Home > Sectoren > Automotive

Benieuwd naar uw bedrijfswaarde in de Automotive-sector?

Doe de marktlink multiple
Automotive

Overname in de automotive sector

De stijgende populariteit van elektrische voertuigen brengt voor eigenaars van autobedrijven en toeleveranciers veel veranderingen met zich mee, wat ook de bedrijfsovernames in deze sector beïnvloedt. Omdat het aantal voertuigen dat rijdt op fossiele brandstoffen geleidelijk blijft afnemen, wordt de aftermarket (voor onderdelen) belangrijker om de levensduur van deze auto’s te verlengen.

Opbouw van de sector

De automobielsector kent een primaire (OEM) en secundaire markt (aftermarket). De primaire markt richt zich op ontwerp, ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van gemotoriseerde voertuigen. In de aftermarket gaat het over productie, herfabricage, distributie, reparatie, detailhandel en installatie van zowel (auto)onderdelen, apparatuur als accessoires.

10.808

Ondernemers gingen u voor

Trends en ontwikkelingen in de automotive sector

Na de teloorgang van Opel Antwerpen, Ford Genk en Renault Vilvoorde vreesden velen voor de toekomst van de Belgische automobielsector. Een doorstart nam even plaats, maar nu moet de markt zich weer herstellen: ditmaal ten gevolge van de coronacrisis. Door de bijhorende tekorten aan microchips en grondstoffen staat de productiecapaciteit enorm onder druk. Toch werd net door de globalisering en stijgende grondstofprijzen de wereldwijde markt meer verbonden en transparanter.

Dankzij de toenemende concurrentie stellen wij een consolidatie vast, bij zowel de autobedrijven als in de toelevering. Deze consolidatie wordt versterkt omdat bepaalde spelers schaalvergroting zoeken om inkoopvoordelen te genereren en efficiënter om te gaan met de grondstofschaarste. Verder zien wij een grote transformatie rond elektrificatie, toenemende connectiviteit (digitalisering) en nieuwe mobiliteitsoplossingen.

Zo is de stijgende trend rond geëlektrificeerde voertuigen (zowel hybride als elektrisch) opmerkelijk. Door een volumestijging van bijna 65 procent in één jaar, bevatten de geëlektrificeerde auto’s een marktaandeel van bijna een kwart: een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de dieselwagens, die steeds meer aan populariteit blijven inboeten. Deze stijgende trend is grotendeels te wijten aan de aankoop van nieuwe bedrijfswagens: ondernemers focussen namelijk volledig op hybride en elektrische motorisaties.

Innovatie en onderhoud

Alle ontwikkelingen rond elektrificatie in de automobielsector zorgen volop voor mogelijkheden voor ondernemers om nieuwe markten aan te boren. Niet enkel in de richting van innovatie en onderhoud van elektrische auto’s, maar ook door sectoruitbreiding naar de fietsmarkt. Ook de veranderingen in het mobiliteitsgedrag en de toename aan milieuzones en fietsstraten in stedelijke gebieden bieden ruimte voor vernieuwing. Hier merken we onder meer een sterke toename in elektrische (distributie)auto’s of (bak)fietsen voor bezorgdiensten.

Toekomstige trends zijn onder meer gedeelde wagenparken en de integratie van hard- en software in voertuigen. Veel van deze innovaties worden ontwikkeld door start-ups, die dan ook zeer gegeerd zijn op de overnamemarkt. Deze ontwikkelingen zorgen dan ook voor genoeg kansen voor het kopen of verkopen van autobedrijven en toeleveranciers.

Marktlink: uw overnamespecialist in de automotive sector

Alle dynamieken in de automotive sector en de onvermijdelijke vernieuwingen waar u als ondernemer mee te maken krijgt, spelen een grote rol als u overweegt een autobedrijf te kopen of te verkopen. Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de automotive. U mag dus rekenen op optimale begeleiding bij het vinden van de juiste match, passend bij uw persoonlijke wensen.

Speelt u met een overnamevraagstuk in de automotive sector?

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Wij hebben een groot netwerk – zowel nationaal als internationaal – en beschikken over lokale marktkennis en denken proactief met u mee. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Delen op:

Filter