Flex

Bedrijf kopen of verkopen?

Er is veel beweging in de flexbranche: personeelsschaarste, digitalisering en strengere regelgeving vraagt van veel flexbedrijven een nieuwe strategische koers. Dit brengt veel veranderingen met zich mee en heeft ook effect op het aantal bedrijfsovernames in deze conjunctuurgevoelige sector.

Fusies en overnames in de flexsector

De sterke Nederlandse flexsector kent relatief goede marges. Daarmee blijven uitzendbureaus en detacheerders interessant voor overnames. Flexbedrijven in diverse sectoren zoals de techniek en ICT, zijn in trek bij investeerders uit binnen- en buitenland. Dit komt onder meer door de hoge graad van professionalisering van de markt in Nederland, maar ook door de “war for talent”. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds moeilijker om de beste kandidaten te vinden die goed inzetbaar zijn.

Door de wetsveranderingen en groeiende vraag naar specifieke niche-spelers, is er veel reuring op de markt en blijft de overname van een uitzendbureau interessant. Wij signaleren een aantrekkende consolidatiegolf, mede door de toenemende interesse vanuit private equity partijen en buitenlandse strategen.

Bereken uw bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Trends en ontwikkelingen in de flexsector

De krappe situatie op de arbeidsmarkt biedt de uitzendsector nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen uitzendorganisaties prominenter optreden als adviseur in de aanpak van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hun meerwaarde ligt steeds meer in het bemiddelen, coachen, omscholen en het activeren van werklozen.

De uitzendmarkt in België is bijvoorbeeld voor Nederlandse bedrijven interessant, omdat in België pas recent enkele sectoren werden opengesteld voor uitzenders, zoals de overheid en de bouw. Er zijn dus veel veranderingen op til in de uitzendsector, die bovendien sterk afhankelijk is van economische ontwikkelingen. Gespecialiseerde uitzendbureaus en detacheringsbedrijven hebben hier veel slagkracht, omdat zij snel kunnen schakelen tussen de verschillende doelsectoren waarin zij actief zijn.

Het structureel inzetten van flexibele werkkrachten wordt met de nieuwe regelgeving en compliance een stuk duurder. Toch zijn er enkele duidelijke trends die ervoor zorgen dat bureaus ook kijken naar een nog bredere hr-dienstverlening. Men zet duidelijk meer in op diversiteit en inclusie en er is een grote toename aan automatisering via online platformen zoals Indeed. Deze lijn valt zelfs door te trekken naar artificiële intelligentie, waarbij op een objectieve manier betrouwbare analyses worden uitgevoerd op elk profiel. Dit past ook helemaal in het verhaal rond diversiteit en inclusie. Tot slot is er meer focus op soft skills, zoals sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen en richt men zich meer op culture add, tegenover culture fit.

Uitdagingen in de flexbranche

Samenvattend signaleren wij een aantal uitdagingen waar de flexbranche voor staat:

  • blijvende schaarste op de arbeidsmarkt;
  • verdere digitalisering van de uitzendbranche en het ontstaan van platformbedrijven;
  • schaarste van goede huisvesting voor flexmigranten;
  • blijvende (toenemende) migratiestromen en de noodzaak vanuit de overheid om hier adequaat op te reageren.

Voor veel ondernemers gaat hierdoor de zogeheten “servet-tafellaken”-vergelijking spelen. Bedrijven moeten groeien om bij te kunnen blijven. Dit betekent aansluiten bij een grotere speler, of zelf versneld groeien door bijvoorbeeld uitzendbureaus overnemen.

Bedrijf kopen of verkopen in de flexsector?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom u overweegt een flexbedrijf te kopen of uw eigen onderneming (deels) wilt verkopen. Wilt u uw dienstverlening als flexbureau of detacheerder uitbreiden door nieuwe markten aan te boren? Dan begeleiden wij u in uw buy-and-build traject graag in het vinden van geschikte potentiële bedrijven. Overweegt u juist gedeeltelijke of volledige verkoop van uw bedrijf, bijvoorbeeld om toekomstbestendiger te worden of minder afhankelijk van de economische ontwikkelingen te zijn? Dan zoeken wij naar een geschikte koper die voldoet aan uw wensen.


Marktlink: uw overnamespecialist in de flexsector

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook hebben we al vele tientallen ondernemers in de flexsector begeleid naar een succesvolle overname. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden, en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de flexsector.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten beschikken over veel kennis en ervaring in deze dynamische branche. Zij zetten zich graag in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.