Xplore Instruments vindt in Axeco partner om groeiambities te realiseren

Company Name Xplore Instruments
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Industrie & Productie
Tags Investeerders, Private equity

Met het aantrekken van Axeco Participaties als partner kan Xplore Instruments versneld de groeiambities realiseren en de duurzame impact vergroten. Scheidend CEO Leon Rijks heeft, net als Maurice Lambriex en Bert Kip, een meerderheidsbelang overgedragen. Guralp Ozkoc heeft zich bij de aandeelhouders gevoegd en is de nieuwe CEO.

Het contact tussen Xplore Instruments en Marktlink gaat een aantal jaren terug. “Sinds het eerste gesprek heeft het bedrijf een flinke ontwikkeling doorgemaakt. ”, vertellen Roger Loontjens en Youri Livius, die samen met Tom Beltman en Ronald de Graaf het dealteam vormden. “Het bedrijf heeft baanbrekende nieuwe instrumenten met succes gelanceerd en dat heeft voor een enorme impuls gezorgd. Voor Leon was dat aanleiding om verkoop van het bedrijf te overwegen en dat heeft hij in goed overleg met de andere twee mannen in gang gezet.”

Interesse vanuit private equity

Xplore Instruments heeft een heel specialistisch werkveld. Het bedrijf uit Sittard mag zich onbetwist voorloper noemen in hightech laboratoriuminstrumenten voor polymeer onderzoek. “De hoge marges én de focus op duurzaamheid wekten de interesse van verschillende private equity-partijen”, aldus de dealmakers. “Axeco toonde echter opvallend veel daadkracht en de welbekende klik over en weer was er overduidelijk. Guralp Ozkoc, inmiddels dus de nieuwe CEO, snapt waar Xplore Instruments mee bezig is en die technische kennis gaf de drie heren ook veel vertrouwen.”

“De partnerschap met Axeco stelt Xplore Instruments in staat om in te spelen op de vele kansen om zo de groei en duurzame impact van het bedrijf te vergroten”
- Guralp Ozkoc & Leon Rijks, Xplore Instruments

Uitgangspunt voor de samenwerking is dat Xplore Instruments voorloper blijft in hightech laboratoriuminstrumenten door innovatie. “Ze hebben nu veel meer verkoopmogelijkheden, kunnen meer volume draaien, hun huidige markten uitbreiden en ook nieuwe markten aanboren”, weten Roger Loontjes en Youri Livius. “Qua productie en ontwikkeling had Xplore Instruments de zaken al goed voor elkaar, nu kunnen ze daadwerkelijk stappen zetten op het gebied van sales en marketing. Leon doet operationeel een stap terug maar blijft samen met Maurice en Bert nog in een adviserende rol betrokken.”

Duurzame impact vergroten

Het dealteam kijkt terug op een goed verlopen overnametraject en een soepele samenwerking tussen alle partijen. Guralp Ozkoc en Leon Rijks zijn erg tevreden over de transactie en zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet: “De partnerschap met Axeco stelt Xplore Instruments in staat om in te spelen op de vele kansen om zo de groei en duurzame impact van het bedrijf te vergroten. Onze klanten staan aan de vooravond van grote duurzame veranderingen, waarbij het van belang is dat wij blijven innoveren om ze hierin te ondersteunen.”

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.