Bedrijfsovernames in de uitzendsector
Er is veel beweging in de uitzendsector. Onder meer de personeelsschaarste, groeiende digitalisering en strengere regelgeving zorgen ervoor dat veel uitzendbedrijven een nieuwe strategische koers moeten inslaan. Dit brengt veel veranderingen met zich mee en heeft ook effect op het aantal bedrijfsovernames in deze conjunctuurgevoelige sector.
Fusies en overnames in de uitzendsector
Ook in België blijven uitzendbureaus, selectiekantoren en detacheringsbureaus interessant voor overnames. Uitzendbedrijven in diverse sectoren – zoals de techniek en ICT – zijn gegeerd bij investeerders uit binnen- en buitenland. Maar ook in de bouwsector groeit het aantal uitzendkrachten opmerkelijk dankzij enkele nieuwe samenwerkingscharters en ethische codes.
De uitzendsector is ook populair door onder meer de hoge graad van professionalisering van de markt en de “war for talent”. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het steeds moeilijker om de beste kandidaten te vinden die goed inzetbaar zijn, waardoor de impact en relevantie van een uitzendbureau steeds groter wordt.
Door de wetsveranderingen en groeiende vraag naar specifieke nichespelers blijft de overname van een uitzendbureau interessant. Wij constateren een groeiende consolidatiegolf, ook door de toenemende interesse vanuit private equity-partijen en buitenlandse strategen.
Trends en ontwikkelingen in de uitzendsector
De krappe situatie op de arbeidsmarkt biedt de uitzendsector nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen uitzendorganisaties prominenter optreden als adviseur in de aanpak van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hun meerwaarde ligt steeds meer in het bemiddelen, coachen, omscholen en het activeren van werklozen.
De uitzendmarkt in België is bijvoorbeeld voor Nederlandse bedrijven interessant, omdat in België pas recent enkele sectoren werden opengesteld voor uitzenders, zoals de overheid en de bouw. Er zijn dus veel veranderingen op til in de uitzendsector, die bovendien sterk afhankelijk is van economische ontwikkelingen. Gespecialiseerde uitzendbureaus en detacheringsbedrijven hebben hier veel slagkracht, omdat zij snel kunnen schakelen tussen de verschillende doelsectoren waarin zij actief zijn.
Het structureel inzetten van flexibele werkkrachten wordt met de nieuwe regelgeving en compliance een stuk duurder. Toch zijn er enkele duidelijke trends die ervoor zorgen dat bureaus ook kijken naar een nog bredere hr-dienstverlening. Men zet duidelijk meer in op diversiteit en inclusie en er is een grote toename aan automatisering via online platformen zoals Indeed. Deze lijn valt zelfs door te trekken naar artificiële intelligentie, waarbij op een objectieve manier betrouwbare analyses worden uitgevoerd op elk profiel. Dit past ook helemaal in het verhaal rond diversiteit en inclusie. Tot slot is er meer focus op soft skills, zoals sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen en richt men zich meer op culture add, tegenover culture fit.

Uitdagingen in de uitzendsector
De groei van de economie mag dan stagneren, de uitdagingen rond recruitment blijven dezelfde. De babyboomers maken plaats voor een nieuwe generatie die te klein is om de komende jaren alle openstaande vacatures op te vullen.
Daarnaast staat de uitzendsector onder meer voor deze uitdagingen:
- de blijvende schaarste op de arbeidsmarkt;
- de verdere digitalisering van de uitzendbranche en het ontstaan van platformbedrijven;
- de schaarste van goede huisvesting voor migranten als uitzendkracht;
- de blijvende (toenemende) migratiestromen en de noodzaak vanuit de overheid om hier adequaat op te reageren (denk hierbij aan arbeidskrachten uit
- landen als Somalië en Syrië).
Veel ondernemers zitten zelfs in de situatie dat ze te groot geworden zijn, maar toch nog te klein om mee te doen met de grote spelers: ze bevinden zich letterlijk tussen tafellaken en servet. Bedrijven moeten groeien om bij te kunnen blijven. Dit betekent dat ze best aansluiten bij een grotere speler, of zelf versneld groeien door bijvoorbeeld andere uitzendbureaus over te nemen.
Bedrijf kopen of verkopen in de uitzendsector?
Er zijn verschillende redenen om een uitzendbedrijf te kopen of om uw eigen onderneming (deels) te verkopen. Wil u uw dienstverlening als uitzendbureau of detacheerder uitbreiden via nieuwe markten? Dan begeleiden wij u graag in uw buy-and-build-traject om geschikte potentiële bedrijven te vinden. Overweegt u enkel een gedeeltelijke of volledige verkoop van uw bedrijf, bijvoorbeeld om toekomstbestendiger te worden of om minder af te hangen van de economische ontwikkelingen? Dan zoeken wij naar een geschikte koper die voldoet aan uw wensen.
Marktlink: uw overnamespecialist in de uitzendsector
Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook hebben we al vele tientallen ondernemers in de uitzendsector begeleid naar een succesvolle overname. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis en bedrijfswaarden, en hebben wij een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de uitzendsector.
Speelt u met een overnamevraagstuk in de uitzendsector?
Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten beschikken over veel kennis en ervaring in deze dynamische sector. Zij zetten zich graag in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.