Iconisch watersport- en lifestylemerk Mistral overgenomen door Nederlands MerkGoed

Company Name Mistral
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Leisure
Tags Investeerders Private equity

Een informeel gesprek op het strand in Zandvoort bracht Marktlink-manager én surffanaat Michiel Knubben aan tafel bij watersport- en lifestylemerk Mistral. Op de vraag wat de ambities waren van eigenaar Ado Huisman, bleek hij interesse te hebben in volledige verkoop van Mistral. “Het was voor mij waanzinnig om de transactie van dit iconische merk te mogen begeleiden.”

Na een brede marktverkenning en gesprekken met Nederlandse en buitenlandse partijen, bleek Nederlands MerkGoed uiteindelijk de beste kandidaat om Mistral voor 100% over te nemen. De investeringsmaatschappij staat bekend om hun passie voor authentieke Nederlandse merken en zij zien dan ook veel mogelijkheden om Mistral naar een hoger niveau te brengen. “Wie boven de 30 is, kent Mistral waarschijnlijk vooral van het windsurfen, in de jaren ‘80 en ‘90 vooral bekend van windsurflegende Robby Naish. Die sport werd minder bekend en dat trok z’n wissel op het watersportmerk. De afgelopen jaren hebben ze flink aan naamsbekendheid teruggewonnen dankzij de explosieve populariteit van nieuwe watersporten zoals Stand Up Paddling”, schetst Michiel Knubben een stukje marktontwikkeling.

Groei in omzet, resultaat en substantie

Waar die impuls heel duidelijk voorzag in nieuwe groeiambities, was het voor Huisman duidelijk, gezien zijn leeftijd, dat hij die toekomstplannen niet wilde realiseren. Het telefoontje van Michiel Knubben kwam dan ook op een heel goed moment. “Ado vertelde me dat hij een paar jaar eerder al een poging tot verkoop had ondernomen. Toen was Nederlands MerkGoed ook al in beeld, alleen kwam het toen niet tot een deal. Mistral is de afgelopen twee jaar enorm gegroeid in omzet, resultaat en substantie waardoor de kaarten heel anders lagen. Het is mooi dat we dat vertrouwen hebben teruggewonnen en dat het merk in handen komt van gepassioneerde mensen.”

Michiel Knubben voorziet een mooie toekomst voor Mistral, en soortgelijke outdoor merken. “Door corona hebben deze sporten natuurlijk een enorme vlucht genomen, dat zie je ook terug bij dergelijke bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling ook na corona overeind blijft. Mensen hebben een groter bewustzijn ontwikkeld voor sport en een gezonde levensstijl. Er is veel dynamiek in deze wereld, ook omdat er steeds weer nieuwe populaire sporten bij komen. In de watersport wordt wingfoiling bijvoorbeeld dé nieuwe trend. Daar liggen veel groeikansen voor Mistral, waarin dan ook veel in is geïnvesteerd.”

“Het was voor mij waanzinnig om de transactie van dit iconische merk te mogen begeleiden.”
- Michiel Knubben, Marktlink

Hobby en werk komen samen

Om de trends en ontwikkelingen in de sport en outdoor in het vizier te krijgen, duikt Michiel Knubben nog verder in de wereld van sportmerken. “Daar had ik nog maar weinig zicht op, maar deze transactie heeft me wel op een spoor gezet. Met mijn eigen passie voor windsurfen en buitensporten voelde ik me als een kind in de snoepwinkel. Het is prachtig hoe mooi hobby en werk samen kwamen en ik zie zeker meer mogelijkheden. Nederland heeft heel veel sportmerken, maar niemand weet echt goed wie achter de merken of sportbedrijven zitten. Mijn persoonlijke interesse is een hele sterke drijfveer om deze sector verder te doorgronden."

Deal team voor deze transactie:

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.