Mebu versterkt marktpositie met overname FoldTable

Company Name Mebu
Transaction Buy-side
Website Open
Sector Groothandel
Tags Strategisch

Een concreet plan om een ander bedrijf te kopen, hadden Mebu-eigenaren Dennis van Iersel en Imre Huijgen niet. Toch was het echtpaar gelijk geïnteresseerd toen ze gepolst werden om FoldTable, marktleider in festivaltafels, over te nemen. De overname betekent voor Mebu, zelf marktleider in de productie en verkoop van stapelbaar en inklapbaar meubilair voor verhuur en evenementen, dat zij hun werkgebied uitbreiden naar festivals.

Het was scheidend eigenaar Jeroen America die bij Marktlink aanklopte met de wens zijn bedrijf te verkopen zodat hij van zijn pensioen kon genieten. De kennismaking leidde echter niet, zoals gebruikelijk, tot de start van het verkoopproces. “Wel vertelden wij hem dat we de ideale koper voor FoldTable hadden”, legt Sem Cruiming uit, die samen met Vincent Pastoor en Maarten Grubben het dealteam vormde. “In het najaar van 2014 hebben wij Dennis en Imre succesvol begeleid toen zij via een Management Buy-In Mebu kochten. FoldTable zou een perfecte uitbreiding zijn. Jeroen America nam een andere overnameadviseur in de arm en zo zijn we alsnog het traject ingegaan.”

Betrouwbaar bedrijf met een goed verhaal

Voor Mebu-eigenaren Dennis en Imre was de bedrijfsovername van FoldTable een niet te missen kans. “Dit is letterlijk op hun pad gekomen”, vertelt Maarten Grubben. “Wij hebben ze opgebeld en geïnformeerd, waarop zij enthousiast werden en graag een kennismaking wilden. Het werd al snel duidelijk dat beide partijen een klik hadden. Mebu is een betrouwbaar bedrijf met een goed verhaal. Dennis en Imre schetsten een heel concreet beeld van hun plan met FoldTable en hoe het zou passen binnen Mebu. Dat gaf Jeroen ook echt het vertrouwen dat zijn bedrijf, met behoud van naam en identiteit, onder de vlag bij Mebu een mooie toekomst tegemoet gaat.”

“Deze kans pakt voor Mebu en FoldTable goed uit, die overtuiging lag er bij beide partijen eigenlijk al vanaf de eerste gesprekken.”
- Dennis van Iersel & Imre Huijgen, Mebu

Die mooie toekomst leek in coronatijd voor beide bedrijven verder weg dan ooit. “De horeca heeft in die periode behoorlijke klappen gehad, en dat had ook zo z’n invloed op aanpalende bedrijven”, weet Sem. “Mebu en FoldTable hebben echter een flinke groei doorgemaakt sinds die periode, en dat is nog steeds merkbaar. In een tijd waarin banken niet staan te springen om te investeren in ondernemerschap was het opvallend hoeveel interesse er vanuit banken was voor de overnamefinanciering van deze deal. Een compliment voor goed ondernemerschap en een ambitieuze visie voor de toekomst. Dennis en Imre hebben de zaken goed op orde. En dat is voor Jeroen alleen maar mooi, hij kan zijn bedrijf vol vertrouwen overdragen.”

Veel synergievoordelen te behalen

Het productieproces van FoldTable wordt geïntegreerd bij Mebu, maar de naam FoldTable blijft overeind omdat dat een begrip is in de branche. Mebu-eigenaren Dennis van Iersel en Imre Huijgen zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Het product van FoldTable sluit heel mooi aan bij ons assortiment. Er zijn veel synergievoordelen te behalen in de verkoop van de producten vanwege de overlap in doelgroep. Deze kans pakt voor beide partijen goed uit, die overtuiging lag er eigenlijk al vanaf de eerste gesprekken.”

Deal team voor deze transactie:

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.