Verpakkingen

Bedrijf kopen of verkopen?

De verpakkingsindustrie is constant in verandering. Verpakkingen zijn al gehele tijd meer dan enkel een praktisch omhulsel. Ook duurzame, persoonlijke en creatieve verpakkingen spelen een steeds grotere rol. Bovendien laten productiebedrijven de verpakking steeds vaker over aan gespecialiseerde verpakkingsbedrijven. Al deze ontwikkelingen zorgen voor veel dynamiek in de overnames van verpakkingsbedrijven.

Trends en ontwikkelingen in de sector verpakkingen

Verpakkingsbedrijven zijn onlosmakelijk verbonden aan productiebedrijven en hebben zo grotendeels te maken met dezelfde tendensen en wet- en regelgeving. De verpakkingsindustrie baseert zich voorlopig nog het meest op plastic, karton en papier. De groeiende weerstand tegen plastic verpakkingen doet de sector evolueren naar meer innovatieve, duurzame en herbruikbare materialen. Deze trend komt enerzijds door het strengere overheidsbeleid, anderzijds wil de consument ook meer betalen voor groene alternatieven. Tegelijkertijd stellen wij vast dat de consument meer waarde hecht aan een persoonlijke toets bij verpakkingen.

Alle bedrijven moeten de duurzaamheidsdoelen van de overheid opvolgen. Daarnaast staan ze voor dezelfde uitdagingen rond stijgende grondstofprijzen, materiaalschaarste en krapte op de arbeidsmarkt. Specifiek voor bedrijven in plastic verpakkingen ligt de focus veel meer op duurzaamheid. Plastic volledig bannen is nog geen optie, omdat vooral de overproductie belastend is. Voor meer en meer bedrijven wordt gerecycleerd plastic een gewoonte, waarmee ze dus actief inzetten op de vermindering van de afvalberg.

Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Technologie en duurzaamheid in de verpakkingen

Het Europees verpakkingsconvenant stelt dat het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal beperkt moet worden en hergebruik moet worden gestimuleerd. Belgische verpakkingsbedrijven richten zich dus best op composteerbaar karton, gerecycleerd papier en skinverpakkingen.

Dit betekent dat onze verpakkingsbedrijven moeten investeren in de verduurzaming van materialen en productieprocessen. Fossiele brand- en grondstoffen verliezen aan populariteit, terwijl ook ondernemers zelf structureel moeten zoeken naar duurzame oplossingen. Verder mogen moeten ze zich realiseren dat de consument een verpakking ook aantrekkelijk wil vinden. Kunstzinnige en fotogenieke verpakking zijn hierdoor een must.

In de verpakkingsindustrie liggen dus groeikansen: technologische ontwikkelingen, duurzame oplossingen en de kennisdeling ervan leveren nieuwe banen op. Dat maakt bedrijven in de verpakkingsindustrie interessant voor private equity-partijen. Om uw bedrijf toekomstbestendig te maken, raden wij aan om te kijken welke stappen u nu al kunt zetten om uw bedrijf verkoopklaar te maken, of om met een overname uw groeiambities te realiseren.


Verpakkingsbedrijf kopen of verkopen

Er zijn verschillende redenen om een verpakkingsbedrijf te kopen of verkopen. Is uw bedrijf actief in een specifieke niche en wekt u zo de interesse van een grote speler in de markt? Of wilt u uw diensten net uitbreiden door een overname? Wij begeleiden u graag in het vinden van geschikte potentiële bedrijven, eender welke situatie. Overweegt u eerder een gedeeltelijke of volledige verkoop van uw bedrijf, bijvoorbeeld om via een pre-exit alvast een gedeelte van uw pensioen veilig te stellen? Dan zoeken wij naar een geschikte koper die voldoet aan uw wensen.

Marktlink: uw overnamespecialist in de verpakkingsindustrie

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook begeleiden wij regelmatig transacties van bedrijven in de sector verpakkingen. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden. Wij hebben een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de verpakkingsindustrie.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.