Bocorp B.V. neemt het Duitse GIMEX melamine & more GmbH over

Company Name Van Assendelft
Transaction Buy-side
Website Open
Sector Consumer products +1
Tags Internationaal, Strategisch

De opdracht voor Marktlink Düsseldorf was duidelijk: Richard Schutte, CEO van het Nederlandse Bocorp B.V., zocht een Duits bedrijf ter overname. “Het is heel plezierig samenwerken met M&A-specialisten die niet alleen de lokale markt door en door kennen, maar ook inspelen op de cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland.”

De holding Bocorp B.V. bestaat uit de werkmaatschappijen Van Assendelft Importgroothandel B.V. (Gilze, Nederland) en Indual Mobiliario SLU (Valencia, Spanje). Beide bedrijven zijn actief in het ontwerp, de productie en distributie van consumentartikelen voor de camping, recreatie, outdoor en tuin. Richard Schutte heeft de ambitie om met de groep de marktpositie in Europa en voornamelijk Duitsland te versterken met complementaire bedrijven. “KeBeK Private Equity, onze Belgische hoofdaandeelhouder, raadde ons Marktlink aan. Mede door Borys Storck en Sascha Pudenz lag er een mooie longlist aan potentiële overnamekandidaten.”

Anticiperen op de verschillende culturen

De taak om die geschikte partijen te benaderen, lag bij Marktlink. “In Nederland is het gebruikelijk om onaangekondigd te bellen en met de deur in huis te vallen, bij Duitse ondernemers moet je dat niet doen. Die benaderen wij grotendeels schriftelijk en bij voorkeur op hun privéadres.

Onze kracht is dat wij dankzij onze internationale ervaring goed anticiperen op de verschillende culturen. Richard vertrouwde ons daarin volledig en daarmee konden wij hem optimaal begeleiden naar een mooie overname”, vertelt Borys, managing partner van Marktlink Düsseldorf.

“Het is fijn om Duitse M&A-specialisten naast je te hebben die enige nuance aanbrengen in de Nederlandse manier van communiceren”
- Richard Schutte, Bocorp

Als smeermiddel in de hele communicatie, zo omschrijft Richard Schutte de samenwerking met Marktlink. “In mijn presentatie bij GIMEX vertelde ik over de casus Indual Mobiliario SLU en hoe dat overnametraject was gegaan. Toen de heer Gielens (oprichter van GIMEX) vroeg wat ik nu eigenlijk wilde, antwoordde ik iets te direct dat ik zijn bedrijf wilde kopen. Dan is het fijn om Duitse M&A-specialisten naast je te hebben die daar dan enige nuance in aanbrengen. Zonder die verbinding, was het waarschijnlijk niet gelukt om tot een akkoord te komen.”

Toekomstbeeld en wederzijdse groeipotentie

Geduld is ook een essentiële factor in het aankoopproces, realiseert Schutte zich. “Dat snap ik ook wel, bij het verkopen van je bedrijf komt veel meer emotie kijken dan wanneer je, zoals ik, wilt kopen. In mijn presentatie heb ik zoveel mogelijk het toekomstbeeld en de wederzijdse groeipotentie inzichtelijk gemaakt. Dan is het afwachten op de potentiële verkoper, die een heel ander proces door moet. En dat proces hopen wij nogmaals in te gaan bij andere Duitse ondernemingen, eveneens aangedragen door Marktlink, waarmee wij ons portfolio verder willen uitbreiden.”

Vertrouwen in Marktlink

Voor team Düsseldorf betekende de samenwerking met Schutte en KeBeK Private Equity een mooi compliment voor eerder bewezen diensten van Marktlink. “Al eerder heeft dit bedrijf zaken gedaan met collega’s van andere kantoren, en het is mooi dat zij op deze manier hun vertrouwen hebben uitgesproken in Marktlink als merknaam. Door onze internationale positionering, specifieke marktkennis en heldere werkwijze zijn wij in staat om ondernemers optimaal te begeleiden in de koop of verkoop van hun bedrijf.”

Deal team voor deze transactie:
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.