Hoe de derde generatie Mostert het familiebedrijf met PLNTS.com doet floreren

“We willen een gezond en duurzaam bedrijf neerzetten dat klaar is voor de toekomst”


Het begon allemaal met een studieproject van Jesse Mostert: het starten van een mini-onderneming. Hij besloot via Instagram stekjes te verkopen. Geen gek idee, als je bedenkt dat er al drie generaties een kwekerij in de familie is. Toen de bestellingen uit heel Europa kwamen, volgde het besef: hier moeten we iets mee. Er kwam een webshop en er kwam een plan. Inmiddels is PLNTS.com van de familie Mostert een succesvol internationaal plantenplatform met een actieve buy-and-buildstrategie.

In 1961 richt opa Mostert in Nieuwerkerk de kwekerij Mostert op. Hij specialiseert zich in de Schefflera; de parapluboom. Zijn doel? Een product kweken waar de consument plezier van heeft. Dat doet hij eerst alleen, daarna met zijn twee zoons die het bedrijf later zouden overnemen. Nu staat de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf, waar PLNTS.com onderdeel van is. PLNTS.com is een platform voor plantenliefhebbers uit heel Europa met kamerplanten, potten en accessoires. Samen met hun vader Frits runnen de vier broers Jesse, Ruben, Matthias en David een bedrijf met volledige focus op de kwekerij én op e-commerce.

Kwekerij Mostert

“De kwekerij is enorm gegroeid sinds onze opa het ruim zestig jaar geleden oprichtte”, weet de 25-jarige Jesse, directeur van PLNTS.com. “Hij specialiseerde zich in één plantsoort. Nu hebben we meer dan 150 soorten en bedienen we een veel breder publiek. We leveren aan de traditionele afzetmarkten als retailers, tuincentrums en bouwmarkten, maar óók rechtstreeks aan de consument. Qua oppervlakte zijn we ook meer dan verdubbeld.” “Al van kleins af aan lopen we rond op de kwekerij”, vertelt zijn oudere broer Ruben (29), algemeen directeur van de kwekerij. “Het was ook altijd wel het idee dat we hier aan het werk zouden gaan. Maar concrete plannen hadden we niet. Tot die kans zich vijf jaar geleden, met dat studieproject van Jesse, ineens voordeed.”


Van stekjesaanbieder tot plantenplatform

“Onze broer Matthias kwam met het idee om online stekjes te verkopen”, vertelt Jesse enthousiast. “Hij zag dat er op Marktplaats steeds meer hobbyisten stekjes van de pannenkoekenplant aanboden, maar professionele stekjesaanbieders waren er in die tijd nog helemaal niet. Met zijn idee en mijn studieproject sprongen we in dat gat; vanuit de kwekerij hadden we natuurlijk alle mogelijkheden om stekjes te verkopen.”

“Eerst hadden we alleen een Instagramaccount, dat toen nog Online Babyplants heette, waarop we foto’s van schattige plantjes en stekjes deelden. We bouwden een complete community en in een mum van tijd hadden we zo’n 10.000 volgers. Een studiegenoot van mij kon een webshop bouwen. Al gauw stroomden de bestellingen binnen; vanuit Italië, Griekenland – er kwam zelfs vraag uit het Midden-Oosten en Amerika. Eerst boden we alleen stekjes aan, later ook exclusievere planten. We importeerden ze van buiten Europa en kweekten ze vervolgens in onze eigen kwekerij. Dat was het begin van PLNTS.com.”

Kansen in coronatijd

En toen kwam corona. Ruben: “Toen ging het pas écht hard. Iedereen zat thuis en wilde het gezellig maken. Dat kan met groen natuurlijk heel goed. Het leuke aan stekjes en planten is dat je ze door jouw liefde en aandacht ziet groeien. Planten brengen echt beleving in huis.” De broers verkochten stekjes en kamerplanten, maar ook grond, potten en accessoires, aan plantenliefhebbers in heel Europa.

Doorgroeien

Toen de groei na de coronatijd wat stagneerde, werd het tijd om na te denken over andere groeimanieren. Uitbreiden buiten Europa, naar Amerika bijvoorbeeld? Jesse: “Plants.com, dus met een a, bleek al een beursgenoteerd bedrijf in Amerika, ontdekte Marktlink. Daarom lieten we ze onderzoeken of we die domeinnaam over konden nemen.” Dat bleek niet zo makkelijk te zijn. Maar het zaadje was geplant. Ruben, Jesse en hun broers beseften dat bedrijfsovernames eigenlijk heel goed pasten binnen de ambities van het familiebedrijf. Inmiddels hanteren ze, samen met Marktlink, een actieve buy-and-buildstrategie en namen ze in korte tijd 123planten, 123kantoorplanten en e-fulfilmentbedrijf Herbie en diens consumentenlabel Bloomique over.

Herrie in het bedrijf

“We willen een gezond en duurzaam bedrijf neerzetten dat klaar is voor de toekomst. Als je in deze markt en in deze tijd overeind wil blijven, heb je eigenlijk twee keuzes. Je sluit je aan bij anderen óf je zorgt dat anderen zich aansluiten bij jou. Wij kiezen voor het tweede. Met overnames realiseren we veel synergievoordelen en professionaliseren we onze organisatie verder. We zeggen altijd: ‘er moet een beetje herrie zijn”, lacht Ruben. “Nou, dat is zeker het geval tijdens zo’n overname, er gebeurt genoeg! We zetten flink wat stappen en het is heel gaaf om te zien dat we ons blijven ontwikkelen.”

Familiebedrijf

Samen met je vader én je drie broers een bedrijf runnen is heel mooi, vindt Ruben. “Je kent elkaar door en door. Daardoor weet je precies wat je aan elkaar hebt. Natuurlijk moet je duidelijke afspraken maken en zorgen voor een goede rolverdeling. Hierin worden we gecoacht, dat vinden we belangrijk. We zijn eigenlijk altijd wel met werk bezig.” Jesse moet lachen. “Ja, dat maakt het soms wel lastig om het bij onze moeder aan de keukentafel níet over het werk te hebben.”

Stip op de horizon

De toekomst zien ze rooskleurig in. Jesse: “We willen ons plantenplatform verder uitbreiden. De combinatie van onze webshops met onze kwekerij maakt onze positie sterk. Met nieuwe overnames kunnen we ook andere partijen helpen verder te groeien. Binnen een aantal jaar willen we uitgroeien tot een van de belangrijkste spelers op de markt. Binnen én buiten Europa.” Met een knipoog: “En misschien komt die uitbreiding naar Amerika er dan alsnog!”Dit ondernemersverhaal is gepubliceerd in Marktlink Magazine 17

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.