Groeiambities Ditt helder in kaart na uitgebreide bedrijfsanalyse

“Het is voor iedere ondernemer goed om een spiegel voorgehouden te krijgen”


Concrete plannen om het succesvolle Ditt Officemakers te verkopen, had Jan Brink niet. Toch besloot hij samen met zijn compagnon Mattijs Kaak aan te schuiven bij de Masterclass “10 stappen naar een succesvolle verkoop.” Uit nieuwsgierigheid en interesse, maar zeker ook om te kijken hoe het bedrijf ervoor staat. “Want ja, het gaat hartstikke goed maar het kan en moet altijd beter”, vindt de gedreven ondernemer die overigens nog steeds niet aan verkopen denkt.

Het kenmerkt de grenzeloze ambitie van Ditt Officemakers, dat inmiddels in Nederland is uitgegroeid tot het grootste onafhankelijke bedrijf in het ontwerpen én realiseren van kantoorinrichtingen. De combinatie van Twentse nuchterheid en Amsterdamse bravoure is één van de succesfactoren, schetst Jan Brink. “Niet lullen maar poetsen, dat is typisch Ditt. Die instelling hebben al onze mensen en brengen we ook over op onze klanten. Korte lijnen en open communicatie onderling en extern vinden wij belangrijk: snel schakelen, bereikbaar zijn en een stapje harder lopen dan nodig. Hoe cliché het ook klinkt, in de praktijk merken wij dat Ditt hierin onderscheidend is.”

Die onderscheidende factor is niet geheel toevallig ontstaan. Jan en Mattijs realiseerden zich al in een vroeg stadium dat je doelen moet hebben om het bedrijf naar een hoger plan te tillen. “Destijds zaten we in een flinke transitieperiode in de vastgoedmarkt”, herinnert Jan zich. “In 2008 werd ik benaderd om in dienst te komen bij De Vastgoedinrichter, wat in 2001 onder de naam Interieurlease B.V. was gestart. In 2009 hebben wij met Mattijs Kaak als directeur/mede-aandeelhouder Property Upgrade in Amsterdam opgericht. Lang verhaal kort: in 2012 zijn die gefuseerd, en vier jaar later maakten we samen een nieuwe start als Ditt Officemakers. Het inrichten van kantoren werd onze core business: Great Offices, Happy People.”

Minder afhankelijk van het individu

In de voorliggende jaren is er een aantal keren een herverdeling geweest van de aandelen. Met een mooie carrière in het bankwezen kende Jan vanuit de andere kant al het klappen van de zweep. “Als accountmanager zakelijk en directeur private banking bij ABN Amro sprak ik met ondernemers over het belang van een goed verdienmodel en hoe je de waarde van je bedrijf minder afhankelijk kon maken van het individu. Allemaal theoretische kennis waar ik in de loop der jaren zelf als ondernemer veel baat bij heb gehad. Daarom hecht ik ook zoveel waarde aan een sterk team en transparantie, zoals we dat nu bij Ditt hebben.”

Anno 2023 vormen Jan en Mattijs de Ditt-directie. “In nauwe samenwerking met een geweldig MT’, benadrukt Jan. “Zij hebben de operationele leiding, wij zetten de strategische lijnen uit. En het hele bedrijf committeert zich eraan. Dat is onze mentaliteit als mens én bedrijf, mooi hè? Iedere vijf jaar richten we ons, naast financiële doelstellingen, op thema’s die we vertalen in jaarplannen met kwartaaldoelstellingen. Onze focus ligt nu op de gekozen klant, past deze bij onze organisatie? Andere thema’s zijn datagedrevenheid, trots en plezier, goedlopende netwerkomgevingen en processen. Tot slot streven wij altijd ‘van goed naar beter’ na.”

Vreemde ogen zijn dwingende ogen

Dat het beter kan, zagen Jan en Mattijs al snel toen ze de Masterclass “10 stappen naar een succesvolle verkoop” bijwoonden. Niet zo gek ook, meent Jan. “Vreemde ogen zijn dwingende ogen, het kan je alleen maar verder brengen. Wat ik erg sterk vond aan de masterclass, is dat deze werd gegeven door oud-ondernemers. Mensen die dus weten waar ze het over hebben en hun ervaringen projecteren op andere ondernemers. We kregen een spiegel voorgehouden en ondanks dat we nog geen concrete verkoopambitie hebben, lagen er heel wat aanknopingspunten om ook daadwerkelijk het vervolgtraject in te gaan en een thermometer in de organisatie te steken.”

Wat volgde, was een uitgebreide analyse van het bedrijf in alle opzichten, met als resultaat een tastbaar document met aanbevelingen en mogelijke scenario’s bij verkoop. “Het mooie is dat wij door dit traject nog zekerder zijn van onze internationale groeiambities. In Duitsland bouwen wij nu Ditt GmbH vanaf het nulpunt op en in België gaan wij hetzelfde doen. We zien echter ook kansen om bestaande bedrijven aan ons te binden. Om het gelijk een buy-and-buildstrategie te noemen, gaat misschien wat ver. Maar we gaan wel actief op zoek, ja. Steeds meer klanten willen ons meenemen voor hun kantoorinrichting in andere landen. Hierom zijn wij ook Founding Partner van Studio Alliance; een internationaal netwerk met 14 design-and-build partners waarmee wij gezamenlijk klanten in Europa kunnen bedienen.”

Individuele belangen synchroniseren

Parallel aan die uitbreiding naar Duitsland en België zijn er in Nederland een aantal punten die geoptimaliseerd kunnen worden. “Dat heeft onder andere te maken met de verschillende aandeelhouders”, legt Jan uit. “Alle partners hebben natuurlijk ook hun eigen belang, daar maken we geen geheim van. We hadden al goede afspraken op papier staan maar het is goed om de individuele belangen te synchroniseren. Want wat doen we als zich morgen een koper aandient? Voor de één zal het misschien een serieuze overweging zijn waar een ander er niet aan moet denken. Het is heel goed dat we op dit vlak de afspraken verder hebben aangescherpt en verduidelijkt.”

Op korte termijn stoppen is voor Jan in ieder geval geen optie, daarvoor beleeft de geboren en getogen Tukker nog te veel plezier. “Wat ik wel heel prettig vind, is dat ik dankzij deze uitgebreide scan inzicht heb in de verschillende exit-mogelijkheden, überhaupt de waarde van het bedrijf en ook nog in de verbeterpunten op diverse onderdelen. Alleen daarom al raad ik iedere ondernemer in mijn netwerk aan om hetzelfde pad te bewandelen. Het heeft ons bedrijf ontzettend veel gebracht: bevestiging dat we het goed doen, bevestiging dat het beter kan en een stukje bewustzijn over onze eigen rol binnen Ditt. Bovendien is het een geweldige kans om met collega-ondernemers ervaringen uit te wisselen.”

Dit interview is gepubliceerd in Marktlink Magazine 17

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.