Management buy-out (MBO)

Past een management buy-out bij u en uw bedrijf?

Bent u van plan uw bedrijf te verkopen? Wilt u het liefst overdragen aan competente opvolgers met ervaring binnen de onderneming? Dan kan een management buy-out (MBO) een geschikte verkoopstrategie zijn voor u.

Wat houdt management buy-out (MBO) in?

We zien vaak dat ondernemers hun bedrijf zien als hun ‘kindje’. Het is daarom niet ondenkbaar dat sommige onder hen opvolgers willen die ze volledig vertrouwen en die verstand hebben van het bedrijf en de betreffende sector. In dit geval kunt u een management buy-out (MBO) als strategie overwegen. Hierbij krijgt het huidige managementteam de kans om het bedrijf over te nemen. Een groot voordeel hiervan is dat zij het bedrijf en de processen en strategieën als geen ander kennen. Deze strategie is daardoor zeer courant, vooral onder kmo’s en familiebedrijven: zij vinden steeds moeilijker opvolgers binnen de familie.

Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijke uitdagingen van een management buy-out. Denk onder meer aan financieringsvereisten, risico’s voor het managementteam en mogelijke conflicten tussen koper(s) en verkoper(s). Een grondig due-diligenceproces en professionele begeleiding zijn onmisbaar. Dit zorgt ervoor dat alle aspecten van een management buy-out op een evenwichtige en succesvolle manier worden aangepakt.

Een management buy-out financieren

Bij een management buy-out heeft de koper vaak niet genoeg eigen middelen en moet de financiering op een andere manier verlopen. Vaak bundelen kopers hun eigen kapitaal en middelen om de overname te financieren, bijvoorbeeld via leningen van banken of investeerders. Maak hierrond zeker schriftelijke afspraken.

Management buy-out als doordachte verkoopstrategie

Elke bedrijfsovername is uniek en dat geldt dus ook voor een management buy-out. In principe zijn er een aantal vaste stappen die tijdens dit traject worden genomen. Per bedrijfsovername hebben deze wel een andere invloed. Een essentieel vertrekpunt is het vaststellen van wederzijdse interesse tussen u als ondernemer en de (potentiële) koper. Het is belangrijk om afspraken te maken over elkaars verwachtingen en deze vast te leggen in een intentieovereenkomst. Vervolgens kan het echte traject beginnen. De eerste stap is het bepalen van de verkoopwaarde. Zodra er een overeenkomst is gesloten over het verkoopbedrag, moet de financiering in orde worden gemaakt. Zodra alle stappen zijn doorlopen en de financiering rond is, wordt het proces succesvol afgerond.

Waar u naast een management buy-out ook aan kunt denken is een management buy-in. Hierbij nemen externe managers de leiding van een bedrijf over en zetten ze hun kennis en ervaring in om het bedrijf te leiden en te laten groeien.

De verkoop van uw bedrijf is een intensief traject waar u op tijd mee moet beginnen. Onze specialisten helpen u hierbij. Zij stellen een concreet plan op en doorlopen samen met u alle stappen.

Wat zijn de verschillen tussen een management buy-out en een management buy-in?

Bij zowel een management buy-out als een management buy-in wordt een bedrijf overgenomen door een of meerdere personen die het nieuwe management vormen. Bij een management buy-out komt dat team van binnen het bedrijf, bij een management buy-in zijn het externen.

Wat is de betrokkenheid van externe investeerders bij een management buy-out (MBO)?

Bij een management buy-out financiert het overnemende managementteam de aankoop meestal met eigen middelen. Als zij niet voldoende eigen kapitaal hebben, kunnen ze financiering regelen via leningen bij banken of investeerders. In dit scenario spelen externe investeerders, zoals private equity- en venture capital-fondsen, een rol door financiële middelen aan te bieden. Ze kunnen helpen met de juiste kapitaalstructuur, expertise en netwerken om de overname te laten slagen. Als tegenprestatie verkrijgen ze vaak aandelen in het bedrijf en blijven ze actief betrokken bij strategische beslissingen.

150 +
Deals per jaar
60.000 +
Actieve kopers/verkopers
Vragen over een management buy-out?

Neem dan vrijblijvend contact op en onze specialisten staan graag voor u klaar.