Management buy-in (MBI)

Past een management buy-in (MBI) bij u en uw bedrijf?

Hebt u nog geen eigen bedrijf, maar droomt u toch van het ondernemerschap? Dan is het inkopen in een onderneming de volgende stap. Dit noemen we een management buy-in (MBI). Marktlink ondersteunt ambitieuze MBI’ers om hun droom te realiseren, bij zowel de voorbereiding als het aankoopproces.

Wat houdt een management buy-in (MBI) in?

Een management buy-in (MBI) is een vorm van bedrijfsovername, waarbij een externe manager een bedrijf overneemt zonder eerdere betrokken bij het bedrijf. De onderneming kan worden overgenomen door een enkele ervaren ondernemer/manager of door een volledig managementteam. Het huidige management wordt dus vervangen door de nieuwe eigenaar of eigenaren.


Wanneer is een management buy-in een geschikte strategie?

Wij brengen u in contact met ondernemers die zelf een bedrijf hebben opgestart en op zoek zijn naar een opvolger. Als MBI’er bent u een interessante optie voor de ondernemer om u in te kopen in het bedrijf en om een actieve rol te spelen binnen de organisatie. De voordelen voor een ondernemer zijn:

  • Externe managers kijken met een nieuwe, frisse blik naar het bedrijf. Ze nemen vaak andere inzichten, ervaringen en innovatieve ideeën met zich mee, wat vernieuwing en groei binnen het bedrijf in de hand werkt. Ze merken sneller slordigheden, zwakke punten en verbeteringen op, vergeleken met het huidige management.
  • Externe managers kunnen hun eigen kennis, ervaring en vaardigheden meenemen en die toepassen binnen het bedrijf om zo de strategie, financiële planning, marketingstrategieën en andere zaken te verbeteren.
  • Een extern managementteam kan ook een uitgebreid netwerk van contacten en relaties aanreiken. Dit kan nieuwe samenwerkingen, klanten en marktkansen opleveren die daarvoor niet zo toegankelijk waren.
  • Vaak worden veranderingen sneller doorgevoerd, omdat het externe management niet vastzit in bestaande bedrijfsculturen of -structuren. Zo brengen ze sneller veranderingen teweeg die het bedrijf vooruithelpen.
  • Daarnaast kan een MBI’er een noodlijdend bedrijf nieuw leven inblazen en behoeden voor faillissementen. Samengevat biedt een MBI zowel de expertise als een nieuwe drive die nodig is om een bedrijf te laten groeien, zelfs in uitdagende omstandigheden.
''Voor mij is het een logische stap dat ik nu 100% ondernemer ben. De kick is echt groter dan ik ooit heb ervaren.''
- Michel van Kempen, Yoek
Inkopen in een onderneming

Bij het inkopen in een onderneming is het belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en inzicht te hebben in het hele inkoopproces. Denk hierbij aan alle financiële, fiscale en juridische vragen. Klopt het bijvoorbeeld wat de verkoper u vertelt? Is aanvullend onderzoek nodig? Hoe zit het met de bedrijfswaardering en de financiering? Bij al deze vragen is het verstandig om een ervaren sparringpartner te hebben: een partij die het reilen en zeilen kent en u adviseert en ondersteunt, zelfs wanneer de emoties hoog oplopen. De specialisten van Marktlink helpen u om de inkoop op de juiste waarde in te schatten. Daarmee geven we u input voor de prijsonderhandelingen, zorgen we voor een hogere slaagkans en bieden we betere voorwaarden. Wij begeleiden u doorheen het traject en geven advies rond onder meer het overnamecontract, de aandeelhoudersovereenkomst, managementovereenkomsten en financiële aspecten. Wij beschikken over een ruime database van (passieve en actieve) kopers en verkopers en kunnen u op deze manier helpen om het ideale bedrijf over te nemen.

Bedrijfsprofilen Bedrijfen te koop Bekijk het aanbod
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.