Door Jonny Parkinson, managing partner UK

De energiecrisis, de inflatie met dubbele cijfers en een verzwakte pond: we hebben te maken met veel economische en geopolitieke tegenslagen. Desondanks is er ook in het Verenigd Koninkrijk veel vraag naar fusies en overnames. Europese investeerders zijn gespitst op het kopen van bedrijven voor een lage prijs waar Engelse ondernemers eerder geneigd zijn te verkopen als hun vermogen in waarde blijft dalen. Wij verwachten dat deze twee factoren de aankomende periode de beweging in de M&A-markt nog meer stimuleren.

In augustus 2022 was het Verenigd Koninkrijk de nummer één investeringsbestemming in Europa. Steeds meer bedrijven willen de schakels in hun eigen supply chain zelf uitvoeren en hebben de ambitie om geografisch te groeien. Het aantal buitenlandse deals in de sectoren IT & software, Pharma, healthcare & life sciences en Transport & logistiek is bijzonder hoog. Als u te maken krijgt met de koop of verkoop van een bedrijf waarbij een partij uit het Verenigd Koninkrijk betrokken is, dan moet u met een aantal dingen rekening houden.

Eén van die dingen is bijvoorbeeld de impact van veranderende wet- en regelgeving als gevolg van Brexit. Ook is het belangrijk om na te gaan of er een culturele fit is tussen beide partijen. Om er zeker van te zijn dat het overnameproces goed verloopt, raden wij aan een M&A-specialist te raadplegen met kennis van zowel de betreffende sector als de lokale markt.

Grip krijgen op veranderende wet- en regelgeving

De voorbereiding op een bedrijfsovername waarbij een Engelse partij is betrokken, bestond altijd al voor een belangrijk deel uit het herkennen en begrijpen van de wet- en regelgeving in het land. Sinds Brexit is dit een stuk complexer geworden. Om de Europese markten te beschermen en te beheersen, kondigde de Europese Unie nieuwe regels aan omtrent internationale bedrijfsovernames. Een ervaren M&A-adviseur helpt bij het navigeren door de meest actuele wet- en regelgeving die Brexit met zich mee hebben gebracht, zodat dit een succesvolle deal niet in de weg staat.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie brengt met zich mee dat dat u nu mogelijk moet samenwerken met meerdere regelgevende instanties. Zo moeten zowel The Competition and Markets Authority als de Europese Commissie toestemming geven voor een bedrijfsovername waarbij een Europese en een Engelse partij betrokken is. Deze dubbele goedkeuring kan leiden tot vertraging bij de afronding van de deal. De Britse ‘National Security and Investment Act’ is nog zo’n regelgeving obstakel, hoewel deze regelgeving voornamelijk speelt bij bedrijfsovernames tussen het Verenigd Koninkrijk en niet-Europese landen.

De culturele fit

Het belang van een goede culturele fit wordt vaak over het hoofd gezien, hoewel dit een cruciaal onderdeel is van een succesvolle deal. Om zeker te zijn van een goede fit, moet u als ondernemer een goed beeld hebben van uw eigen bedrijfscultuur én dat van het over te nemen bedrijf. Dan gaat het bijvoorbeeld over de managementtaken en de mogelijkheden om hybride te werken, wat sinds de pandemie zijn intrede heeft gedaan.

Als je geen rekening houdt met de bedrijfscultuur, kunnen er integratieproblemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van nieuwe werkmethoden en protocollen of aan onenigheid als blijkt dat bestaande werknemers niet dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun nieuwe collega’s.

Stel daarom de onderdelen van de bedrijfscultuur vast die essentieel zijn voor het succes van de deal zoals bijvoorbeeld financieel beheer, bedrijfsvoering of innovatie. Vervolgens vergelijkt u uw onderdelen met die van de andere partij om samen te beslissen welke onderdelen u van elkaar behoudt. Bij een internationale bedrijfsovername lijken de wet- en regelgeving en de financiering al snel de belangrijkste zaken in de voorbereiding, maar de culturele fit mag nooit bijzaak worden.

Eerst denken, dan doen

Huidige onzekerheden maken het lastig om beweging in de M&A-markt te voorspellen. Eén ding is duidelijk: er is onverminderd animo voor crossborder deals. Zorgen over de impact van Brexit op het aantal bedrijfsovernames hebben plaatsgemaakt voor een golf van interesse in overnames als route naar de Engelse markt. Dit gegeven, en de verzwakte pond, maakt het Verenigd Koninkrijk een aantrekkelijke bestemming voor investeerders. In veel gevallen hebben de aandeelhouders meerdere mogelijkheden voor het verkopen van hun bedrijf. Nauwkeurige aandacht voor due diligence en zorg voor de juiste culturele fit zijn cruciale vereisten voor een naadloos integratieproces.

Bij Marktlink is momenteel bij 70% van de trajecten een internationale partij betrokken en we verwachten dat deze trend zal aanhouden. Maar vóór het sluiten van een crossborder deal moeten ondernemers er zeker van zijn dat zij de nodige voorbereidingen getroffen hebben en de transactie van alle kanten hebben bekeken. Het wordt steeds belangrijker bij het sluiten van een deal om de kleine letters van buitenlandse wet- en regelgeving te begrijpen. Samenwerken met een ervaren adviseur die alle facetten tijdens het proces in de gaten houdt, is de beste manier om de deal van uw leven te sluiten.

Ook interessant Alle insights
Nieuws
Marktlink België maakt zich op voor toekomst
Op 1 juli 2024 neemt Filip Mariën afscheid van Marktlink. Filip was in 2018 oprichter van het Marktlink kantoor in Antwerpen en sindsdien actief als managing partner. Onder zijn bezielende leiding werd aan een sterk team van M&A-specialisten gebouwd en groeide het kantoor tot één van de grotere spelers op de Belgische (KMO) fusie- en overnamemarkt. Ondertussen keert Jonas Provenier terug als manager.
Nieuws
5 succesvolle jaren voor Marktlink in België
Nieuws
40% van de eigenaars van Europese mkb-bedrijven weet niet wat hun bedrijf waard is
Nieuws
Getalenteerde consultants aangetrokken voor de nieuwe Britse vestiging van Marktlink
Nieuws
Groei in het Verenigd Koninkrijk door de opening van een tweede Marktlink kantoor
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Nieuw onderzoek onthult sterk vertrouwen in de M&A-markt onder Europese mkb-ondernemers
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Marktlink opent haar twaalfde kantoor in Zürich, Zwitserland
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Ondernemerschap zegeviert tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix
Nieuws
Het Ondernemersdiner: in een unieke setting praten over bedrijfsverkoop
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Marktlink opent derde Duitse kantoor in München
Op 1 november opende Marktlink een kantoor in de Britse Midlands, wat Birmingham, Nottingham en de omliggende regio’s omvat.
Nieuws
Vooruitziend verzekeren met een mondiale blik
Nieuws
Marktlink verstevigt positie in Noord-Europa met nieuw kantoor in Hamburg
Het nieuwe kantoor in Hamburg stelt ons in staat om in Duitsland nog meer op regionaal niveau het gesprek aan te gaan met ondernemers.
Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.