Verkoopt u uw bedrijf aan één van uw medewerkers, bijvoorbeeld aan iemand uit het zittend management, dan spreken we van een Management Buy-Out. Voor u als ondernemer is deze optie om verschillende redenen interessant. Uw opvolger kent het bedrijf als geen ander, het is voor de potentiële koper een mooie kans om te ondernemen in een vertrouwde markt. Wij nemen u mee in alles wat bij een Management Buy-Out komt kijken, welke stappen u moet zetten, de voordelen en tips om het traject soepel te laten verlopen.

Hoe verloopt een Management Buy-Out?

Geen enkele bedrijfsovername is gelijk, en dat geldt ook voor een Management Buy-Out. Er zijn veel factoren van invloed op het verloop het traject, maar in grote lijnen is dit hoe het proces van een Management Buy-Out eruit ziet:

Wederzijdse interesse polsen

Essentieel voor een Management Buy-Out is natuurlijk dat de interesse van de ondernemer en potentiële koper wederzijds is. Zodra u hier over uit bent, kunt u het proces starten.

Uitspreken van wensen en verwachtingen

Om er zeker van te zijn of een Management Buy-Out de beste optie is op dit moment, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over de wensen en verwachtingen. Dit gesprek vormt de basis van een voorlopige intentieovereenkomst waarin de eerste afspraken worden vastgelegd.

Waardebepaling van het bedrijf

Het overnamebedrag kan een gevoelig punt zijn omdat de belangen van de ondernemer en de potentiële koper hier totaal anders kunnen zijn. Wij raden beide partijen dan ook aan om een M&A-specialist in te schakelen om de objectiviteit tijdens de due diligence zoveel mogelijk te bewaken.

Financiering rondkrijgen

Omdat de potentiële koper bij een Management Buy-Out meestal niet voldoende eigen vermogen heeft, moet een alternatieve financiering worden gezocht. Dit kan een lening zijn bij de bank of een achtergestelde lening bij de scheidend ondernemer, maar ook een investeerder kan uitkomst bieden. Welk alternatief u ook kiest, zorg ervoor dat de gemaakte afspraken duidelijk en op papier vastgelegd zijn.

Afronding van het overnameproces

De overname is officieel beklonken op het moment dat alle stappen zijn doorlopen, het overnamebedrag is bepaald en de financiering is geregeld. Hoe lang de huidige eigenaar nog daadwerkelijk actief blijft in het bedrijf, bijvoorbeeld om de overdracht zorgvuldig af te handelen, hangt af van de afspraken die u hier samen over heeft gemaakt.

Benieuwd naar uw bedrijfswaarde?
Doe de Marktlink Multiple

Wanneer kiest u voor een Management Buy-Out?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een Management Buy-Out. Als er bijvoorbeeld geen opvolging is uit de familie maar wel in het bedrijf zelf, of als de huidige eigenaar zelf de voorkeur geeft aan een zittende collega. Voor grote internationale bedrijven is een Management Buy-Out vaak een manier om een bepaalde tak te verkopen. Wat de reden ook is, er zijn verschillende voor- en nadelen van een Management Buy-Out.

Voordelen Management Buy-Out

  • De slagingskans is groter omdat de nieuwe eigenaar niet alleen het bedrijf maar ook het management, de medewerkers, relaties, stakeholders en klanten goed kent.
  • Het overnameproces verloopt doorgaans eenvoudiger omdat de potentiële koper vaak al op de hoogte is van de financiële conditie van het bedrijf. Dit versnelt het boekenonderzoek omdat dat slechts een controle is van informatie die al bekend is.
  • Hoewel de financiering uitdagender is dan bij een externe overname, biedt een Management Buy-Out de mogelijkheid om onderling financiële afspraken te maken. Juist omdat beide partijen elkaar al kennen, zijn er op basis van vertrouwen verschillende opties mogelijk.

Nadelen Management Buy-Out

  • Een goede manager is niet automatisch een goede ondernemer;
  • De prijs ligt doorgaans lager dan bij verkoop aan een strateeg of investeerder;
  • Als de onderhandelingen stuk lopen, heeft dit vaak consequenties voor de positie van de beoogd koper.

Een succesvolle Management Buy-Out

Of u nou als ondernemer aan de verkopende kant staat of de potentiële koper bent, een Management Buy-Out is een grote stap voor beide partijen. Juist om er voor te zorgen dat de onderlinge band goed en vertrouwd blijft, is het absoluut noodzakelijk dat u ieder uw eigen adviseur in de arm neemt. Hiermee bewaakt u de objectiviteit, professionaliteit én u heeft gelijk uw eigen vertrouwenspersoon met wie u eventuele twijfels en onzekerheden over het proces kunt bespreken. Want hoe goed de band ook is tussen verkopende en kopende partijen, de belangen staan tijdens de overnamegesprekken veelal tegenover elkaar.

Leg zoveel mogelijk afspraken vast. Zijn er meerdere potentiële kopers, stel dan met elkaar een ondernemingsplan op met onder andere de toekomstvisie, strategie en de bedrijfsvoering. De wettelijke onderzoeksplicht ligt bij de kopende partij en vindt normaal gesproken plaats in de vorm van een due diligence. Mochten er na de overname onbekende of onverwachte addertjes onder het gras zitten, dan is het uitvoeren van dit onderzoek voorwaarde om bij de rechter te kunnen aankloppen.

Overweegt u bedrijfsovername via een Management Buy-Out?

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres als u te maken heeft of krijgt met een Management Buy-Out. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek om uw wensen en ambities in kaart te brengen. Samen onderzoeken we wat voor u de beste opties zijn. U mag van ons een nuchtere werkwijze verwachten, wij werken altijd onafhankelijk en denken vanuit ondernemerschap. Met meer dan 25 jaar ervaring weten wij precies wat er nodig om u te begeleiden naar de deal van uw leven.