Wanneer is het beste moment om uw bedrijf te verkopen?

Iedere ondernemer krijgt ermee te maken: de verkoop van het bedrijf. Het beste moment verschilt per situatie. Misschien heeft uw bedrijf een enorme groei doorgemaakt en bent u meer bezig met managen dan met ondernemen. Of u heeft een bepaalde leeftijd bereikt en bent toe aan een volgende fase in het leven. Wat de reden voor verkoop van uw bedrijf ook is, er zijn verschillende facetten om rekening mee te houden.

Uw bedrijfswaarde verhogen

Het is goed om inzicht te hebben in de waardering van de onderneming en welke stappen nodig zijn om het bedrijf verkoopklaar en verkoopbaar te maken. Een hogere bedrijfswaarde verhoogt de kans op een succesvolle deal. Dat betekent echter ook dat u de risico’s goed moet kunnen onderbouwen en inzicht moet hebben in externe factoren die meespelen. Het juiste moment om het bedrijf te verkopen is niet eenduidig vast te stellen, maar iedere ondernemer heeft een aantal stappen te zetten om de uitgangspositie zo ideaal mogelijk te maken. Sowieso raden wij aan om op tijd te beginnen, want het is een intensief proces dat bovenop de dagelijkse werkzaamheden komt. Zo moet u ervoor zorgen dat de boekhouding op orde is en alle cijfers aangaande financiën, sales en marketing inzichtelijk zijn. Een helder toekomstperspectief en bijbehorende budgettering zijn erg aantrekkelijk voor potentiële kopers. Dat geldt ook voor een onafhankelijk MT of directie, waaruit blijkt dat het bedrijf niet uitsluitend rust op de schouders van u als ondernemer.

Klaar om het bedrijf te verkopen

Onze adviseurs helpen u graag om inzicht te krijgen in de intenties om het bedrijf te verkopen en een goede exit-strategie te bepalen. Steeds populairder wordt bijvoorbeeld de pre-exit, waarbij alvast een deel van het vermogen wordt verzilverd en u gefaseerd afstand neemt van het bedrijf. In strategisch opzicht is verkopen aan een grotere speler interessant om daarmee de toekomst en continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Het proces van verkoopklaar en verkoopbaar maken is voor iedere ondernemer uniek en vraagt dan ook om maatwerk. Speelt u nu al met de gedachte om uw bedrijf te verkopen, kom dan naar onze “Masterclass 10 stappen naar een succesvolle verkoop”, waarin u maximaal geïnformeerd wordt over alle facetten van het proces. Deelname is geheel vrijblijvend en wij zorgen voor een veilige setting waarin u in alle vertrouwelijkheid met collega-ondernemers en experts in gesprek gaat. Heeft u interesse of wilt u van gedachten wisselen met één van onze adviseurs? Laat dan uw contactgegevens achter, wij bellen u binnen twee werkdagen terug.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.