ACT Commodities verkoopt minderheidsbelang aan het Londense private equity-bedrijf Three Hills Capital Partners

Company Name ACT Commodities
Transaction Sell-side
Website Open
Sector Zakelijke dienstverlening
Tags Internationaal, Investeerders, Private equity

Het snelgroeiende Amsterdamse handelshuis ACT Commodities (ACT), met vestigingen in Amsterdam, New York en Shanghai, heeft een minderheidsbelang verkocht aan het Londense investeringsbedrijf Three Hills Capital Partners (THCP). De exacte details van de deal worden niet vrijgegeven; oprichters Bram Bastiaansen en Jaap Janssen geven aan dat het gaat om een investering van 'minstens 60 miljoen euro'.

ACT werd in 2009 opgericht als handelshuis en market maker in milieuproducten zoals CO2-emissierechten en groencertificaten. Het bedrijf vormt de schakel die kopers en verkopers van deze verhandelbare producten met elkaar verbindt. De groei die ACT heeft doorgemaakt, is explosief. Tegenwoordig handelt het bedrijf in ongeveer 40 producten, op een groot aantal markten in Europa en de VS. ACT voorspelt een omzet van meer dan 1 miljard euro dit jaar, vier keer zoveel als in 2015.

De oprichters van ACT deden een beroep op Marktlink als hun M&A-adviseur bij de zoektocht naar een financieel sterke partner. Na gesprekken met verschillende Europese en Angelsaksische private equity-bedrijven kozen de oprichters er uiteindelijk voor om een minderheidsbelang te verkopen aan THCP, een private equity-bedrijf met meer dan 1 miljard euro onder beheer. Voor Bastiaansen en Janssen betekent de deelname van THCP een financieel sterke partner met jonge, ondernemende mensen aan het roer. De oprichters zeggen dat de mentaliteit en ambitie van THCP goed aansluiten bij de cultuur en toekomstvisie van ACT. De opname van negen managers als aandeelhouder onderstreept het vertrouwen dat heerst binnen het bedrijf.

De oprichters zijn geen onbekenden in de private equity-wereld en hebben eerder in deze positie verkeerd. In 2011 verkocht ACT, ondersteund door Marktlink, een minderheidsbelang aan een ander, kleiner investeringsbedrijf. Nu, bijna drie jaar na het uitkopen van deze investeerder in 2015, haalt ACT een internationaal georiënteerd private equity-bedrijf aan boord.

Het doel is om gezamenlijk het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Met de komst van de Londense partner en het management is de ambitie om binnen enkele jaren te groeien naar 350 werknemers en één of twee extra kantoorlocaties.

Jaap Janssen (oprichter ACT): "Dit is de tweede keer dat Marktlink ons heeft geholpen bij het aantrekken van een investeerder, en we zijn beide keren volledig tevreden geweest. Die gasten bij Marktlink kennen niet alleen hun vak, maar ze weten ook hoe ze een belangrijk en opwindend traject zoals dit leuk kunnen maken."

Deal team voor deze transactie:
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.