Continuïteit Tenergy en ECS gewaarborgd na overname door Unica

Company Name Tenergy
Transaction Sell-side
Website Open
Sector IT & Software
Tags Legal Strategisch

In een tijd waarin het voor bedrijven steeds aantrekkelijker wordt om grip te krijgen op de energiekosten, liggen er enorme groeimogelijkheden voor Tenergy en zusteronderneming Engine Competences Services. In Unica heeft Willem Bijlsma, oprichter en eigenaar van beide bedrijven, de ideale partner gevonden om zijn ondernemingen naar een hoger niveau te brengen.

Tenergy ontwikkelt software voor het balanceren van het energienetwerk door sturing van assets met een flexibel opregelend of afregelend vermogen voor ondernemers in de glastuinbouw. Zusteronderneming Engine Competences Services (ECS) voorziet dan weer in de vraag naar revisie en onderhoud van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) die vaak worden gestuurd met de software van Tenergy. Aansluiten bij een grotere partij zag Willem Bijlsma als dé oplossing om de continuïteit van zijn bedrijven te waarborgen, en dus klopte hij aan bij ons kantoor in Drachten.

Twee succesvolle bedrijven op de kaart

Koen Rutten en Teije Hiltermann hebben het verkoopproces begeleid. “Met zijn strategische en commerciële kwaliteiten heeft Willem twee succesvolle bedrijven op de kaart gezet. Door de groei van de ondernemingen werd het operationele aspect echter steeds belangrijker. Willem zocht een partner die hem kon helpen om de operatie te professionaliseren”, blikt Teije terug op de eerste kennismaking met de Friese ondernemer.

“Het dealteam van Marktlink heeft mij prima geholpen om potentiële partners te vinden die strategisch bij onze ondernemingen passen.”
- Willem Bijlsma, Tenergy & ECS

Grip op de energiekosten

De activiteiten van beide ondernemingen zijn behoorlijk breed en diepgaand. “Kort samengevat komt het erop neer dat door de toename van zonne- en windenergie steeds meer onbalans op het energienetwerk ontstaat, wat partijen met flexibel opregelend of afregelend vermogen de kans geeft om te participeren op de energiemarkt”, legt Koen Rutten uit. “Tenergy ontzorgt klanten hierin met hun volautomatische sturingsplatform waardoor ondernemers grip krijgen op hun energiekosten.” Naast het softwareplatform heeft Willem Bijlsma uiteindelijk ook een bedrijf opgericht voor het reviseren en onderhouden van WKK’s, vertelt Teije Hiltermann. “Vanuit de klant kwam steeds vaker de vraag of de onderneming naast het sturen van WKK’s ook kon zorgen voor de revisie en het onderhoud van deze motoren.”

Concrete toekomstperspectieven

De afgelopen jaren zijn beide bedrijven flink gegroeid en dat zette Willem Bijlsma (57) aan het denken over de toekomst van de ondernemingen én hemzelf. “Het was vrij snel duidelijk dat hij het liefst zag dat de potentiële koper beide entiteiten zou overnemen. Toen Unica in beeld kwam, bleek dat hun plan uitstekend paste in het gewenste scenario”, vertelt Teije Hiltermann. “Zij snappen de business cases, dat zorgde direct voor diepgang en concrete toekomstperspectieven. Beide partijen vullen elkaar qua kennis en ervaring perfect aan.”

Nieuwe sectoren aanboren

Eén van de groeiambities is om de software van Tenergy ook in andere sectoren uit te rollen, weet Koen Rutten. “Het toeval wil dat Unica en zijn dochteronderneming Hellemans Consultancy al langer met het idee speelden om nieuwe sectoren aan te boren met softwareontwikkeling omtrent energiemanagement. Voor hen is deze propositie dus dé kans om die stap concreet te zetten.”

Na de volledige overname van Tenergy en ECS heeft Willem Bijlsma de gewenste continuïteit veiliggesteld. Zelf blijft hij nog een aantal jaren in zijn huidige rol actief. “Ik kijk tevreden terug op het traject. Het dealteam van Marktlink heeft mij prima geholpen om potentiële partners te vinden die strategisch bij onze ondernemingen passen. Ook hebben ze me voor een flink deel ontzorgd in al het papierwerk dat erbij kwam kijken.”

Deal team voor deze transactie:

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.