Benieuwd naar uw bedrijfswaarde in de Construction & Maintenance-sector?

Construction & Maintenance

Bedrijfsovernames in bouw en onderhoud

Een stabiele positie op de markt heeft voor bedrijven in de sector bouw en onderhoud vaak de voorkeur, gezien de economische uitdagingen van de afgelopen jaren. Maar dat betekent niet dat de bedrijfsovernames zijn stilgevallen. Voor bedrijven in bouw of onderhoud is groei door aankoop van een niche interessant, gezien opdrachtgevers steeds vaker zoeken naar one-stop-shop-bedrijven die uitblinken op alle terreinen.

Trends en ontwikkelingen in bouw en onderhoud

De krapte op de woningmarkt, de stijgende materiaalprijzen, de investeringen in bedrijfspanden en thema’s als verduurzaming dragen bij aan de verwachte groei van de sector bouw en onderhoud. De afstandsmaatregelen ten gevolge van de vele lockdowns zorgden voor een boost aan digitalisaties, zoals slimme gebouwen, IT-upgrades, elektrificaties, IoT en data-analyses. De bouwsector evolueert zo steeds meer naar een hightechsector, waarbij nieuwe technologieën een belangrijk concurrentievoordeel oplevert. Start-ups in de bouwtechnologie zijn daardoor zeer gegeerd: ze komen op de proppen met nieuwe softwareoplossingen en innovatieve bouwmethodes.

Bovendien krijgen de eindgebruikers en opdrachtgevers steeds meer een belangrijke stem doorheen het hele bouwproces. Inzetten op service is voor alle partijen voordelig, want wie tevreden is zal in de toekomst opnieuw willen samenwerken. Er is daarnaast veel beweging in de markt bij bedrijven die zich specifiek richten op onderhoud. Die beweging is beperkter bij de traditionele bouwbedrijven, maar wij zien in de toekomst ook daar consolidatie ontstaan. Onder meer de behoefte aan verticale integratie tussen bouwbedrijven kan hier een grote rol spelen, waarbij fabrikanten van apparatuur en leveranciers van bouwtechnologieën mee in een grotere structuur samenvloeien.

10.808

Ondernemers gingen u voor

Circulair bouwen en duurzaamheid

In de trajecten die wij hebben begeleid, zagen wij dat bouwbedrijven te maken hebben met stijgende grondstofprijzen, tekorten aan materialen (zoals hout) en schaarste op de arbeidsmarkt. Ook kampt de bouwsector met andere obstakels, zoals de gevolgen van crises rondom stikstof en PFOS/PFAS. Toch verwachten wij de komende jaren flink wat beweging in de markt. Ook hier spelen innovatieve start-ups een belangrijke rol: zij kunnen het schaalvoordeel van een grotere speler perfect gebruiken om hun nieuwe duurzame technologieën uit te rollen. Modulair bouwen is hier ook een deel van de oplossing en zet tegelijk ook in op de trend van circulair bouwen.

De circulaire, ecologische beweging komt vooral voort uit de wettelijke richtlijnen rondom circulair bouwen, klimaatbeheersing en andere vormen van duurzaamheid. Om uw bedrijf toekomstbestendig te maken, raden wij aan om te kijken welke stappen u nu al kunt zetten om uw bedrijf verkoopklaar te maken, óf om met een bedrijfsaankoop uw groeiambities vorm te geven.

Schaalvergroting en niche

Bij onderhoudspartijen spelen andere factoren een rol dan bij de bouwbedrijven. In deze markt heeft het abonnements- en contractenmodel haar intrede gedaan. Met meerjarige onderhoudscontracten ontzorgt men eigenaars van gebouwen. Voor de onderhoudsbedrijven bij vastgoed betekent dit een stuk repeterende omzet die goed planbaar is.

Vanuit de markt is er steeds meer vraag naar onderhoudsbedrijven die fullservice dienstverlening aanbieden. Dit leidt tot schaalvergroting bij bedrijven die hun groeiambities verder ontwikkelen, via de aankoop van kleinere partijen met een specifiek nicheproduct. Ook hier geldt dat een bedrijfsovername meer voordelen kan hebben dan het autonoom aantrekken van personeel.

Bouwbedrijf kopen of verkopen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom u overweegt een bouwbedrijf te kopen of uw bouwbedrijf te verkopen. Bent u als grote speler op de markt bezig met een buy-and-build-traject, dan begeleiden wij u graag in het vinden van geschikte potentiële bedrijven. Overweegt u juist een gedeeltelijke of volledige verkoop van uw bedrijf, bijvoorbeeld om via een pre-exit alvast een gedeelte van uw pensioen veilig te stellen, dan zoeken wij naar een geschikte koper die voldoet aan uw wensen.

Marktlink: uw overnamespecialist in bouw en onderhoud

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook begeleiden wij regelmatig transacties van bedrijven in bouw en onderhoud. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis, bedrijfswaarden en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers.

Speelt u met een overnamevraagstuk in bouw en onderhoud?

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Delen op:

Filter