Kunstbloemenexpert Silk-ka vol in bloei na overname door Zweedse investeringsmaatschappij Röko

Company Name Silk-ka
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Groothandel
Tags Investeerders Legal Private equity

Na een zelfstandige, gecontroleerde groei van ruim drie decennia is kunstbloemenexpert Silk-ka nu in een nieuwe fase aanbeland. De overname door het Zweedse Röko geeft het bedrijf uit Hengelo nieuwe mogelijkheden – en oprichter Patrick Oude Groeniger de ruimte om zich toe te leggen op zijn passie: het creëren en samenstellen van inspirerende collecties.

De gebroeders Patrick en Robert Oude Groeniger plantten het zaadje voor Silk-ka in 1988. Het bedrijf begon klein, maar groeide gestaag naar grote hoogten. Silk-ka’s innovatie en creativiteit vielen bij steeds meer klanten in tientallen landen over de hele wereld in de smaak. Het leidde ertoe dat Patrick – broer Robert verliet het bedrijf in 2008 – zijn handen meer dan vol had en de wereld over vloog in zijn zoektocht naar de perfecte creaties. Na ruim 30 jaar ondernemen wilde Patrick doen waar zijn passie ligt en meer tijd vrijmaken voor zijn familie. Het bracht hem op het idee om zijn bedrijf te verkopen en zijn betrokkenheid binnen de onderneming af te bouwen. Vorig najaar nam hij daartoe contact op met Marktlink.

Meteen veel interesse

Aan dealmakers Fredrik Jonker, Marco van der Meer en Michel Hietbrink de taak om op zoek te gaan naar een geschikte koper. Patrick was al langer in contact over een eventuele verkoop, maar in oktober 2021 was voor hem het juiste moment aangebroken. Samen met managing director Anneke Snijders zijn Patrick en het dealteam het proces gestart.

“Het was vanaf bieding tot closing een buitengewoon gestroomlijnd proces. De Zweedse mentaliteit droeg daar zeker aan bij. Zweden zijn pragmatisch en denken oplossingsgericht. Eigenlijk net zoals wij.”
- Fredrik Jonker, Marktlink

Fredrik: “Omdat Silk-ka’s producten in zeventig landen worden verkocht, hebben we gekozen voor een internationale marktbenadering. Meteen bleek dat er veel interesse was. Uiteindelijk zijn we, op aanraden van ons kantoor in Kopenhagen, in contact gekomen met de Zweedse langetermijninvesteerder Röko. Deze partij investeert in mooie, gezonde bedrijven en laat ze op hun eigen manier ondernemen.”e GFT-bak. Kunstbloemen kunnen jaren mee.”

Zweedse mentaliteit

Het traject met Silk-ka en Röko was een intensief proces. “Beide partijen wilden graag doorpakken en wij wilden dat graag mogelijk maken. Het was vanaf bieding tot closing een buitengewoon gestroomlijnd proces. De Zweedse mentaliteit droeg daar zeker aan bij. Zweden zijn pragmatisch en denken oplossingsgericht. Eigenlijk net zoals wij.”

Zeer gecharmeerd

Ook na de overname heeft Anneke Snijders de dagelijkse leiding. Patrick Oude Groeniger blijft actief, maar beweegt zich de komende jaren meer naar de achtergrond. Hij zal zich gaan richten op creatie en advies. De oprichter kijkt met een positief gevoel terug op de deal. “Marktlink weet snel de juiste partijen, zowel nationaal als internationaal, aan tafel te krijgen. Ze hebben een groot netwerk en je merkt echt dat er veel ervaring en specialistische expertise aan boord is. Openstaande actiepunten handelen ze snel af en de overlegstructuur is pragmatisch. Ik ben zeer gecharmeerd van het traject en de manier waarop alles verlopen is. Bovendien beschikt Marktlink over eigen juristen met zeer veel specifieke kennis.”

Florissante toekomst

Door de grote tevredenheid bij beide partijen kijkt het Dealteam met veel genoegen terug aan het traject. “Mooi om te zien dat ons internationale netwerk zo succesvol is. Silk-ka is, als onderdeel van Röko, klaar voor een florissante toekomst. Bloemen raken nooit uit de mode en kunstbloemen worden steeds populairder. Ze zijn veel milieuvriendelijker dan echte bloemen. Die gooi je na een week, hooguit twee, in de GFT-bak. Kunstbloemen kunnen jaren mee.”

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.