Consulta overgenomen door Care Cosmetics

Company Name Consulta
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Groothandel +2
Tags Pre-exit

De overname van het Mechelse Consulta door het Nederlandse Care Cosmetics werd vlak voor het jaareinde van 2021 succesvol afgerond. Deze acquisitie gaf Care Cosmetics een pak meer slagkracht in de cosmeticadistributie, terwijl de CEO van Consulta aan het roer bleef van het Belux-luik. Marktlink begeleidde dit proces en werkte samen met beide eigenaars aan deze uiterst strategische overname.

Care Cosmetics, met vestigingen in Barendrecht en Maaseik, groeide na de oprichting door CEO Duco van Keimpema in 1996 snel uit tot de grootste toeleverancier van schoonheidsproducten in Nederland. Het Marktlink-team uit ’s-Hertogenbosch gaf het bedrijf in 2020 al ondersteuning in de eerdere zoektocht naar een partner in hun groeiverhaal. Hierbij kwam de Belgische investeringsmaatschappij 3d investors aan boord met internationale kennis en groeikapitaal.

Hierna bleef Marktlink de verdere opportuniteiten in de cosmeticamarkt nauwgezet volgen, en zocht het proactief contact op met het Consulta van CEO Marijn van Benthem. Net als Care Cosmetics is ook het Belgische Consulta een leider in de cosmeticadistributie.

Het bedrijf werd in 1981 opgericht in Mechelen en is marktleider in België en Luxemburg. Het richt zich volledig op de distributie van verzorgingsproducten en aanverwante artikelen voor schoonheidssalons, gespecialiseerde voetverzorgers, farmacie en parafarmacie.

“Onze kennis ligt dicht bij die van Care Cosmetics: we zijn beiden marktleiders in onze regio en als je die dingen samenvoegt, krijg je een enorm potentieel voor een gestage pan-Europese groei.”
- Marijn van Benthem, Consulta

Filip Mariën, partner bij Marktlink Antwerpen, vertelt over het wederzijdse respect tussen beide bedrijfsleiders: “In feite zijn Marijn en Duco sectorgenoten en spelen ze op het hoogste niveau mee, elk in hun eigen regio. We ontdekten dat er in het verleden al aftastende gesprekken plaatsvonden, maar dat Marijn het nog te vroeg vond voor een overname. Zijn overtuiging kwam er door het idee rustig te laten rijpen, wetende dat deze overname gekoppeld was aan gepaste voorwaarden en een verdere betrokkenheid als aandeelhouder en directeur van België en Luxemburg.”

Idee laten groeien

“Bij deze deal was het dus belangrijk dat we Marijn de tijd gaven om te wennen aan het idee. Via 1-op-1-gesprekken ondersteunden we hem met de nodige inzichten, aangevuld met toelichting rond de overnamemogelijkheden en voorwaarden. Hierdoor groeide bij hem het vertrouwen en zag hij de opportuniteit van deze deal. Het integreerde Consulta in een sterker bedrijf met meer middelen, terwijl het ook bijkomende schaalvoordelen met zich meebracht. Marijn bleef bovendien na de overname aan de leiding van het Belux-luik, als onderdeel van een groter en krachtiger bedrijf.”

“Terwijl we twee bedrijfsleiders dichter bij elkaar brachten, verzorgden we de totaaldeal van a tot z. We ontzorgden beide partijen en boden antwoord op al hun vragen. Bovendien fungeerden we als tussenschakel voor de informatie-uitwisseling en hielden we de communicatielijnen tussen koper en verkoper kort. Het spreekt dan ook voor zich dat onze opvolging van de markt blijft doorlopen: zowel in de zoektocht naar nieuwe opportuniteiten, als bij mogelijk latere overnames door het uitgebreide Care Cosmetics.”

Deal team voor deze transactie:

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.