PLNTS zet met overname van 123planten in op uitbreiding plantenplatform

Company Name PLNTS
Transaction Buy-side
Website Open
Sector Agri- & Horticulture +1
Tags Buy-and-build Legal Strategisch

Met een onderzoek tijdens de studie van Jesse Mostert werd het zaadje voor een online shop geplant. In 2018 zag PLNTS het levenslicht, waarmee de vierde generatie van Kwekerij Mostert een uniek concept te pakken had. De vier zonen runnen nu een bedrijf met volledige focus op de kwekerij én op de e-commerce. Vanuit de ambitie om andere ondernemers te helpen in een stap naar verdere groei, namen zij recent 123planten en 123kantoorplanten over van Michiel Ingen Housz.

In een sterk versnipperde markt was het aan M&A-specialisten Jeffrey Scholtens, Lars de Ruiter en Sam Luijkx om potentiële kandidaten te selecteren. “Dat resulteerde begin 2022 in heel veel interessante gesprekken met ondernemers van overwegend jonge bedrijven”, herinnert Jeffrey zich. “Veel van hen hebben de afgelopen jaren ook een enorme groei doorgemaakt waardoor bedrijfsverkoop een aantrekkelijke optie is om de volgende stap te realiseren. Wij hebben deze partijen precies op het juiste moment benaderd, de belangstelling was heel groot.”

Krachten bundelen

Eén van die belangstellenden was Michiel Ingen Housz, oprichter van het succesvolle 123planten en 123kantoorplanten. “Zijn interesse kwam meer voort uit persoonlijke overwegingen”, weet Jeffrey. “Michiel wilde graag aansluiten bij een grotere groep om krachten te bundelen, nieuwe kansen te pakken en om op managementniveau sparringpartners te vinden. Hij houdt in de nieuwe structuur een actieve rol en blijft daarmee ook het gezicht van zijn bedrijven. De ambities van de groep als geheel liggen in uitbreiding en internationalisering.”

“Dit is een hele mooie eerste stap naar verdere groei”
- Jesse Mostert, PLNTS

Het overnametraject verliep opvallend vlot omdat de partijen aan tafel zowel op menselijk als zakelijk niveau een goede klik hadden. “De visie van PLNTS, met één distributiecentrum vanuit verschillende webshops een breed palet aan klanten in binnen- en buitenland bedienen, sloeg aan bij een groot aantal kandidaten”, vertelt Jeffrey. “Totdat de hortisector hard werd geraakt door de energiecrisis. Dat zorgde wel voor onrust, maar Jesse en Michiel kwamen tot creatieve oplossingen om de transactie toch door te zetten. Dat getuigt van veel onderling vertrouwen.”

Stap naar verdere groei

Nu 123planten en 123kantoorplanten verder gaan onder de vlag van PLNTS, betekent dat een nieuwe fase in het leven van Michiel Ingen Housz. “Maar het is voor mij geen afsluiting, ik zie het juist als start van hele mooie ontwikkelingen.” Jesse Mostert onderstreept dat. “Dit is een hele mooie eerste stap naar verdere groei. Wij zijn het dealteam erg dankbaar voor de goede begeleiding, op naar een sterk fundament waar we als groep verder op kunnen bouwen.”

Want de grote passie voor kamerplanten motiveert PLNTS om vanuit hun buy-and-buildstrategie nog meer acquisities te doen, weet ook Jeffrey Scholtens. “Jesse en zijn broers zijn nuchtere aanpakkers die heel daadkrachtig beslissingen nemen. Hun drive is om andere ondernemingen te helpen en vanuit de groep de online positie te versterken door strategische keuzes te maken. Ondanks dat de energiecrisis bij veel bedrijven in de hortisector onrust veroorzaakt, zal Jesse vanuit PLNTS er alles aan doen om de overgenomen bedrijven te helpen in het realiseren van hun groeiambities.”

Deal team voor deze transactie:

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.