Marius Nijland van Seven Stars bereikte twee keer de top

“Na een paar jaar stelde ik mezelf wel de vraag: wat je hier voor een baas doet, kun je toch ook voor jezelf doen?”

Je hoeft niet bij Scotland Yard te werken om te ontdekken wat de passie is van Marius Nijland. Wie op het LinkedIn-profiel van de ondernemer achter IT-detacheerder Seven Stars spiekt, ziet direct een veelzeggende panoramafoto. Links de berg Lion’s Head in Kaapstad; rechts de zon die de horizon kust. Precies ertussenin trotseren kitesurfers de elementen. Het gouden uur in optima forma.

Kitesurfen heeft iets magisch voor Marius. “Als het even kan en de wind is goed, pak ik mijn spullen en ga ik naar het water. Meestal naar het IJsselmeer. Lekker dicht bij mijn woonplaats Zwolle, waar ik geboren en getogen ben. Ik ben een echte Blauwvinger, dat moet je maar eens googelen.”

Pakjes kauwgom verkopen in groep acht

Behalve sportief is Marius (45) ook een echte entrepreneur. “Zelf dingen creëren en realiseren, dat zit er van nature in. In groep acht van de basisschool kocht ik pakjes kauwgom met plaatjes in bij de lokale snoepwinkel, voor een kwartje. Die verkocht ik voor het dubbele aan klasgenoten. Maar toen ze ontdekten dat je die pakjes gewoon bij de Jamin kon halen, droogde mijn handeltje snel op.” Op de middelbare school verkocht hij, mid-nineties, Oxbow-kleding en cd’s van Nirvana vanuit zijn kluisje. Gesnapt werd hij nooit: “Elke keer als er kluiscontrole kwam, was mijn kluisje leeg”, lacht hij.

Geen ster op school

Het studeren zat er iets minder in dan het ondernemen. “Nee, ik was niet bepaald een ster op school. Ik heb drie middelbare scholen gezien. Ik zag er het nut gewoon niet van in. Uiteindelijk heb ik de havo afgerond, maar het ging met hangen en wurgen.” Na zijn hbo-opleiding makelaardij dook Marius het vastgoed in. “De branche vond ik mooi, maar mijn invloed op de processen was te beperkt.” Al snel ging hij voor een baas in de IT werken. “Ik heb altijd veel belangstelling voor de slimme mogelijkheden van IT gehad. Na een paar jaar stelde ik mezelf wel de vraag: wat je hier voor een baas doet, kun je toch ook voor jezelf doen?”

De geboorte van Seven Stars

In 2005 richtte hij, tijdens zijn studie bedrijfskunde, vanuit thuis Seven Stars op. “Ik merkte dat er markt voor was. Goede IT’ers begonnen óf voor zichzelf, of gingen bij een klein bedrijf werken. Ik wilde de goede, verstopte professionals beschikbaar maken voor grote organisaties. Via mijn netwerk lukte dat.” Marius hield een Excelsheet bij. “Daarin stond hoe lang ik mijn vaste maandelijkse lasten kon betalen van de inkomsten. In het begin was de uitkomst een half jaar. Iedere nieuwe opdracht verwerkte ik. Zo werd die tijd steeds langer: een jaar, twee jaar, vijf jaar … Na een tijdje hoefde ik het niet meer bij te houden. Ik had het gevoel: dit is een succes. Hier kan ik mee doorgaan.”

Hocus focus

Seven Stars werd de fonkelende ster aan het IT-firmament. Het bedrijf groeide tot grote hoogten. Marius’ visie? “De stoffige IT-sector opschudden en laten sprankelen. Met focus. Je kunt niet alles een beetje doen. Richt je op één onderdeel – in ons geval IT – waar je goed in bent. Mijn lijfspreuk is ‘hocus focus’. Door focus ontstaat de magie.”

Vijf keer doodgegaan op de Mont Blanc

Zijn doorzettingsvermogen was altijd al een goed ontwikkelde kracht. Ook búíten het werk, vertelt Marius. “Seven Stars bestond in 2015 tien jaar. In plaats van een goed feestje geven, deden we wat anders: met ons team de Mont Blanc beklimmen. Voor onze eigen uitdaging, maar ook om geld in te zamelen voor twee goede doelen. Daaraan ging een hele intensieve voorbereiding van negen maanden vooraf. De beklimming van de witte berg, in juni, duurde drie dagen. Op de dag dat we de top zouden bereiken, vertrokken we ’s nachts. De omstandigheden waren veel zwaarder dan voorzien. En het laatste stuk was afzien. Denk je dat je boven bent, komt er weer een nieuw dal. Ik ben die dag vijf keer doodgegaan. En toch pep je elkaar steeds weer op. Met vier mensen haalden we de top. Eenmaal boven kwam de ultieme euforie. Echt: emotie en ontlading, dat had ik nog nooit zo ervaren.”

De hemel

Jaren later had de Zwollenaar ook zakelijk de top bereikt. “Rond 2020 merkte ik dat ik meer een ondernemer dan CEO ben. Ik hou van ondernemen, bouwen, opschalen. Managen vind ik niet het leukste en het is ook niet mijn sterkste kant. Ik was 44 en vond het een goed moment om eruit te stappen. Begin 2022 startten we met het verkoopproces, begeleid door Marktlink. Negen maanden later was de verkoop aan Axiom Partners rond. Het was een intensief traject, maar ook erg leerzaam.”

En dan? “De hemel, hè!”, lacht Marius. “Tenminste, dat denken veel mensen. Dat is toch wel een misverstand. Na zo’n verkoop heb je inderdaad nieuwe mogelijkheden. Maar het werkelijke geluk schuilt voor mij nog steeds in ondernemen en bezig zijn. Ik heb gelukkig nog genoeg business om handen, zoals Arcady Group en Brilliant Orange. Twee zeer succesvolle, snelgroeiende bedrijven in IT, marketing en merkstrategie. Ook bouw ik verder aan mijn vastgoedportefeuille waar ik mijn passie in kwijt kan.” Marius hoeft voorlopig niet te vrezen voor het zwarte gat. “Ik kom mijn dagen wel door. Het is lekker om meer tijd voor het gezin te hebben. En wat vaker naar het water te kunnen, met de kite in de kofferbak. Dat is toch wel het ultieme gevoel van vrijheid.”

Dit ondernemersverhaal is gepubliceerd in Marktlink Magazine 17

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.