Welke verkoopstrategie past het best bij u?

De beste exitstrategie hangt af van uw ambities voor uzelf en het bedrijf. Er zijn verschillende opties om uw bedrijf te verkopen. Marktlink heeft al honderden mkb-ondernemers succesvol begeleid in dit proces. Samen zoeken we de beste bekroning van uw ondernemerschap!

Bepaal uw eigen exitstrategie

Uw gedachten over de toekomst van uw bedrijf en de rol die u daarin wilt spelen, bepalen grotendeels hoe uw exitstrategie eruit gaat zien. Het pensioen lonkt, of nieuwe uitdagingen. U wilt nog een paar jaar blijven, maar wel een deel van uw kapitaal veiligstellen. Of u ziet kansen die u beter samen met een nieuwe partner kunt verwezenlijken.

Wanneer u helder hebt welke ambities u voor het bedrijf en uzelf hebt, gaat u nadenken over de volgende stap en welk type koper daarbij past. De meeste ondernemers hebben daar al wel een beeld bij, maar het is belangrijk meerdere opties te verkennen.

De verschillende verkoopstrategieën

Wij onderscheiden drie typen kopers:

  • Individuele kopers: iemand uit het huidige management (management buy-out), een familielid of een externe kandidaat (management buy-in);
  • Strategische partijen: concurrerende of aanpalende bedrijven uit de sector die hun marktaandeel willen vergroten of synergievoordelen willen behalen;
  • Investeringsmaatschappijen: extern kapitaal van een investeerder wordt ingezet om op korte termijn groeikansen te benutten.

Marktlink heeft meer dan 25 jaar ervaring met elk type koper in een breed scala aan sectoren. Met ons grote, internationale netwerk brengen we doorgaans 6 tot 10 interessante kandidaten aan tafel.

Verkoopklaartest

Vrijblijvend weten of uw bedrijf verkoopklaar is? 

Kom er nu achter of uw bedrijf klaar is voor de verkoop.

Doe de test

Het belang van een exitstrategie

Hoe belangrijk het is om een goed uitgewerkt plan te hebben, vooral bij complexere processen, hoeven we geen ondernemer uit te leggen. U kent uw bedrijf als geen ander, wij kennen de voor- en nadelen van elke strategie en stellen samen met u een op maat gemaakte strategie op, waarmee u uw uitgangspositie versterkt. Uw onderneming verkopen, dat doet u maar één keer, dat wilt u dus goed doen!

Verkoopklaar maken als onderdeel van uw verkoopstrategie

Een onderdeel van elke exitstrategie is het voorbereiden, of verkoopklaar maken van uw bedrijf. Door een gedegen voorbereiding staat u sterker in het proces en vergroot u de dealzekerheid. Direct kijken hoe uw bedrijf ervoor staat?

Het juiste moment om te verkopen

Het bepalen van de juiste timing is ook een onderdeel van de verkoopstrategie. U wilt niet te vroeg, maar ook niet te laat zijn.

Groeikansen maken een onderneming aantrekkelijk voor kopers en verhogen de waarde. Maar als alle kansen al verwezenlijkt zijn en de groei afvlakt, loopt de interesse terug. De experts van Marktlink helpen u het perfecte moment te bepalen.

Veelgestelde vragen over verkoopstrategieën
Wat is een exitstrategie?

Een volledige exitstrategie is een goed doordacht stappenplan waarmee een ondernemer zijn eigen afscheid voorbereidt. Wat is de uitgangssituatie, wat wilt u met dit traject bereiken, welke scenario’s zijn mogelijk, welke opvolgers of kopers zijn er, en welke stappen moet het bedrijf nog zetten?

Uit welke stappen bestaat een exitstrategie in een businessplan?

Een exitstrategie bestaat uit een aantal stappen:

Stap 1: Bepaal wat u wilt bereiken, voor het bedrijf, maar ook voor uzelf. 
Stap 2: Onderzoek welke opvolgers of typen kopers er voor uw onderneming zijn en welke het beste passen bij uw doelen. 
Stap 3: Kijk naar uw bedrijf door de ogen van een koper: welke verbeteringen maken uw bedrijf aantrekkelijker en verhogen de waarde, en welke stappen kunt u concreet zetten?

Bij elke stap kunnen de experts van Marktlink met een echte ondernemersblik met u meekijken.

Hoe stelt u een goede exitstrategie op?

Bij het opstellen van een strategisch plan komt veel kijken, en het begint met vaststellen wat u precies wilt bereiken, welke mogelijkheden er zijn, en welke voorbereidingen u kunt treffen, tot de route die u wilt bewandelen en de rol die u zelf nog wilt spelen.

1.200 +
Deals totaal
60.000 +
Actieve kopers/verkopers
17
Kantoren

Wij komen graag met u in contact

Verstuur uw gegevens en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.