Meesurfen op de golf naar duurzaamheid

Het laatste jaar doken er heel wat doemscenario’s op rond energieprijzen en de klimaatverandering. Hoe kan je hierop inspelen als ondernemer? En wat als je nog niet mee bent met de laatste duurzame trends? Duurzaam ondernemer en energie-expert Gert Geraerts van Green & Durable Energy startte recent een samenwerking met Hasco Invest.

Gert Geraerts richtte in 2013 G&D Energy op: een bedrijf gespecialiseerd in totaaloplossingen voor groene energie. Als boerenzoon wist hij wat hard werken was en na zijn opleiding industrieel ingenieur startte hij bij een ramenbedrijf. Toen men daar zonnepanelen voor woninggevels introduceerde, mocht Gert een nieuwe afdeling leiden, waar hij acht jaar lang alles leerde over zonne-energie. In 2013 twijfelden heel wat bedrijven over zonnepanelen door het wegvallen van de groenestroomcertificaten. Toch voelde Gert dat er veel toekomst in die technologie zat en besloot in datzelfde jaar om zelfstandige te worden en G&D Energy op te richten.

Gestaag gegroeid

G&D Energy voerde de eerste maanden een tweetal installaties per week uit, waarbij Gert als ingenieur alles regelde en uittekende, in samenwerking met enkele onderaannemers die de zonnepanelen plaatsten. “Wat voor succes zorgde in de eerste jaren? Dat was ons ERP-programma (enterprise resource planning, red.)”, vertelt Gert. “Via dat betrouwbare platform, aangevuld met een duidelijke website, bleef onze onderneming efficiënt werken en groeiden we gestaag. Door steeds de voortrekker te zijn rond duurzame technieken zoals thuisbatterijen, verhuisden we onlangs nog naar Tongeren. We werken momenteel met elf mensen op kantoor en met bijna 80 personen in onderaanneming. En onze omzet? Die verdubbelde ook elk jaar.”

Overname leidt tot herboren bedrijfsvoering

Gert liep door de sterke groei uiteindelijk tegen een capaciteitsprobleem aan, waardoor een gedeeltelijke overname de beste oplossing was. Hij verkocht onder begeleiding van Marktlink een deel van G&D Energy aan Hasco Invest en richtte de G&D Group op, samen met Hasco Invest. Stefan Baeten, bestuurder van Hasco Invest, werd CEO van deze groep en biedt als langetermijn zakenpartner ook advies, coaching en structuur aan de G&D Group.


Energietransitie groeit aan impact

Als gespecialiseerde kmo hield G&D Energy de vinger aan de pols van de steeds duurzamer wordende wereld. “Ik voelde de energietransitie van dit jaar enorm opkomen”, vertelt Gert verder. “En ik moet eerlijk zijn: eigenlijk begon de échte switch pas acht maanden geleden. De jaren ervoor was er geen ecologische insteek: iedereen plaatste zonnepanelen om er financieel baat bij te hebben. Nu zijn zonnepanelen duurder, maar plaatst men ze toch omdat ze zelfvoorzienend willen zijn en zo onafhankelijk mogelijk van externe elektriciteits- en gasproductie. Ook door de opkomst van de thuisbatterijen – waar we een voortrekker van waren – is de capaciteit van de markt vertienvoudigd in enkele jaren tijd. Dat is echt ongezien!”

Stefan vult aan: “Door de hogere energieprijzen zien mensen het nut in van verduurzaming en eigen energieproductie. De link tussen het milieu en energieonafhankelijkheid is dit jaar echt duidelijk geworden. Met alle gevolgen van dien: de markt is geëxplodeerd, maar de materiaalschaarste maakt deze transitie enorm uitdagend.”

De trends om op in te spelen

Wanneer we Gert vragen naar de evoluties in de energiesector, dan blijft het woord ‘onafhankelijkheid’ opduiken. “Mensen zijn echt bezig met energieonafhankelijkheid. Het zelf opwekken én verhandelen van stroom: dat leeft sterk in de maatschappij. Verder voorspel ik dat slimme sturingen bij apparaten definitief gaan doorbreken. In de automotive zal het bidirectioneel laden van wagens doorgroeien tot een vaste waarde. Een wagen zal dan opladen wanneer er veel zon is en via slimme sturingen ontladen naar het stroomnet wanneer de stroomkosten hoger zijn.”

“De kostprijs van energie zal dus compleet in lijn lopen met de zonuren. En effectief: daardoor moet het dag- en nachttarief op de schop. Want dat ‘goedkoper’ nachttarief klopt niet meer: ’s nachts schijnt er geen zon, dus wordt stroom duurder. En dat is stroom die uit jouw thuis- of autobatterij kan komen. Zo kan je winst maken met je eigen stroom. En misschien zien we zo ook wel de opkomst van de eerste microgrids: wijken die collectief aan batterijopslag doen en onderling zelfvoorzienend zijn.”

Geen redenen meer om af te wachten

Stefan wijst ten slotte nog even op de laagdrempeligheid: “Elke kmo kan perfect onderdeel worden van het energietransitieverhaal; het is nog niet te laat. Als je hier momenteel niets mee doet, dan ben je niet vooruitziend bezig. Maar je kan snel inpikken door te investeren in ‘eenvoudigere’ technieken, zoals de laatste nieuwe zonnepanelen, bijvoorbeeld.”

Gert zoomt nog even verder in op zijn onderneming: “We evolueren zelf volop mee en ontwikkelen nu ook onze eigen slimme sturingen, die automatisch stroom ‘verkopen’ wanneer de prijzen het hoogst zijn. Wees maar zeker: binnen tien jaar worden we wakker in een heel andere wereld. Veel gebouwen zullen geen gas meer hebben, er zullen amper nog dieselauto’s rondrijden en bidirectioneel laden zal de hele wereld met elkaar verbinden. Door dit ‘stroom-internet’ zal jouw zonne-energie door een ander verbruikt worden. En dat biedt heel wat financiële perspectieven”, besluit Gert.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.