Graaco Logistics: van faillissement naar succesvolle overname door Kooiker Logistiek

Bedrijfsnaam
Graaf Logistics

Website
https://www.graaco.nl/

Transactie
Verkoop

Types
Strategisch

Sector
Transport & Logistiek

Markt
Internationaal

“Jammer genoeg zijn we rond de 70, dan is het simpelweg tijd om het bedrijfsbelang voorop te stellen”

Een turbulente historie, dat geldt zonder twijfel voor Graaco Logistics. Toen de voorganger van het Drentse bedrijf in 2009 failliet werd verklaard, namen Ben Blog en drie andere oud-collega’s hun verantwoordelijkheid. Ze maakten er in een mum van tijd weer een gezond bedrijf van en dragen het nu vol vertrouwen over aan Kooiker Logistiek. Want het viertal is de pensioengerechtigde leeftijd ruim voorbij. Helaas, wat Ben betreft: “Als ik 20 jaar jonger was geweest, had ik het nog niet verkocht!”

De voorgeschiedenis gaat nog verder terug dan 2009, veel verder zelfs. “Zelf trad ik in 1987 als directeur in dienst op de plek waar nu Graaco is gevestigd”, vertelt Ben. “Toen heette het Transportgroep van der Graaf en na een aantal mooie jaren is het in 1998 verkocht aan het Amerikaanse Penske Logistics. Een jaar later ben ik uitgestapt, dat zegt denk ik genoeg over wat ik van de gang van zaken vond. In 2008 werden de activiteiten van Coevorden verkocht aan een bedrijf uit Veendam met dus uiteindelijk het faillissement in 2009 tot gevolg.”

Economisch en maatschappelijk belang

In die jaren was Ben Blog druk met heel veel andere dingen, maar hij voelde een grote urgentie om er weer een mooi bedrijf van te maken. “Joop van der Graaf, Ubbo Hempenius, Jo Koop en ondergetekende kwamen tot een akkoord met de curator en zo zijn we weer ingestapt. Uit liefde voor ondernemerschap, natuurlijk, maar bovenal vanwege het economisch en maatschappelijke belang voor Coevorden. Het was ooit een bloeiend bedrijf en nog steeds zagen we de potentie. De tranen sprongen ons echter in de ogen bij wat we aantroffen.”

Ook nieuwsgierig naar
wat uw bedrijf waard is?

Binnen 1 minuut berekend

Bereken hier

“Winand en zijn collega’s bij Marktlink hebben uitstekend werk verricht.”

– Ben Blog

Ben Blog

Ook nieuwsgierig naar
wat uw bedrijf waard is?

Binnen 1 minuut berekend

Bereken hier

In amper een jaar tijd floreerde Graaco weer als vanouds, en dat terwijl er een flinke crisis gaande was. “De beste tijd om een bedrijf uit het slop te trekken”, meent Ben. “We wisten wat er mogelijk was en ook dat de groeikansen zich echt wel zouden aandienen. Het was letterlijk langsgaan bij potentiële klanten, ons verhaal doen en hopen dat we ze konden binnenhalen. Dat lukte, ook vanwege de opgebouwde naam uit het verleden. En ook omdat Graaco veel logistieke diensten kon bieden en als enige logistieke dienstverlener rechtstreeks is verbonden met het Nederlandse en Duitse spoorwegennetwerk.”

Bedrijfsbelang voorop stellen

Anno 2023 scoort Graaco hoog op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid. “Dat is écht een onderscheidende factor en is voor een groot deel bepalend geweest voor het succes van de doorstart. Met z’n vieren hebben we enorm genoten de afgelopen jaren. Jammer genoeg zijn we allemaal rond de 70 en dan is het simpelweg tijd om het bedrijfsbelang voorop te stellen. In Kooiker Logistiek hebben we een zeer geschikte koper gevonden.”

Met de herinneringen in het geheugen, waren de mannen – Ben en Ubbo deden het verkooptraject – uiterst zorgvuldig in hun criteria. “Zo hebben we 2 jaar geleden het onroerend goed verkocht met behulp NL Real Estate via een sale & lease back constructie. Daarmee vergrootten we de doelgroep van potentiële kopers. Dat Marktlink ons heeft begeleid, kwam omdat Winand Leenaars ons eerder al had benaderd vanuit een aankoopopdracht. Dat leidde tot niks maar daarmee is wel het balletje gaan rollen. Winand heeft duidelijk kennis van de logistieke wereld, hij spreekt onze taal. Winand en zijn collega’s bij Marktlink hebben uitstekend werk verricht.”

Pijn in het hart

Het bracht Graaco uiteindelijk in contact met Kooiker, die al in het eerste gesprek aan alle eisen van Graaco voldeed. “We kenden elkaar niet maar hebben wel een gelijksoortige werkwijze. Vooraf hadden wij een eisenpakket met daarop onder andere waarborging continuïteit, garantie voor standplaats Coevorden en de mensgerichte bedrijfscultuur. Kooiker voldeed op alle fronten en gaf ook direct garantie op onze eisen. Inmiddels hebben onze mensen ook kennis met ze gemaakt en ik ben, ondanks dat ik met pijn in mijn hart afscheid neem, blij dat Graaco in goede handen is.”

Delen op:

Filter