Het Britse Windmill Organics neemt Machandel Organic Foods over

Company Name Machandel Organic Foods
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Food +2
Tags Internationaal, Legal, Strategisch

Anno 2022 is de consument zich steeds meer bewust van de herkomst van voeding en stijgt de vraag naar gezonde en duurzame producten. Piet Glasbeek en zijn vrouw hadden dit al in 1978, toen zij Machandel oprichtten. Het echtpaar nadert inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd en hebben 40% van hun aandelen verkocht aan het Britse Windmill Organics, dat sinds 2012 al een meerderheidsbelang had in het Friese bedrijf.

De volledige overname door Windmill Organics was op voorhand geen vanzelfsprekendheid. Karel Kramer, die samen met Erwin Wilbrink en Simone van Haarlem het dealteam vormde, kijkt echter wel terug op een soepel verlopen proces.

“Piet kwam bij ons terecht omdat hij zijn bedrijfswaarde had berekend met de Marktlink Multiple. Daarop ontving hij niet alleen– zoals gebruikelijk – het rapport maar ook een aanbod voor begeleiding bij het gehele verkoopproces met heel concreet wat Marktlink voor zijn bedrijf kon betekenen. Denken in oplossingen, en die insteek sprak hem wel aan.”

“De nog altijd groeiende populariteit van biologisch en duurzaam voedsel bieden Machandel volop groeikansen”
- Karel Kramer, Marktlink

Continuïteit van het bedrijf

Gezien hun leeftijd, wilde het echtpaar Glasbeek graag afscheid nemen van hun bedrijf. “Er lagen twee opties: volledige overname door Windmill Organics of gezamenlijke verkoop. Het was al snel duidelijk dat beide partijen bereid waren tot een deal onder redelijke voorwaarden. We hebben een waardering opgesteld en deze neergelegd bij de koper. Vervolgens volgden gesprekken over de gewenste structuur en natuurlijk de prijs. Daar zijn we heel goed uitgekomen en deze overname is een mooie oplossing voor de continuïteit van het bedrijf.”

Machandel is ontstaan vanuit de ideologie dat eerlijk en gezond voedsel met een zo beperkt mogelijke impact op het milieu voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Dat is nog steeds het uitgangspunt. De nog altijd groeiende populariteit van biologisch en duurzaam voedsel bieden Machandel volop groeikansen. Zo liggen er al concrete plannen voor uitbreiding in capaciteit en productrange. Het bedrijf houdt een onderscheidend vermogen in de markt door het bio-dynamische karakter van hun producten.”

Consolidatie in de Food sector

Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in de foodsector, door een toenemend bewustzijn bij consumenten. Dit gaat verder dan biologische voedingsmiddelen. “Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die bewust keuzes maken om de CO2-uitstoot te reduceren of duurzaamheidswinsten behalen bij de verpakkingskeuze. Om investeringen op dit vlak aan te kunnen, speelt verdere ketenintegratie een belangrijke rol”, signaleert Karel Kramer. “Dit zorgt voor een toename van het aantal bedrijfsovernames en een sterke consolidatie in de markt. Ik voorzie in de nabije toekomst nog volop beweging, want bedrijven met een duurzaam karakter liggen nu eenmaal goed in de markt.”

Deal team voor deze transactie:
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.