Bij een Management Buy-Out neemt het zittend management (of andere interne medewerkers) een bedrijf of businessunit over. Dit is een ideale optie voor de huidige eigenaar om de onderneming over te dragen aan competente opvolgers met ervaring bij bedrijf. Voor het zittend management is het een mooie kans om te ondernemen binnen een gekende markt en bedrijf.
Hoe verloopt een Management Buy-Out?
Een Management Buy-Out verloopt meestal in dezelfde stappen. Wel staat vast dat een Management Buy-Out meestal een langetermijntraject is. Hieronder leest u de stappen bij een Management Buy-Out.
Vervolgens spreken de partijen hun wensen en verwachtingen uit concluderen ze of een Management Buy-Out effectief de juiste keuze is. Op basis van dit gesprek kunnen ze de eerste stappen zetten richting een overname. Denk hierbij aan een intentieovereenkomst waarin ze de overnamestructuur al beschrijven.
Er zal ook overeenstemming bereikt moeten worden over het overnamebedrag. Voor de waardebepaling van de onderneming kunt u gebruik maken van onze Multiple-tool. Door de Multiple in te vullen krijgt u direct een indicatie van de bedrijfswaarde inclusief een uitgebreide rapportage. Tijdens deze stap zal ook gedegen onderzoek moeten worden gedaan naar de onderneming, meestal is dit in de vorm van een due diligence.
De financiering bij een Management Buy-Out verloopt anders dan bij een externe overname van een onderneming. Omdat het zittend management in de meeste gevallen niet voldoende vermogen bezit om de koop zelf te financieren zal er naar alternatieven gezocht moeten worden. Dit kan een lening bij de bank zijn, maar ook een achtergestelde lening bij de huidige eigenaar. Een private equity-partij kan ook uitkomst bieden, maar dit maakt het wel lastiger voor de koper, er komt dan nog een derde partij bij die invloed uit kan oefenen. Maak hierover dus duidelijke afspraken.
Voordelen van een Management Buy-Out
Voor zowel de koper als de verkoper biedt een Management Buy-Out verschillende voordelen. We hebben de grootste voordelen hieronder voor u op een rij gezet.
Na de overname blijft het bedrijf in handen van mensen die het bedrijf als geen ander kennen. De kans dat de onderneming daarna succesvol blijft is groter dan wanneer er een buitenstaander instapt. Bovendien kennen het management en de directeur-grootaandeelhouder elkaar, wat het proces kan versnellen.
Afhankelijk van hoeveel het management betrokken is bij de financiële aangelegenheden binnen de onderneming kan het financiële traject versneld worden doorlopen. Als ze al van alles op de hoogte zijn kan het boekenonderzoek versneld worden afgerond. Het is dan slechts een controle van informatie die al bekend is.
Bij een Management Buy-Out is de financiering een uitdaging, maar er zijn ook voordelen. U kunt onderling financiële afspraken maken. Zo kan een gedeelte van de aankoopsom worden omgezet in een achtergestelde lening. Zo treedt de verkoper als het ware op als een meefinancierende verkoper. Omdat de verkoper en koper elkaar hoogstwaarschijnlijk al kennen, bestaat er een vertrouwensband waardoor de verkoper geneigd is dit sneller te doen.
Tips bij een Management Buy-Out
Een Management Buy-Out is voor beide partijen een belangrijke en grote stap en waarschijnlijk is het de eerste en enige keer dat u dit proces zal doorlopen. Gelukkig is de Management Buy-Out voor ons bekend terrein.
Kies voor een externe blik
De band tussen eigenaar en het management is vaak erg goed, anders was een Management Buy-Out ook niet op tafel gekomen. In veel gevallen staan de belangen tijdens de overnamegesprekken tegenover elkaar. Het is dan ook van belang dat er een gespecialiseerde buitenstaander meekijkt die het zakelijk bekijkt. Deze externe partij staat los van de bestaande emoties en kan de onderhandelingen doen, zodat de orde bewaakt kan worden.
Maak duidelijke afspraken
In het geval u met andere managers de onderneming overneemt, moet u vooraf goed overleggen. Met name de toekomstvisie is essentieel. Het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan. Denk daarbij aan de strategie en de bedrijfsvoering.
Het is prettig als alle medevennoten hetzelfde denken. Maak daarom duidelijke afspraken en zet alles goed op papier. Bij voorkeur in een ondernemingsplan.
Doe gedegen onderzoek
Als u een bedrijf of businessunit gaat kopen, heeft u een wettelijke onderzoeksplicht voordat de overname beklonken wordt.
Mochten er onbekende en onverwachte onvolkomenheden aan het licht komen, dan kunt u alleen bij de rechter aankloppen als er een gedegen onderzoek is uitgevoerd. Dit zal normaal gesproken plaatsvinden in de vorm van een due diligence.
Schakel een specialist in
Voor de beste begeleiding is een goede specialist nodig.
Neem daarom vrijblijvend contact met ons op om met onze professionals van gedachten te wisselen.