4 vragen die u moet stellen om de ideale investeerder te vinden

Uw bedrijf noteert al enkele jaren groei, maar heeft vers kapitaal nodig om volledig door te breken. Hoe spoort u de ideale geldschieter op? En hoe pakt u de onderhandelingen aan over de voorwaarden? Marktlink informeert en adviseert.

1. Wat wilt u bereiken?

Het allereerste wat u moet doen is duidelijk aflijnen wat uw plannen zijn en welke rol u daarin ziet voor de investeerder. Denk goed na, bereid u grondig voor en formuleer uw visie, plannen en doelstellingen in een overtuigende boodschap. Zo zal meteen duidelijk worden of de neuzen in dezelfde richting wijzen en verdere stappen zinvol zijn.

2. Hoeveel zeggenschap krijgt de investeerder?

In ruil voor het kapitaal dat ze inbrengen, vragen investeringsmaatschappijen vaak een zekere inspraak in de bedrijfsvoering. Samen met het belang in uw onderneming, verwerft ze immers een zetel in uw management. Dat kan wel eens tot verhitte discussies leiden. Uw managementteam moet dat beseffen en weten dat er misschien interne verantwoordelijkheden zullen verschuiven. Toch in die inspraak belangrijk, omdat de investeringsmaatschappij hiermee haar risico beperkt en dus sneller bereid is om te investeren in uw bedrijf.

3. Wat is de meerwaarde van de investeerder?

De toegevoegde waarde van de geldschieter schuilt niet alleen in de grootte van de investering. Sectorkennis, ervaring, trackrecord, mogelijke andere participaties, het verloop van vroegere exits… al deze aspecten kunnen een rol spelen. Sommige investeerders zetten hun concurrenten schaakmat met een superhoog bod. Maar eens ze alleen aan de onderhandelingstafel zitten, zwakken ze dit stelselmatig af op basis van het boekenonderzoek. Praat daarom met meerdere partijen en vertrouw vooral op de wederzijdse match.

4. Wat is de gezamenlijke toekomstvisie?

De investeringsmaatschappij helpt uw onderneming groei te realiseren, om haar belang vervolgens (gemiddeld na vijf tot zeven jaar) met winst door te verkopen. Hiervoor kiest ze meestal een ander bedrijf of een rechtstreekse concurrent, omdat die bereid zijn meer te betalen. Goede afspraken zijn daarom essentieel. Maak bijvoorbeeld van meet af aan duidelijk dat u op dat moment niet mee wil verkopen (en uw onderneming kwijtraken).

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.