Media & Communicatie

Bedrijf kopen of verkopen?

De structurele digitalisering van de Belgische economie deed de vraag naar online media en communicatie sterk toenemen. Traditionele communicatiebureaus, marketingagencies, reclamebureaus en printbedrijven moeten dus op zoek naar nieuwe digitale verdienmodellen.

Trends en ontwikkelingen

Er is een flinke consolidatieslag aan de gang in de media en communicatie. Bedrijven in deze sector moeten steeds vaker samenwerken om de gevraagde expertise te kunnen bieden, zelfs over de landsgrenzen heen. Zo blijven ze inspelen op de veranderingen in het digitale tijdperk. Het wordt bovendien steeds belangrijker om zichzelf te onderscheiden via een nicheproduct, of door te specialiseren in specifieke communicatiedomeinen en -onderwerpen zoals het alomtegenwoordige klimaatverhaal. Ook zien wij dat klanten het fijn vinden om één aanspreekpunt te hebben bij de uitrol van campagnes of marketingactiviteiten. Dit leidt ertoe dat er steeds meer fullservicemarketingbureaus zijn. De “war on talent” vraagt daarnaast om creatieve oplossingen om talent aan het bedrijf te binden en deze te behouden.

Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

Verschuiving offline naar online

De traditionele reclamebureaus moesten hun verdienmodel aanpassen, printbedrijven breiden hun diensten uit naar multimedia en het aantal digital (marketing) agencies is behoorlijk toegenomen. Bedrijven moeten steeds meer samenwerken om de gevraagde expertise te kunnen bieden, zoals een aanvullend strategisch luik of meer mainstream communicatie. Of ze moeten zich specialiseren in een niche om onderscheidend te blijven. En toch worden niet alle boodschappen exclusief online gebracht: enkele vooruitziende spelers mikken op offline media zoals boeken en hybride events om de communicatie van hun klanten zeer gericht te verspreiden.

Buy-and-build initiatieven

Er zit veel beweging in de bedrijfsovernames van mediabedrijven en communicatiebureaus, zowel bij de grote, nationale spelers als kmo’s. Daarnaast zien wij een trend dat jonge ondernemers een sterke focus hebben op groei, door bijvoorbeeld de overname van een ander (buitenlands) mediabedrijf of door een reclamebureau te kopen. Vaak zijn ze al actief bezig met het uitrollen van hun buy-and-build-strategie, al dan niet gesterkt door een investeerder als aandeelhouder. Ook de pandemie, en daarmee de noodzaak van ondernemers om de stap naar online te zetten, heeft gezorgd voor een groeistimulans.

Marktlink: uw overnamespecialist in media en communicatie

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook begeleiden wij regelmatig transacties van bedrijven in de media en communicatie. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de sector.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.