Management Buy-Out: wat komt erbij kijken en hoe werkt het?

De verkoop aan één of meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf, noemen we een Management Buy-Out (MBO). Het proces is vaak net wat complexer dan verkoop aan een externe koper of investeerder, simpelweg omdat u te maken heeft met zakelijke en persoonlijke belangen. Toch kiezen DGA’s van mkb-bedrijven er ook steeds vaker voor om hun bedrijf over te dragen aan een bekende uit de onderneming.

Hoe werkt een Management Buy-Out?

Heeft u iemand uit uw eigen organisatie op het oog aan wie u het bedrijf wilt verkopen via een Management Buy-Out, dan wilt u natuurlijk eerst polsen of de interesse wederzijds is. U heeft ongetwijfeld al meerdere gesprekken gevoerd met de beoogd opvolger over de haalbaarheid en de verwachtingen over en weer. Als de lichten op groen staan en het wederzijdse vertrouwen er is, start het overnametraject.

  • Opstellen voorlopige intentieovereenkomst met daarin de eerste afspraken;
  • Een goede inventarisatie en analyse van het bedrijf met als resultaat een betrouwbare waardebepaling;
  • De potentiële koper moet de financiering rondkrijgen bij de bank (lening), investeerder of een achtergestelde lening bij de scheidend ondernemer;
  • De onderhandelfase waarbij de prognose op een goede afloop vaak gunstig is omdat beide partijen elkaar kennen en de intentie tot overdracht al eerder is uitgesproken;
  • In de koopovereenkomst worden de laatste afspraken vastgelegd en nadat alle handtekeningen zijn gezet, is de overname officieel afgerond.

Laat u begeleiden door een overnameadviseur

Vanzelfsprekend heeft u het volste vertrouwen in de Management Buy-Out, u bent immers niet over één nacht ijs gegaan en dat geldt ook voor uw beoogd opvolger. Toch heeft u allebei uw eigen belangen en emoties. Om ervoor te zorgen dat de sfeer open en transparant blijft, raden wij aan om een onafhankelijke overnamespecialist in te schakelen. Daarvoor bent u bij Marktlink aan het juiste adres. Laat geheel vrijblijvend uw contactgegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.