Transport & Logistiek

Bedrijf kopen of verkopen?

Innovatie en verduurzaming spelen een grote rol in de logistiek en transportsector, net als schaalvergroting. Enkel op deze manier blijven bedrijven meespelen in deze continu veranderende economische en politieke omstandigheden, zowel nationaal als internationaal. De overname van een transportbedrijf en de hieraan gekoppelde schaalvoordelen maken een onderneming nu eenmaal toekomstbestendiger. Via synergievoordelen bekomen bedrijven namelijk een sterkere concurrentiepositie en wapenen ze zich tegen de strenger wordende regels rond internationaal transport.

Trends en ontwikkelingen in de transport en logistiek

Er is al een paar jaar sprake van een transitie in de logistieke sector. Dit is vooral te wijten aan de enorme stijging rond e-commerce, mede door de pandemie. Ook de containerprijzen stegen fors, maar zouden op termijn terug moeten zakken naar een normaler niveau.

De strengere wet- en regelgeving vanuit de Europese Raad dwingt transportbedrijven tot keuzes. Duurzaamheid en circulaire bedrijfsvoering wordt steeds belangrijker, waardoor we een verschuiving opmerken van globale naar meer lokaal geproduceerde goederen. Dit heeft uiteraard een impact op de (inter)nationale transport en logistiek. Ook de aanwerving en het behoud van personeel blijft in deze sector een uitdaging.

Zuinigere transportmiddelen, efficiënter vervoer en het gebruik van alternatieve brandstoffen kunnen de milieu-impact van de transportsector beperken. Enkele projecten bewezen al dat een reductie van twintig procent CO2-uitstoot op vijf jaar tijd geen utopie meer is.

Vooruitziend handelen rond het Mobility Package

We zien ook dat nationale spelers zich via een overname richten naar internationalisering en een one-stop-shop-concept inclusief opslag, distributie en value-added logistics. Dit kan te wijten zijn aan de nieuwe maatregelen in het Mobility Package rond cabotage, waarbij nationale transporten door vervoerders uit een andere lidstaat zeer strenge regels moeten volgen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld Belgische vervoerders (die voornamelijk naar buurlanden rijden) mogelijk geen extra ladingen meer oppikken op de terugweg, zodat ze leeg moeten terugrijden. Een overname van een buitenlands logistiek bedrijf pareert dit probleem en breidt het actieterrein uit op internationale schaal.

Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Ketensamenwerking en consolidatie

Globale ontwikkelingen zorgen ervoor dat er in de sector transport en logistiek steeds vaker wordt ingezet op ketensamenwerking. Hiervoor is optimale digitalisering essentieel, zodat bedrijven zich verbinden door portals en het delen van gegevens en door systemen te koppelen. Dit verhoogt de productiviteit op alle vlakken. Voor kleinere partijen is het daarom niet altijd makkelijk om het hoofd boven water te houden onder de huidige omstandigheden. Soms is het beter om het transportbedrijf ter overname aan te bieden aan een grotere onderneming. Wij verwachten dat de huidige consolidatieslag in de transportsector zal blijven aanhouden, gezien de behoefte aan schaalvergroting en het toekomstbestendig maken van de onderneming.


Bedrijf in de transport en logistiek kopen of verkopen

Er zijn verschillende redenen om een bedrijf in de transport en logistieke sector te kopen of verkopen. Over het algemeen zien wij vooral strategische overnames in deze sector. Dit komt omdat er in de transportsector relatief lage marges worden behaald, wat private equity partijen weinig kan bekoren. Bedrijven die diensten leveren aan de transport en logistiek, zoals uitzendorganisaties, hebben echter wel de interesse van private equity partijen.

Wat uw situatie ook is, wij begeleiden u graag in het vinden van geschikte potentiële overnamekandidaten. Overweegt u een gedeeltelijke of volledige verkoop van uw bedrijf, bijvoorbeeld om via een pre-exit alvast een gedeelte van uw pensioen veilig te stellen? Dan zoeken wij naar een geschikte koper die voldoet aan uw wensen.

Marktlink: uw overnamespecialist in transport en logistiek

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook begeleiden wij regelmatig transacties van bedrijven in de transport en logistiek. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden. Wij hebben een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de transport en logistiek.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.