwe kansen en persoonlijke groei mogelijk zijn.

Uitbreiding klanten en leveranciers

Marketing is niet uw sterkste punt. U hebt er simpelweg geen tijd voor of het ontbreekt u aan financiële middelen. Maar waar vindt u dan nieuwe doelgroepen en leveranciers? Profiteer van de gezamenlijke voordelen die een verkoop in de hand kan werken.

Garantie op continuïteit

In een klimaat van economische ontwikkelingen of fluctuaties in uw sector, kan verkoop een stukje zekerheid bieden. U stelt niet enkel (een deel van) de opbrengst veilig, u weet ook dat de toekomst van uw bedrijf en uw medewerkers gegarandeerd is.

Bent u klaar voor de volgende stap?

Ondernemers zijn hardwerkende mensen: dag en nacht bent u verantwoordelijk voor uw bedrijf en uw medewerkers. Dat is enorm veeleisend en het is dan ook logisch dat u op een bepaald moment een stap terug wilt nemen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar u kunt dat moment best voor zijn. Ondernemen is vooruitkijken: een goede voorbereiding is het halve werk en die begint vandaag al. Uiteindelijk levert u dat de beste deal op.

Genieten van het pensioen

Uw bedrijf is uw levenswerk: dat klinkt cliché, maar het blijft wel een feit. Na jarenlang keihard te werken, wilt u niets liever dan een mooie deal. Niet enkel om er financieel beter van te worden, maar ook om het bedrijf in goede handen achter te laten zodat jaren later uw levenswerk nog steeds welvarend is.

Meer ondernemen, minder managen

Uw bedrijf wordt steeds groter en uw manier van beleidsvoering verandert. De focus verschuift steeds vaker van ondernemen naar managen, maar daar krijgt u geen energie van. Toch zijn er verschillende manieren om weer terug te gaan naar de basis en te doen wat u echt leuk vindt: ondernemen.

Investeren in nieuwe uitdagingen

Ondernemen is waar uw hart ligt, maar mettertijd zijn uw interesses veranderd en droomt u van een ander type bedrijf. Om uw ambitie te realiseren, hebt u meestal flink wat geld nodig en dat zit in uw huidige onderneming. Verkopen levert u een mooi startbudget om hiervoor te gebruiken.

Betere werk-privébalans

Zorgeloos een paar dagen weg of een enkele weken op vakantie: het valt weinig voor als u een bedrijf beheert. Hoe graag u het ook zou willen: uw gedachten dwalen toch af naar het werk en dat valt steeds meer tegen. Door (een deel) van uw bedrijf te verkopen, schept u meer ruimte om effectief afstand te nemen.

Oplossing in een moeilijke situatie

U hebt niet alles in de hand. Uw bedrijf mag dan nog zo vlot draaien, toch speelt de gedachte op om te verkopen. Misschien omdat u te veel stress ervaart, of omdat u in een zakelijk conflict verzeild bent geraakt. Daarnaast zijn ingrijpende privégebeurtenissen vaak aanleiding om wat afstand te nemen.

Uitweg in complexe ontwikkelingen

Door de bomen ziet u het bos niet meer: digitalisering, modernisering, aangescherpte wet- en regelgeving … Allemaal factoren die voor u het plezier in ondernemerschap wegnemen, omdat u de expertise, ruimte of middelen niet in huis hebt. Of u verliest alle motivatie door al die opgelegde regels en richtlijnen.

Afstand nemen van bedrijfsonderdelen

Wanneer u uw bedrijfsmodel van dichterbij bekijkt, stelt u vast dat niet alle afdelingen even goed passen bij de groei en kernkwaliteiten. Mogelijke pogingen om dat te stroomlijnen, draaiden op niets uit. Dan kan u zeker overwegen om deze afdelingen op te heffen en de vrijgekomen opbrengst te gebruiken om uw bedrijf op te schalen.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.