Hoe wordt de waarde bepaald bij een bedrijfsverkoop?

Om de beste deal te realiseren voor uw onderneming, moet u ervoor zorgen dat de cashflow (EBITDA) en de waarde van uw bedrijf bij verkoop optimaal zijn. Deze twee factoren hebben gegarandeerd een gunstige invloed op het bedrag dat u uiteindelijk voor uw bedrijf ontvangt. Wat nog meer direct of indirect van invloed is op de verkoopopbrengst, leest u in dit artikel.

De waarde van een bedrijf bepalen we doorgaans op basis van de EBITDA – winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijving en amortisatie – en de multiple. De multiple is de factor waarmee de EBITDA wordt vermenigvuldigd. Als uw bedrijf bijvoorbeeld een EBITDA heeft van 850.000 euro en een multiple van 3.6, dan bedraagt de geschatte bedrijfswaarde iets meer dan 3 miljoen euro. De hoogte van de multiple is gebaseerd op meerdere indicatoren zoals bedrijfsgrootte (aantal fte), de sector en recente overnames. Een betrouwbare indicatie van uw bedrijfswaarde berekent u veilig, snel en eenvoudig met de Marktlink Multiple. Om van bedrijfswaarde naar de uiteindelijke koopsom te komen, berekenen we ook de liquide middelen en schulden.

Nieuwsgierig naar uw bedrijfswaarde?

Op basis van slimme data, brede sectorkennis en onze praktijkervaring hebben wij een unieke tool ontwikkeld. Hiermee berekent u binnen 1 minuut de waarde van uw bedrijf.

Bereken nu uw bedrijfswaarde

Optimaliseren van de bedrijfswaarde

Op tijd beginnen is het belangrijkste advies als u uw bedrijf wilt verkopen. Gemiddeld kost de voorbereiding twee jaar. Eén van de aspecten die u op orde moet hebben, is inzicht in de cijfers qua financiën, sales en marketing. Dat is nodig om een goed toekomstperspectief te creëren, de groeipotentie helder te hebben en 2 tot 3 jaar vooruit te budgetteren. Andere factoren die bijdragen aan een hogere bedrijfswaarde zijn voorspelbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. Denk hierbij aan een stabiele inkomstenbron, bijvoorbeeld in de vorm van contracten of abonnementen. Een schaalbare onderneming kan de omzet snel verhogen zonder dat dit voor problemen in de organisatie zorgt. De mate van flexibiliteit bepaalt dan weer hoe snel u uw onderneming kunt op- of afschalen aan zowel de omzet- als de kostenkant.

De waarde van het bedrijf bij verkoop

Op verschillende manieren speelt afhankelijkheid ook een rol in het vaststellen van de waarde van het bedrijf bij verkoop. Het is gunstig als uw bedrijf een breed klantenbestand heeft zodat de winstgevendheid overeind blijft als een klant vertrekt. Afhankelijkheid speelt ook een rol als u slechts één leverancier heeft, bepaalde kennis bij één persoon belegd heeft of u als DGA een te grote rol heeft in de onderneming. Ons advies is om richting verkoop van uw bedrijf steeds meer áán dan ín uw bedrijf te werken. Dat draagt gegarandeerd bij aan het eindresultaat, namelijk de deal van uw leven.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.