Food

Bedrijf kopen of verkopen?

Voedsel is een eerste levensbehoefte, waardoor de voedingsindustrie nauwelijks gevoelig is voor het economische klimaat. Daarom is de concurrentie in de voedingssector des te groter, vergeleken met andere sectoren. Bovendien is er de laatste jaren beduidend meer aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijke productie. De verschillen tussen de voedingsindustrie en de horeca worden kleiner, wat leidt tot nieuwe concepten. Online zichtbaarheid wordt steeds belangrijker in deze nieuwe digitale wereld. Deze veranderingen vragen om een doelgerichte strategie, wat de voedingsindustrie interessant maakt voor investeerders. Zij kunnen op hun beurt niet enkel kapitaal, maar ook kennis en expertise inbrengen.

Trends en ontwikkelingen in de foodsector

Zuiver, lokaal geproduceerd en gezond voedsel is belangrijk voor de Belgische consument. De zoektocht naar ‘natuurlijk’ voedsel is groot: consumenten willen voedsel zonder additieven, dat bovendien minder verwerkt is en zoveel mogelijk herkenbare ingrediënten bevat. De consument wordt bovendien steeds meer geëngageerd als het gaat om de herkomst van voedsel en zal dus kiezen voor biologische en/of plantaardige producten. De vleesconsumptie in het Westen kent zo de laatste decennia een gestage afname. In de periode 2005-2014 nam de gemiddelde Belgische vleesconsumptie al met 12 procent af per jaar. Bovendien groeit ook het aantal Vlamingen dat flexitariër is en dus meermaals per week geen vlees consumeert. Daarnaast blijft het aantal Vlamingen met een hoge vleesconsumptie dalen.

Verder zijn ook duurzaamheid en de verkleining van de ecologische voetafdruk belangrijke trends. Deze ontwikkelingen reiken verder dan alleen het voedsel zelf: het gaat ook om verpakking, voedselverwerking en transport. Tot slot is ook de groeiende behoefte aan gemak bij Belgische consumenten niet meer weg te denken: ze verwachten een breed gamma aan voedingswaren dat overal en te allen tijde beschikbaar is. E-commerce en thuislevering van voeding sluit nauw aan bij deze trend naar gemaksvoeding (convenience food).

Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Een veelzijdige industrie

Alle bedrijven die in de hele voedselketen actief zijn, maken deel uit van de voedingsindustrie. Deze industrie bestaat ook uit bedrijven die grondstoffen en landbouwproducten produceren en deze verwerken tot voedingsmiddelen. Groothandelaren voorzien bedrijven in retail, horeca en catering van voedsel dat zij niet zelf produceren. Deze bedrijven zijn op zich de laatste schakel in de keten en leveren rechtstreeks aan de consument. Zo richten ook retailbedrijven zich steeds meer op activiteiten met consumpties en onderzoeken ze mogelijkheden om horeca en catering aan hun formule toe te voegen. Daarom is er in de voedingsindustrie enorme bedrijvigheid rond consolidaties en overnames. Grote nationale spelers willen hun continentale positie versterken en richten zich via overnames op de Europese en/of wereldmarkt. Wij verwachten dan ook een stijgende trend in het aantal overnames in de voedingsindustrie.

Een bedrijf kopen of verkopen in de voedselindustrie?

Bovengenoemde ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, gemak en andere consumentgedreven trends zullen blijven leiden tot bedrijfsovernames. We merken steeds vaker dat ondernemers op zoek zijn naar een sterke partner die niet alleen kapitaal, maar ook kennis en expertise inbrengt om zo groeikansen te verzilveren. Sterke bedrijven blijven interessant voor private equity-bedrijven. Ondernemers verkiezen groei door overname – bijvoorbeeld via een buy-and-build-strategie – boven organische expansie omwille van het internationale karakter. Wij verwachten dat deze trend zal leiden tot een toename van het aantal consolidaties.

Marktlink: uw overnamespecialist in de voedselindustrie

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis, bedrijfswaarden en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in alle lagen van de foodsector.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten zetten graag hun kennis en ervaring in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.