Vooruitziend verzekeren met een mondiale blik

Chris Govaerts: Vooruitziend verzekeren met een mondiale blik

De verzekeringswereld is enorm actief, maar welke gevolgen heeft dit voor ondernemers in deze financieel uitdagende tijden? En wat kunnen ze doen om zich te wapenen en meer vooruitziend te verzekeren? Een gesprek met Chris Govaerts, ervaringsdeskundige en COO/CIO bij Van Dessel Insurance Brokers, licht meer dan een tipje van de sluier.

Chris Govaerts bouwde de afgelopen dertig jaar heel wat ervaring op rond verzekeringen voor ondernemers: eerst als accountmanager en ondertussen al meer dan tien jaar als COO/CIO bij Van Dessel Insurance Brokers. Hij kent dus als geen ander de verzekeringstrends die de komende jaren veel impact zullen hebben op ondernemers. “Kijk, in België is de makelaardij nog steeds het belangrijkste distributiekanaal voor verzekeringen, ondanks dat de voorbije tien jaar het aantal makelaars met een derde verminderde. Dit is helemaal te wijten aan enorme consolidatiegolven die zich niet alleen bij de kleinere spelers voordeden, maar ook bij de grotere kantoren. Makelaars met een bepaald volume blijven gegeerd wild.”

Stijgende consolidaties door digitalisatiedrang

Als kennisleider rond overnames, begeleidde Marktlink de laatste jaren opvallend meer consolidaties bij verzekeringsbedrijven. Bij een consolidatie fusioneren twee bedrijven, wat leidt tot schaalvoordelen, verhoogd potentieel, betere groeikansen en omzetverhoging. Hierbij behouden beide partijen hun eigen invloed en inspraak, wat tot een synergetisch effect van de genoemde voordelen kan leiden.

Op de vraag waarom er zoveel makelaars consolideerden, kaart Chris enkele uiteenlopende redenen aan. “Er kwam de laatste jaren ten eerste veel striktere regelgeving op de makelaardij, wat resulteert in heel wat extra administratief werk. Een tweede reden voor de vele consolidaties is de digitalisering. Jonge ondernemers willen hun verzekeringen vlotter afhandelen, via onder meer online platformen en digitale services. Zo’n omschakeling vraagt enorme investeringen, zeker voor kleinere spelers.

Tot slot is er de war for talent: er is simpelweg een tekort aan professionals in de makelaardij, met alle gevolgen van dien. Verzekeraars werken momenteel volop mee aan een efficiëntere interne werking en digitale simulatietools voor makelaars, maar ook voor ondernemers komen er online tools en aangepaste services.

“Via preventie en risicoanalyses verzeker je veel meer vooruitziend. En door vrijstellingen of waarborgen aan te passen kan je je verzekeringsdossier optimaliseren.”
- Chris Govaerts, Van Dessel Insurance Brokers

Trends en toekomst

“Door die drang naar digitalisering komt alles in een stroomversnelling”, gaat Chris verder. “De eindklant stelt steeds hogere eisen aan de makelaar. Klanten willen offertes ontvangen via het door hen gekozen platform, maar willen ook toegang tot diverse vormen van ondersteuning bij de hernieuwing van de polis of de opvolging van een schadegeval. Slechts weinig verzekeraars kunnen momenteel aan deze behoefte voldoen en richten zich te veel op producten en niet op het begrijpen van de consumentenbehoeften.”

“De grootste marktverstoorders waren tot op heden de platformbedrijven (Airbnb, Uber, etc.). Hun model breekt met de traditionele waardeketen en duikt ook al op in onze sector. Insurtechs, samen met enkele gevestigde verzekeraars, maken al vorderingen in de platformeconomie met producten zoals microverzekeringen en gepersonaliseerde verzekeringen gebaseerd op gebruik. Tesla en enkele Chinese autofabrikanten bieden bijvoorbeeld al een verzekeringsservice bij hun producten aan. Makelaars zullen hier rekening mee moeten houden en hun expertise moeten verbreden.”

Gevolgen voor ondernemers

Grote ondernemingen hebben door investeringen in mensen, systemen en data een zeer goede controle over de standaardrisico’s die ze lopen. Aan de andere kant zien we dat er nieuwe risico’s ontstaan die vandaag nog onverzekerd zijn. “Overal ter wereld zijn er prijsstijgingen als gevolg van natuurrampen, cyberaanvallen, en meer”, stelt Chris. “Daarnaast wordt de kapitaalimpact van niet-verzekerbare risico’s bij ondernemingen steeds groter. Dat zagen we de laatste jaren bij de supply chain, onder meer door internationale conflicten of de coronapandemie. Bij enkele van onze klanten lag bijgevolg de productie even stil, met financiële dompers tot gevolg.”

“Hoe ondernemers op deze financiële impact kunnen inspelen? Of het nu gaat om een daling van de inkomsten door crisissen, of een stijging van de verzekeringspremies: ondernemers gaan bewuster om met hun verzekeringen. De rol van de toekomstige makelaar zal erin bestaan advies te verlenen dat de onderneming zal helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.”

Crossborder en mondialisering

Niet enkel de risico’s worden globaler, ook steeds meer bedrijven gaan over de grens om crossborderactiviteiten op te starten. “Makelaars volgen vaker de internationale trend van hun klanten en willen een passende service verlenen via internationale netwerken. Zijn er veel klanten in een bepaald land? Dan is de kans groot dat een makelaar daar een kantoor opent. Door de kennisdeling en wisselwerking tussen de kantoren levert dit heel wat voordelen op voor onze klantenbedrijven. En zo verklaar ik tot slot ook meteen waarom de verzekeringsmarkt blijft groeien: er is nu eenmaal veel globale economische activiteit, zelfs in tijden van crisis. Laat het dus duidelijk zijn voor ondernemers: makelaars zijn voor hen de uitgelezen adviserende sparringpartner”, besluit Chris.

Ook interessant Alle insights
Nieuws
Marktlink België maakt zich op voor toekomst
Op 1 juli 2024 neemt Filip Mariën afscheid van Marktlink. Filip was in 2018 oprichter van het Marktlink kantoor in Antwerpen en sindsdien actief als managing partner. Onder zijn bezielende leiding werd aan een sterk team van M&A-specialisten gebouwd en groeide het kantoor tot één van de grotere spelers op de Belgische (KMO) fusie- en overnamemarkt. Ondertussen keert Jonas Provenier terug als manager.
Nieuws
5 succesvolle jaren voor Marktlink in België
Nieuws
40% van de eigenaars van Europese mkb-bedrijven weet niet wat hun bedrijf waard is
Nieuws
Getalenteerde consultants aangetrokken voor de nieuwe Britse vestiging van Marktlink
Nieuws
Groei in het Verenigd Koninkrijk door de opening van een tweede Marktlink kantoor
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Nieuw onderzoek onthult sterk vertrouwen in de M&A-markt onder Europese mkb-ondernemers
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Marktlink opent haar twaalfde kantoor in Zürich, Zwitserland
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Ondernemerschap zegeviert tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix
Nieuws
Het Ondernemersdiner: in een unieke setting praten over bedrijfsverkoop
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Marktlink opent derde Duitse kantoor in München
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Marktlink verstevigt positie in Noord-Europa met nieuw kantoor in Hamburg
Het nieuwe kantoor in Hamburg stelt ons in staat om in Duitsland nog meer op regionaal niveau het gesprek aan te gaan met ondernemers.
Nieuws
Diversiteit in de M&A-sector
Hoe voelt om als vrouw mee te draaien in de overwegend door mannen gedomineerde wereld van M&A en finance? Lees het in dit artikel.
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.