Leisure

Bedrijf kopen of verkopen?

De vrijetijdssector bevat alle ondernemingen die zich richten op toerisme en recreatie. Deze sector is breed en sterk conjunctuurgevoelig, wat bleek tijdens de pandemie, toen de vrijetijdssector nagenoeg volledig stil kwam te liggen. Inmiddels zien we weer volop beweging en is er steeds meer vraag naar een all-inclusive aanbod. Daar liggen terug volop kansen voor de aan- of verkoop van bedrijven in toerisme en recreatie.

Horeca

Beleving en persoonlijke service spelen een grote rol in de horeca. De doelgroep is zeer divers en daarmee ook de verschillende behoeften en verwachtingen van de gasten. Ondernemers van horecabedrijven zetten dan ook veelvuldig in op technologie en data om aan het verwachtingspatroon te voldoen. Ook spelen thema’s als maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen een grote rol in de profilering.

Toerisme en recreatie

Europese uitbaters van middelgrote tot grote hotels zijn duidelijk op zoek naar interessante kansen in de vrijetijdssector. Een goed due diligence-proces kan een kritiek momentum in deals creëren. Omwille van de pandemie moeten verkopers bereid zijn om zich te verantwoorden over de ​​eventuele daling van de investeringen in de afgelopen 18 maanden en de bescherming van de waarde van het bedrijf. Kopers verwachten volledige transparantie rond overheidssteun en de bredere impact van de pandemie op het bedrijf. Voor bedrijven in toerisme en recreatie draait daarnaast ook alles rond klantbeleving. Ondernemers in deze branche staan voor de uitdaging om met beperkte capaciteit en duurder personeel het bedrijfsmodel te vernieuwen. Bij grote reisbedrijven is het gebruik van big data, de inzet van artificial intelligence en schaalgrootte vanzelfsprekend.

Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Consolidatie en schaalgrootte

In de vrijetijdssector is er omwille van de pandemie sprake van een personeelstekort. Met het wegvallen van de maatregelen liggen er voor ondernemers nieuwe kansen om groeiambities te realiseren.

Daarnaast merken we een bepaalde mate van consolidatie in de vrijetijdssector. De toetreding van investeerders in de markt wakkert dit aan. Een aantal investeringsmaatschappijen bouwt via een buy-and-build-strategie aan de groei van een onderneming door kleinere bedrijven in de vrijetijdssector aan te kopen. Ook is er een consolidatieslag aan de leverancierskant van de markt. Schaalgrootte en efficiëntie worden hier steeds belangrijker.

Strategische overnames en private equity

De ontwikkelingen in de toerismesector zijn ook belangrijk voor de recreatiebranche. Er is tussen deze sectoren steeds meer vervaging: de strijd om de toerist/consument wordt intensiever, gezien vanuit het standpunt van de ondernemer. Wij verwachten dat deze mate van “blurring” zich zal doorzetten.

Nu de coronamaatregelen zijn verdwenen, neemt het aantal strategische overnames weer toe. De branche omarmt steeds meer het belang van online zichtbaarheid en wij zien trends in schaalvergroting, diversificatie en (internationale) ketenvorming.

Bedrijf in de vrijetijdssector kopen of verkopen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom u overweegt een bedrijf in de horeca, recreatie of toerisme te kopen of verkopen. Misschien wilt u een premium label toevoegen aan uw huidige aanbod. Of u wilt uw aanbod uitbreiden en zoekt daarom een bedrijf ter overname zodat u samen nog meer slagkracht richting de consument heeft. Wat uw reden ook is, wij begeleiden u graag in het vinden van geschikte potentiële bedrijven.

Marktlink: uw overnamespecialist in de leisuresector

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis, bedrijfswaarden en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de leisure.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.