2022 tot nu toe: veel beweging in de overnamemarkt

Terugkijkend op het eerste halfjaar van 2022 zien wij veel beweging in de markt. De lockdown vanwege corona was nog maar amper teruggedraaid, toen de oorlog in Oekraïne zich aandiende. De effecten van deze dreigingen zijn niet evenredig verdeeld over de markt. Het segment waarin Marktlink actief is (5-200 miljoen dealwaarde) lijkt niet of nauwelijks geraakt door de mondiale onzekerheid.

Iedere rimpel in de markt leidt tot winnaars en verliezers. Waar de sector leisure het in tijden van corona zwaar had, zien we juist nu dat bedrijven met een mondiale supply chain sterk geraakt worden. De hogere energieprijzen zijn in elke branche voelbaar en een belangrijke oorzaak van de mondiale inflatie die met name in Europa huishoudt. Over het algemeen is ons beeld dat veel mkb-bedrijven de effecten van de inflatie vrij goed absorberen, door zelf ook prijzen te verhogen of omdat zij de inkoop reeds voor langere tijd afgedekt hebben.

Bancaire financiering

Kijkend naar de overnamemarkt zien wij dat de effecten van de onzekerheid zeer divers zijn in de verschillende segmenten. Bancaire financiering is wat lastiger door de oplopende rentes, dit geldt met name voor het 100 miljoen plus-segment. De verwachting is dat de markt deze effecten na de zomer weer normaliseert, want de rentes lijken inmiddels te stabiliseren.

Het Venture Capital-segment zit midden in een forse correctie. Bedrijven zoals Klarna zijn in 12 maanden van een waardering van circa 40 miljard gedaald naar een waarde van 6 miljard. Dat zijn forse afwijkingen, maar een bekend verschijnsel. Voor nu lijkt er meer dan genoeg Venture Capital beschikbaar te zijn en de correctie leidt ook weer tot kansen.

Niet of nauwelijks geraakt

Marktlink is actief in het segment van ondernemingen met een dealwaarde van 5-200 miljoen. Met name de bedrijven met een ondernemer aan het roer lijken niet of nauwelijks geraakt door de onzekerheid in de markt. Uiteraard zijn er uitzonderingen, ondernemers die door de mondiale onzekerheid toch een lagere verkoopprijs krijgen of het overnametraject tijdelijk moeten stoppen. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die het juist na corona goed doen.

De cijfers onderschrijven de positieve blik van Marktlink. Zo hebben wij op dit moment 80% meer mandaten onderhanden dan in dezelfde periode afgelopen jaar. In de eerste zes maanden heeft Marktlink 58 transacties begeleid, en bij 70% ervan was direct of indirect (via een bestaande deelneming) een investeerder betrokken. De private-equitypartijen hebben dus veel kapitaal beschikbaar en zijn ook aanhoudend zeer actief in de markt.

Opkomst van private equity

De komende tijd ziet het er dus goed uit aan de aankoopkant én de verkoopkant, zeker ook in de mid-market waarin Marktlink actief is. De stabiele opkomst van private equity blijkt ook uit de stijging van het aantal partijen van 50 naar 250 partijen die actief op zoek zijn naar mooie ondernemingen die zij ondersteunen in hun groeifase. Gezien de goede rendementen van private-equityfondsen en het feit dat zij vrij gemakkelijk nieuw kapitaal ophalen, verwachten wij dat deze kopersgroep de komende decennia aan belang zal winnen.

Na anderhalf jaar vol gasgeven, is de markt toe aan een zomerreces. Onze orderportefeuilles zitten vol, ondanks dat in verschillende media berichten verschenen over het stilvallen van de markt. Dit is zeker, maar tijdelijk het geval voor een deel van de markt (>100 miljoen plus bankfinancieringen) maar historisch gezien is de zomer een rustiger periode. Ons advies: geniet van de zomer en laad je op voor een hete nazomer en een mooi najaar. Geen zorgen over de markt, die is op vakantie maar staat zeker niet stil!

Heeft u de ambitie om partner te worden in M&A?

Marktlink is altijd op zoek naar gedreven en ondernemende adviseurs, managers en partners. Het is onze ambitie om het grootste M&A-bureau in Europa te worden voor middelgrote ondernemers.

Bekijk onze vacatures op careers.marktlink.com en wie weet nodigt Petra Wijnholds, onze internationale recruiter, u uit voor een kopje koffie.


Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.