Het informatiememorandum (IM): alles wat je moet weten

Verkopen van een bedrijf is een uitdagend traject dat naast emoties ook complexe terminologie met zich meebrengt. Het informatiememorandum speelt een sleutelrol in dit proces. Dit artikel belicht de inhoud, het belang en de impact van een informatiememorandum in het proces van bedrijfsovernames.


Wat is een informatiememorandum?

Een informatiememorandum, ook bekend als bidbook, biedt gedetailleerde inzichten in een bedrijf aan potentiële kopers. Het document behandelt uitvoerig de activiteiten, financiële gezondheid en toekomstperspectieven van de onderneming. Het is de hoeksteen voor biedingen en verschaft investeerders en geïnteresseerde bedrijven een helder beeld voor een eventuele overname.


Waarom is een informatiememorandum essentieel?

Het document benoemt alle cruciale aspecten die potentiële kopers nodig hebben om te bepalen of een overname past binnen hun strategie. Het vormt de basis voor biedingen, waarbij de cijfers uit het memorandum leidend zijn voor de eerste waardering en verdere onderhandelingen.


Belang van realistische presentatie

Verkopers streven ernaar om het bedrijf positief te presenteren zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Verbeterpotentieel moet eerlijk gecommuniceerd worden, wat getuigt van een realistische en professionele benadering. Dit helpt kopers te bepalen of hun toegevoegde waarde overeenkomt met het potentieel van het bedrijf, wat invloed kan hebben op de overnameprijs.


Waaruit bestaat een informatiememorandum?

Algemene informatie

Het memorandum begint met een inleiding waarin de opsteller, het doel, geheimhouding en de disclaimer worden beschreven. Hierbij worden de betrokken partijen en de voorwaarden van de vertrouwelijkheidsovereenkomst overzichtelijk gepresenteerd.

Samenvatting

In de samenvatting worden beknopt de redenen voor verkoop en de aantrekkelijkheid van het bedrijf voor potentiële kopers gepresenteerd, inclusief essentiële financiële indicatoren.

Juridische structuur en activiteiten

Dit gedeelte omvat de juridische structuur van de onderneming, inclusief fiscale informatie en een overzicht van de betrokken vennootschappen. Daarnaast worden de kernactiviteiten van het bedrijf besproken, zoals markten, omzetverdeling en belangrijke klantrelaties.

Organisatie en externe analyse

Hier wordt dieper ingegaan op de organisatiestructuur, het managementteam, belangrijke aandeelhouders en externe marktanalyse. Een gedetailleerde SWOT-analyse benadrukt de sterke punten en potentiële groeimogelijkheden van het bedrijf.

Financiële gegevens en prognoses

Belangrijke financiële informatie zoals genormaliseerde historische balansen, resultatenrekeningen en cashflow worden gepresenteerd. Toekomstige prognoses spelen een cruciale rol bij het beoordelen van de potentiële waarde en rendement op investeringen.

Bijlagen

Alle relevante documenten zoals activaoverzichten en contracten worden in de bijlagen verstrekt, ter ondersteuning van de gepresenteerde informatie in het memorandum.


Aanvullende informatie

Na het verstrekken van het memorandum kunnen potentiële kopers om aanvullende informatie vragen. Het is verstandig om zorgvuldig af te wegen welke informatie op dit moment gedeeld kan worden, vooral met directe concurrenten. Managementmeetings spelen een belangrijke rol bij het verder verkennen van de interesse van bieders.

Over Marktlink

Marktlink is marktleider op het gebied van fusies en overnames voor KMO's. Met meer dan 25 jaar ervaring begeleiden wij u door elke stap van het overnameproces, zodat de transactie soepel en succesvol verloopt. Ons deskundige team bied op maat gemaakt advies en ondersteuning, waardoor complexe processen beheersbaar worden en u uw zakelijke doelen kunt bereiken. Wilt u meer ervaren? Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen in uw M&A-traject.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.