Bedrijf (deels) verkopen via een pre-exit

Alvast een deel van uw bedrijfswaarde verzilveren?

Niet iedereen wil meteen na een verkoop een stap terugdoen. In dit geval biedt de pre-exit een oplossing: u draagt alvast een deel van de aandelen over, maar blijft nog voor enkele jaren betrokken. Deze exit-strategie wordt steeds populairder en bij Marktlink begeleiden we u graag in het proces.

Wat is een pre-exit?

De naam spreekt voor zich: bij een pre-exit bereidt u zich voor op de volledige verkoop. Het biedt u de mogelijkheid om alvast een deel van uw bedrijfswaarde te verzilveren en om binnen enkele jaren definitief afscheid te nemen van de onderneming. U blijft nog actief, maar verkoopt een (groot) deel van uw aandelen en werkt stelselmatig naar een volledige uitstap. Als verkopende partij ontvangt u alvast de koopsom die overeenstemt bij het percentage van de aandelen waarop u dan afstand doet. Deze koopsom wordt verrekend met uw eigen inbreng: zo hebt u dus al meteen extra vermogen veiliggesteld voor de toekomst. Steeds meer ondernemers kiezen voor een soortgelijk exitplan.

Bij het opzetten van een pre-exitstructuur verkoopt u alle aandelen aan een nieuwe investeringsholding. Vervolgens koopt u een afgesproken meer- of minderheidsbelang terug. In de jaren voorafgaand op de effectieve exit werkt u samen met de nieuwe investeerder aan de groeistrategie. Uiteindelijk verkoopt u bij de daadwerkelijke exit samen het bedrijf. De waarde van uw aandelen die geldt, wordt dan verzilverd.

“Om te kunnen blijven bestaan, om futureproof te zijn, is het nodig om stappen te zetten. Loslaten om verder te komen, maar voorlopig nog niet om afscheid te nemen.”
- Jurrijn Laan, Creative Media Network

Voordelen van een pre-exit

Wilt u het opgebouwde vermogen in de onderneming veiligstellen of rustig afbouwen, maar nog wel enkele jaren groeien? Dan is de pre-exit een interessante verkoopstrategie. Vaak gaat dit exitplan gepaard met een kapitaalinjectie: dat extra vermogen helpt om de groeistrategie te verwezenlijken. Vanaf er een andere partij instapt, levert dat nieuwe kennis op die de waarde van het bedrijf verhoogt. Bovendien stelt u met een pre-exit niet enkel een deel van uw eigen vermogen veilig, het betekent ook dat de onderneming consolideert en de continuïteit voor de toekomst wordt gegarandeerd. Andere voordelen van de pre-exit, voor zowel ju als de koper:

  • U creëert meer tijd voor uzelf en de medewerkers om te wennen aan het idee dat het bedrijf wordt verkocht;
  • U hebt meer zeggenschap over de eigen taken en kunt een deel van de verantwoordelijkheden bij andere mensen neerleggen;
  • De klanten, leveranciers en andere stakeholders worden op tijd betrokken bij het overnameproces en hun eventuele reacties kunt u zelf afhandelen;
  • Het veiliggestelde kapitaal en de vrijgekomen tijd zorgen ervoor dat u niet tot na uw pensioen hoeft te wachten om uw toekomstplannen uit te voeren;
  • U ontvangt bij de effectieve exit vaak een hoger bedrag omdat de bedrijfswaarde is gestegen door de verwezenlijkte groei.

Een pre-exit met private equity

Een pre-exit wordt vaak gesloten met financiële participatiemaatschappijen, beter bekend onder de naam ‘private equity’. Private equity-bedrijven investeren graag in gezonde ondernemingen met realistische en snelle groeimogelijkheden. Met een concreet groeiplan en een aantrekkelijke kapitaalinjectie is er het doel om in een vooraf vastgestelde periode, gemiddeld 4 tot 8 jaar, de bedrijfswaarde te verhogen en de aandelen met een zo hoog mogelijk rendement weer te verkopen. Voor u als ondernemer betekent dit dat u dubbel profiteert van deze aantrekkelijke financiële tweetrapsraket.

Marktlink heeft een breed investeringsnetwerk door heel Europa. In onze database staan meer dan 200 investeringsmaatschappijen waarmee onze adviseurs regelmatig contact hebben en die wij vaak ook persoonlijk kennen. Bij meer dan de helft van onze transacties zijn namelijk private equity-partijen betrokken. Wij kennen de markt als de beste en brengen gemiddeld 6 tot 10 potentiële kopers met u aan tafel. Dit zorgt ervoor dat u de juiste keuze kan maken, zowel voor u als het bedrijf. Het resultaat? Een aanzienlijk sterkere onderhandelingspositie en de beste deal van uw leven.

150 +
Deals per jaar
60.000
Actieve kopers/verkopers
17
Kantoren

Meer weten over pre-exit?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en onze specialisten helpen u graag verder.