Bedrijf verkoopklaar maken

Uw bedrijf voorbereiden op verkoop

Wilt u uw bedrijf op korte termijn verkopen, of wilt u binnen enkele jaren met pensioen gaan? Of vraagt u zichzelf wel eens af of uw bedrijf eigenlijk wel verkoopbaar is? Dan raden wij aan om uzelf en uw bedrijf hierop goed voor te bereiden. Veel ondernemers beginnen te laat met de voorbereiding van hun bedrijf op de verkoop en verlagen daardoor onnodig de financiële inkomsten en meerwaarde. ‘Begin with the end in mind’ – oftewel, wat is uw einddoel? Hiermee zijn weinig ondernemers bewust mee bezig, maar het antwoord vormt wel de basis voor een succesvolle verkoop. Het verkoopklaar maken van uw bedrijf is een ingewikkeld traject. Wij raden daarom aan om er een specialist voor in te schakelen. Marktlink heeft ruim 1.000 kmo’s verkocht en weet als geen ander hoe mogelijke kopers naar bedrijven kijken. We weten welke aspecten zij belangrijk vinden, hoe ze de waarde ervan inschatten en vooral hoe u deze positief kunt beïnvloeden als u op tijd uw bedrijf verkoopklaar maakt.

Waarom het belangrijk is om uw bedrijf verkoopklaar te maken

Voordat u uw bedrijf gaat verkopen, is een goede voorbereiding essentieel. Het verkoopklaar maken van uw bedrijf kan namelijk het uiteindelijke succes van de verkoop positief beïnvloeden. Doet u dit goed, dan brengt uw bedrijf gemiddeld 10 tot 30 procent meer op bij de verkoop. Door zwaktes, risico’s, sterktes, kansen en bedreigingen in kaart te brengen, krijgt u een inzicht over hoe u uw bedrijf kunt optimaliseren. U wilt uiteindelijk aantrekkelijk worden voor mogelijke kopers en streeft naar een vlekkeloze verkoop en een optimaal resultaat.

Masterclass agenda

Meer weten over het verkoopklaar maken van uw bedrijf? Woon dan een van onze masterclasses bij. 

  • Tips om uw bedrijfswaarde te verhogen
  • Maximaal 20 ondernemers per masterclass
  • Volledig vrijblijvend
Lees meer

Hoe maakt u een bedrijf verkoopklaar?

Maak uzelf en uw bedrijf verkoopklaar door te kijken wat er invloed heeft op de bedrijfswaarde, in onder andere uw boekhouding, verkoopcijfers, organisatiestructuur en businessmodel. Probeer deze zaken zo te organiseren dat dit een positief effect heeft op hoe een koper of investeerder kijkt naar de waarde van de onderneming. Bedrijven met een sterke presentatie, daadkrachtige bedrijfsprocessen en groeipotentie hebben doorgaans de voorkeur bij zowel strategische als financiële kopers. Dit soort onderdelen kunt u perfect optimaliseren, maar dat kost vaak enkele jaren tijd. Het is daarom verstandig om tijdig te beginnen, ook als u (nog) niet van plan bent uw bedrijf te verkopen. Het moment van verkoop komt namelijk ongetwijfeld een keer voor de deur te staan.

“We kregen een spiegel voorgehouden en ondanks dat we nog geen concrete verkoopambitie hebben, lagen er heel wat aanknopingspunten om ook daadwerkelijk het vervolgtraject in te gaan en een thermometer in de organisatie te steken.”
- Jan Brink, Ditt Officemakers

Optimaliseer je bedrijfswaarde met ons Exit Ready traject

De specialisten van Marktlink weten precies aan welke knoppen u moet draaien. In ons Exit Ready traject doorlopen we gezamenlijk de volgende stappen:

  • Een uitgebreide bedrijfsscan,
  • Advies en bijhorend actieplan voor de aankomende 12 tot 18 maanden,
  • Optimalisaties toepassen om de bedrijfswaarde te verhogen,
  • Start van het verkooptraject,
  • Bepaling van uw toekomstplan na de bedrijfsverkoop.

Onze missie is om de waarde van uw bedrijf beduidend te laten stijgen en om u voor te bereiden op het volgende verkooptraject. Hierbij kijken we niet alleen naar de cijfers, maar naar de hele organisatie. U verkoopt uw bedrijf normaal gezien maar eenmalig, dus dan kunt u het maar beter meteen goed doen.

Exit ready

Doe de verkoopklaar test

Is uw bedrijf al verkoopklaar? Of kunt u nog bepaalde stappen ondernemen? Doe de verkoopklaartest en ontvang gratis duidelijk advies hierover.

Start de test

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.