Waterland Private Equity Investments geeft Eropartner Distribution en EDC Retail financiële impuls

Company Name Eropartner Distribution
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Retail
Tags Buy-and-build, Investeerders, Private equity

Groothandel Eropartner Distribution en EDC Retail, in Nederland vooral bekend van het merk EasyToys, versnellen hun groeistrategie en trekken hiervoor kapitaal aan van Waterland Private Equity Investments. Met het groeigeld kunnen de erotiekgiganten werk maken van de ambitie om de positie van top drie-speler in Europa uit te bouwen en binnen enkele jaren een wereldspeler te worden. Marktlink heeft de aandeelhouders van Eropartner Distribution geadviseerd in het zoeken en selecteren van een investeerder om gestalte te geven aan de gezamenlijke geformuleerde buy-and-buildstrategie. Waterland Private Equity Investments is in deze zoektocht als de ideale partner naar voren gekomen voor het realiseren van de groeiambitie.

Voor oprichter en eigenaar Eric Idema, die zijn onderneming dertien jaar geleden vanaf een zolderkamertje begon, is deelname van de investeringsmaatschappij een enorme opsteker. “Ik ben trots op alle medewerkers van EDC Retail. We hebben met z’n allen een volwassen bedrijf neergezet, waardoor we nu met dit nieuwe kapitaal de kans krijgen een grote groei door te maken”, zegt Idema. Beide partijen doen geen mededelingen over de hoogte van de financiële deelname.

‘Sexual wellness’ professionaliseren

Met het verkrijgen van het internationaal groeikapitaal kan Idema zijn bedrijf versneld uitbouwen. Tevens wordt het mogelijk de industrie van ‘sexual wellness’ verder te professionaliseren. Idema: “Doel is om ervoor te zorgen dat bij elke Europeaan een seksspeeltje in het nachtkastje ligt. Daarnaast hebben we als sexual wellness-specialist ook een educatieve rol om mensen meer te laten genieten van liefde en erotiek.”

Slagkracht vergroten

De investeerder die aan boord is gekomen levert groeikapitaal en kennis om de wereldwijde ambitie te kunnen realiseren. In Nederland is het voor het eerst dat een gerenommeerde investeringsmaatschappij in de sector van sexual wellness stapt. Deze investeerder heeft EDC Retail en Eropartner Distribution, één van de grootste Europese groothandels in erotiekproducten, benaderd. Daar is een fusie van de erotiekbedrijven uit voortgekomen.

Idema daarover: “De financiële injectie voor ons en voor Eropartner, een zeer professionele partij, is een mooie eerste stap. Hiermee kunnen we ook onze e-commerce-platformen verder vergroten. We zijn zo bovendien in staat om ons assortiment aan te vullen met nieuwe producten en dat geldt omgekeerd ook. En we voegen onze kennis samen. Zo kunnen we elkaar aanvullen en versterken.” Gezamenlijk zijn EDC Retail en Eropartner een top drie-speler in Europa.

“De algemene acceptatie van sexual wellness producten is wereldwijd toegenomen. Het samengaan van Eropartner Distribution en EDC Retail met Waterland Private Equity Investments biedt enorme groeimogelijkheden binnen deze sterk groeiende en relatief onbekende sector onder investeerders. We verwachten op korte en middellange termijn een grote golf aan overnames binnen deze groeimarkt,” voegt Tim van der Meer toe namens Marktlink.

Nieuwsgierig naar uw bedrijfswaarde?

Op basis van slimme data, brede sectorkennis en onze praktijkervaring hebben wij een unieke tool ontwikkeld. Hiermee berekent u binnen 1 minuut de waarde van uw bedrijf.

Bereken nu uw bedrijfswaarde

Fundamenteel groeiende markt

De investeringsmaatschappij zegt voor het Nederlandse EDC Retail en CEO Eric Idema te hebben gekozen vanwege het ‘ambitieuze managementteam’. Een andere belangrijke beweegreden is dat het een ‘fundamenteel groeiende markt betreft die steeds meer uit de taboesfeer komt’.

Ook speelt mee dat sexual wellness een steeds grotere medische relevantie heeft: “Een betere seksuele gezondheid draagt bij aan een betere algemene gezondheid”, aldus de investeerder.

Over Eropartner Distribution

Eropartner Distribution is internationaal distributeur van erotische speeltjes. Het bedrijf levert aan erotische shops en andere retailers. Het is een van Europa’s grootste groothandels. Eropartner is gevestigd in het Noord-Hollandse Zwaagdijk en heeft zo’n veertig medewerkers in dienst. In 2020 draaide het bedrijf een omzet van ongeveer veertig miljoen euro. Eropartner Distribution werd in 2004 opgericht.

Over EDC Retail

EDC Retail is Europees marktleider op het gebied van erotische producten en levert zowel aan particulieren als aan winkels. Het bedrijf, gevestigd in Veendam, voert onder meer de titel EasyToys. Met meer dan 100.000 bezoekers per dag en een aanbod van meer dan 14.000 erotische artikelen is EasyToys.nl de grootste webshop van Nederland en België. Daarnaast heeft EDC Retail meerdere andere webshops en produceert het diverse eigen merken. Het levert als groothandel wereldwijd aan andere webshops, distributeurs en retailshops. EDC Retail werd in 2007 door Eric Idema opgericht. Medio 2019 nam EDC Retail het Duitse erotiekconcern Beate Uhse, onder meer bekend van Pabo.nl, over. EDC Retail heeft zo’n 200 medewerkers in dienst. In 2020 is een omzet van zo’n 65 miljoen euro gerealiseerd.

Deal team voor deze transactie:
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.