Duurzaamheid

Bedrijf kopen of verkopen?

De duurzaamheidssector is nog vrij jong maar heeft toch een volwassen karakter, net omdat duurzaamheid en milieu thema’s zijn waar de moderne ondernemer rekening mee moet houden. De toekomst voor bedrijven in de duurzaamheidssector is daardoor zeer boeiend: er is veel dynamiek in deze gefragmenteerde sector. Hierdoor is er veel beweging op de fusie- en overnamemarkt in dit specifieke segment.


Trends en ontwikkelingen in de duurzaamheidssector

Duurzaamheid en milieu zijn lang niet meer vrijblijvende aandachtspunten. Zo moeten kleinere bedrijfsgebouwen en kantoren sinds 2020 verplicht over een EPC of energieprestatiecertificaat beschikken en wordt deze regelgeving steeds strenger. Daarnaast hecht de consument veel waarde aan bedrijven die zich duurzaam profileren. Dit kan bijvoorbeeld door verminderd gebruik van plastics, verantwoord ketenbeheer of een andere invulling van bedrijfsvoering waarbij men de natuur niet sneller afbreekt dan dat deze zichzelf herstelt. Consumenten overwegen ook steeds meer duurzame goederen aan te kopen, zoals een elektrische auto, zonnepanelen, lokaal geproduceerd voedsel en alles wat bijdraagt aan een betere wereld en leefmilieu.

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Centraal staan 53 duurzaamheidsdoelstellingen die Vlaanderen wil realiseren tegen 2030. Hierdoor komt er ook een verplicht energielabel voor niet-residentiële gebouwen, waardoor ook bedrijven zich moeten richten op betere:

  • thermische isolatie;
  • luchtdichtheid;
  • compactheid;
  • oriëntatie;
  • bezonning;
  • bewuste ventilatieverliezen;
  • vaste installaties voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en verlichting.

Deze doelen zorgen voor een verhoogde vraag aan diensten door bedrijven in de duurzaamheidssector. Dit brengt veel marktactiviteit teweeg, ondanks de uitdagingen die zich voordoen, zoals de stijgende grond- en brandstofprijzen, tekorten aan materialen (zoals hout) en schaarste op de arbeidsmarkt. Wat hier opvalt, is de stijging van 38 procent van het aantal werknemers met een groene job, tegenover 2015. In economisch moeilijke tijden is er dus opvallend veel beweging op de markt en zal dit de komende jaren enkel nog toenemen. We voorspellen dus heel wat opportuniteiten voor consolidaties en overnames in de nabije toekomst.


Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Samenwerkingsverbanden en buy-and-build

Samenwerkingsverbanden en buy-and-buildOmdat de duurzaamheidssector een redelijk jonge markt is, zie je het afgelopen decennium veel ondernemers die er een bedrijf in starten. De markt is in de afgelopen paar jaar veel volwassener geworden en de vraag groeit harder dan het aanbod. Dat leidt tot samenwerkingen tussen verschillende partijen. Daarnaast zorgen overnames ook voor krachtenbundeling, vaak via nieuwe investeerders die een actieve buy-and-build-strategie uitvoeren. Bovendien creëert de energietransitie kansen, maar vergt het ook veel geld en middelen. Hierdoor zien wij een toename van transacties waarbij traditionele energiebedrijven hun activiteiten op elkaar afstemmen en samenwerkingsverbanden aangaan met nieuwe spelers.


Up-to-date due diligence

Door de verhoogde aandacht voor milieu en duurzaamheid voorspellen we dat bedrijven hun due diligence zullen uitbreiden met beoordelingen van de klimaat- en reputatierisico’s van een potentieel over te nemen bedrijf. Een due diligence zal bij overnames zich dus meer focussen op het voldoen van (inter)nationale normen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparantie.

Bedrijf in de duurzaamheidssector kopen of verkopen

Er zijn verschillende redenen om een bedrijf in de duurzaamheidssector te kopen of verkopen. Gezien de enorme populariteit van duurzaamheid in onze maatschappij, zowel bij consument als producent, mag u ervan uitgaan dat uw bedrijf goed in de markt ligt. De ambitie om uw onderneming naar een hoger niveau te brengen, kan een goede aanleiding zijn om na te denken over een pre-exit. Wilt u meer groeien via een buy-and-build-strategie, dan begeleiden wij u graag in het vinden van geschikte potentiële bedrijven. De duurzaamheidssector is een jonge markt waarin u als ondernemer profiteert van de sterke ontwikkelingen en de groei.

Marktlink: uw overnamespecialist in de duurzaamheidssector

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook begeleiden wij regelmatig transacties van bedrijven in de duurzaamheidssector. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden. Ook hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.