FPC Risk bouwt fire safety verder uit onder vleugels van Sweco

Company Name FPC Risk
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Installatietechniek
Tags Strategisch

2023 bestaat Fire Protection Consultants International (FPC Risk) 50 jaar. Met die verjaardag in aantocht maakt Ralf Bruyninckx een jaar eerder een keuze over de toekomst van het familiebedrijf, opgericht door zijn vader in 1973. De succesvolle overname door het beursgenoteerde ingenieurs- en architectenbureau Sweco laat hem nu toe om de brandveiligheidsexpertise van zijn team verder uit te bouwen.

FPC Risk is met 30 mensen een toonaangevend bedrijf in de nichesector van brandveiligheid. Het familiebedrijf was 50 jaar geleden het eerste onafhankelijke adviesbureau voor brandbeveiliging in Europa. Het internationale klantenbestand bestrijkt vandaag diverse sectoren: van havens en industrie, over infrastructuur, architectuur en gebouwen, tot farma en energie. “Het is een groeiende sector, mede door heel wat regelgeving en nieuwe technieken, maar ook uitdagend”, vertelt Ralf Bruyninckx. “We stonden voor de keuze om organisch te groeien, zelf een overname te doen of overgenomen te worden.”

Nadat er eerst ingezet werd op een organische groei, werd Ralf Bruyninckx zelf benaderd. “Toen heb ik contact opgenomen met Marktlink omwille van positieve ervaringen met managing partner Filip Mariën in het verleden. Als klein bedrijf hebben we daar echter weinig ervaring in, dus was een goede partner noodzakelijk. Het gaat ons daarbij niet enkel om de inhoud, maar ook om de chemie in de samenwerking.”

Dankzij de deal met Sweco kan het team van Ralf wereldwijd koploper in fire safety blijven.

“Het was een zwaar proces, zeker met een grote partij en internationaal bedrijf als overnemer, maar alles is zeer vlot verlopen.”
- Ralf Bruyninckx, FPC Risk

Zwaar proces, maar beste deal

In juli 2022 begonnen de eerste voorbereidingen, waarna in februari 2023 een intensief proces werd aangevat dat in juni werd afgerond. “Het was een zwaar proces, zeker met een grote partij en internationaal bedrijf als overnemer, maar alles is zeer vlot verlopen. Ik was reeds aangenaam verrast door het infomemorandum dat Marktlink bij aanvang opstelde. Dat gaf een zeer goed beeld van ons bedrijf, ondanks een toch technische nichesector.”

“Het overnameproces is afgerond, maar Ralf kan nog altijd bij ons terecht. Familiale bedrijven zijn bij Martklink trouwens zeker welkom”, laat Sanne Van Wunsel, die het proces bij Marktlink mee heeft begeleid samen met Filip Mariën en Saskia Speelers, weten. Dat kan ook Ralf Bruyninckx beamen: “Zij voelen goed aan dat er bepaalde emoties zijn en begeleiden ook met het nodige respect daarvoor. Dit betekent niet steeds snel een deal maken, maar de beste deal.”

Deal met grote speler

Zowel bij Marktlink als bij FPC Risk zijn er nu afkickverschijnselen na het zeer intensieve proces. “Marktlink heeft zich bijzonder goed gepositioneerd ten opzichte van een grote speler zoals Sweco met topadvocaten aan tafel. Ik kreeg ook zeer positieve feedback van onze overnemer daaromtrent.”

Ralf Bruyninck heeft nu de belangrijke opdracht om bij Sweco een afdeling rond brandveiligheid uit te bouwen. “De bedoeling is dat dit echt een aparte poot wordt, die eerst nationaal en nadien ook internationaal verder kan ontwikkeld worden”, besluit Ralf Bruyninckx ambitieus.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.